Belirlenen yoksulluk sınırlarına göre geçim haddi, bir önceki aya göre 127 Türk lirasından fazla arttı. %1,38 oranında artan yoksulluk sınırının yanı sıra açlık sınırı da bir önceki aya göre %1,67 oranında, 57,78 TL artış gösterdi. Buna göre açlık sınırı, 3.518,40 Türk lirası olarak belirlendi.
Ortalama Gıda ve Barınma Gideri, 3 Bin 456 Türk Lirası Olarak Belirlendi
Açıklanan verilere göre dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları, 3 bin 456 lira 27 kuruş olarak belirlendi. Ortaya çıkan sonuçlara göre dört kişilik bir ailenin uygun koşullarda ve sağlıklı şekilde beslenebilmesi için günlük 73 liraya ihtiyaç duydu. Ailelerin gıdaya harcadığı aylık toplam tutar ise 2 bin 213 lira oldu.
Ortalama Bir Memur, Maaşının Yüzde 66’sını Gıda ve Barınmaya Ayırıyor
2021 Ekim ayında ortaya çıkan TÜİK verilerine göre bir memur, ailesi için aylık olarak maaşının %42’sini beslenme giderlerine harcadı. Aylık ortalama memur maaşının 5 bin 212 lira olduğu düşünülürse, aynı memurun kira gideri için maaşının yaklaşık %24’ünü harcaması gerekti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bir memur, toplamda maaşının yüzde 66’sını ailesinin gıda ve barınma ihtiyacı için harcadı.
Bu verilere göre bir memura, ailesi için gerekli harcamaları yaptıktan sonra maaşının yalnızca yüzde 33’ü kaldı. Ortalama maaş dikkate alındığında, zorunlu giderler haricinde memura kalan aylık para bin 756 lira olarak belirlendi.
Zam 1747 Lira, Enflasyon Farkı 734 Lira
İstatistiklere göre bir yılda bir memurun ortalama harcamalarına 1747 lira zam gelirken, enflasyon farkı sadece 734 liraydı. TÜİK tarafından yayınlanan istatistikler, alım değeri anlamında memur maaşının bir yılda bin liradan fazla değer kaybettiğini gözler önüne serdi.
Harcamalardaki artışların temel sebebi, gıda ve ulaşım gibi kalemlerdeki fahiş fiyat zamlarıydı. Kış mevsiminin de harcamaları arttırmasıyla ve kurlardaki hareketlilikle birlikte memurların ve sağlık çalışanlarının maaşları enflasyon karşısında güç kaybetti ve memur ailelerinin satın alma güçleri daha da düştü.
2022’de %12, 2023’te %43 Zam Oranları Uygulanacak
Memur maaşlarına uygulanacak enflasyon farkı, toplu sözleşme kazanımları çerçevesinde 2022 ve 2023 yıllarında iyileşme gösterecek. Toplu sözleşme görüşmelerinde sendikaların sergiledikleri mücadele ve elde edilen kazanımlar sayesinde memur maaşlarına 2022 yılında uygulanacak enflasyon farkı %12, 2023 yılında uygulanacak enflasyon farkı ise %14 olacak.
Tek yetkili sendika olarak görüşmelere sağlıkçıları ve sosyal hizmet çalışanlarını temsilen katılan Sağlık-Sen, görüşmelerde elde edilen kazanımların korunması ve geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak TBMM’de Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ ile görüşen Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Kullanılmayan yıllık izinlerin karşılığında ücret ödenmeli.” açıklamasında bulundu.
Enflasyon farkı olarak memur maaşına yapılan zamların tek başına bir çare olmadığını düşünen Sağlık-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının lehine yirmiden fazla büyük kazanım elde etti. Elde edilen kazanımlar sayesinde bazı pozisyonlardaki sağlık çalışanları, %100’e varan oranda zam alabilecek. Öte yandan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve yöneticileri, daha fazla kazanım elde etmek için çalışmalarını ve ziyaretlerini sürdürüyor.
Toplu Sözleşme Mutabakatı Çerçevesinde 2022’de Maaşlara Hangi Zamlar Uygulanacak?
TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık-Sen arasındaki görüşmelerde varılan mutabakat, sağlıkçılara ve sosyal hizmet çalışanlarına için birçok kazanım getirse de en çok dikkat çeken kazanımlar maaş zamları noktasında elde edildi.
Toplu sözleşme görüşmelerinde varılan mutabakata göre 2022 yılında memur maaşlarının alım gücü, şu zamlarla desteklenecek:
- 2022 yılında %12, 2023 yılında %14 enflasyon farkı uygulanacak.
- Sağlık çalışanlarının en ödemeleri yüzde 20 oranında arttırılacak.
- Çocuk yardımı ve engelli çocuk yardımı artacak.
- Eşi çalışmayan personele ödenen aile yardımı arttırılacak.
- 4/C’den 4/B’ye geçen personelin maaşlarında ilave 179 TL iyileştirme yapılacak.
- Şef kadrolarında çalışan personelin maaşlarında ilave 179 TL iyileştirme yapılacak.
- Ambulans şoförlüğü de yapan tekniklerin performans puanı ödemeleri %50 arttırılacak.
- Bayramda çalışan personelin nöbet ücreti %25 oranında arttırılacak.
- Acillerdeki röntgen ve laboratuvar çalışanlarının nöbet ücretleri %50 arttırılacak.
- Entegre hizmet veren sağlık merkezlerindeki personelin nöbet ücretleri %50 arttırılacak.
- Tütün denetiminde görevli personelin performans puanı ödemeleri %40 arttırılacak.
- Uzman hemşire ve ebelerin özel hizmet tazminatı %40 arttırılacak.
- Yaklaşık dört yüz bin sağlık personelinin kadro unvan katsayısı %100 arttırılacak.
- Yatılı hizmet veren sosyal hizmet personelinin sosyal hizmet tazminatı %100 arttırılacak.
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev alan doktoralı ve yüksek lisanslı öğretmenlerin ek ders ücretleri arttırılacak.
Toplu sözleşme görüşmelerinin sonucu olarak doğrudan maaşa yansıyan bu kazanımların dışında, sağlıkçılar ve sosyal hizmet çalışanları birçok kazanım elde edecek. Bakanlık ve sendikalar arasındaki mutabakat çerçevesinde sağlık personelinin ve sosyal hizmet çalışanlarının maaşları 2022 yılında birçok farklı dayanakla desteklenecek ve iyileştirecek.