Kars İl Sağlık Müdürlüğü bünyesine kurulan ekip, Covid-19 ile mücadele için yeni bir yönteme müracaat etti. Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında aşı oranını arttırmak isteyen ekip, telefonlara sarıldı. Her gün yoğun bir telefon trafiği gerçekleştiren ekibin tek amacı, telefonda görüştükleri vatandaşları aşı olmaya ikna etmek…
Yüzde 71 ikinci doz aşılanma oranıyla mavi kategoride yer alan Kars’taki aşılanma başarısının temelinde, sağlık personelinin yürüttüğü yoğun çalışmalar yatıyor. Vatandaşlara telefon açmak, virüsle mücadele kapsamına farklı ve yaratıcı yollara müracaat eden Kars İl Sağlık Müdürlüğünün, aşılanma oranını arttırmak amacıyla uyguladığı yöntemlerin başında geliyor.
Vatandaşın telefonda sağlık çalışanlarına verdiği yanıtlar, bu yöntemin işe yaradığı ve aşılanma oranının artmasına yönelik önemli bir katkı sağladığı sonucunu ortaya koyuyor.
Aşıyla İlgili Bütün Sorulara Yanıt Veriyorlar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyada gençlere yönelik yaptığı bir açıklamada “Gençler, aşı olmak zorunda değilsiniz. Yeter ki sağlık kuruluşlarımızı ziyaret edin!” mesajını vermişti. Bu bağlamda Kars İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Vaka Takip Merkezi isimli ekip, telefonda yalnızca vatandaşları aşıya ikna etmeye çalışmıyor, onlardan gelen sorulara da detaylı yanıtlar veriyor.
Vatandaşın aşıyla ilgili bütün sorularına ayrıntılı yanıtlar veren ekip, aşıya dair doğru bilgileri anlatarak aşı hakkında ortaya çıkan kuşkulara ve söylentilere karşı yoğun bir mücadele veriyor.
Böylece aşı hakkında doğru bilgileri yayarak sahada çalışan personelin iş yükünü hafifleten Vaka Takip Merkezi, haftanın 7 günü hizmet veriyor. Dönüşümlü olarak görev yapan 16 kişilik ekip, bir yandan aşı olmayanları ikna çalışması yürütürken diğer yandan, Covid-19 geçiren ya da temaslı kişilerin durumlarını takip ediyor.
Her Gün Binden Fazla Arama Yapıyorlar
Her gün aşısı eksik olan binden fazla vatandaşa telefon açan ekip, Kars’ın aşılamada mavi kategoriye yükselmesinde önemli bir rol oynadı.
Merkezin koordinatörü Dr. İsmail Uğurlu, Anadolu Ajansına verdiği röportajda ekibin 2020’nin Eylül ayından itibaren çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Uğurlu, açıklamasında ekibin günlük ortalama bin 250 kişiyi aradığını ifade etti.
Vatandaşa açılan telefonların hangi amaçla açıldığı konusunda da istatistikleri paylaşan Uğurlu, toplamda 350 bin civarı arama yapıldığını; bu aramaların 280 bin tanesinin pozitif ya da temaslı vakalarla ilgili olduğunu, 70 bin tanesinin ise vatandaşları aşıya ikna etme kapsamında yapıldığını vurguladı. Bu veriler ışığında, Kars merkez nüfusunun yaklaşık 3 katı kadar arama yaptıklarını beyan eden Dr. İsmail Uğurlu, telefon açtıkları vatandaşlardan %90 olumlu dönüş aldıklarını söyledi.
Kars İl Sağlık Müdürlüğü Vaka Takip Merkezi personeli, telefonda aşıya ikna ettiği vatandaşları en yakın sağlık merkezlerine yönlendiriyor ve böylelikle vatandaşların aşılarının tamamlanmasını sağlıyor.
Çekinceli Kişilerle Uzun Görüşmeler Yapılıyor
Vaka Takip Merkezi koordinatörü Dr. İsmail Uğurlu, verdiği röportajda aşıyla ilgili çekinceleri olan vatandaşlarla özel olarak ilgilenildiğini ve daha uzun görüşüldüğünü söyledi. Uğurlu açıklamasında, “Aşı ile ilgili bütün ayrıntıların izah edildiği bu tür görüşmelere Kars halkının sağduyu ile yaklaşmasını rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kars İl Sağlık Müdürlüğü Vaka Takip Merkezi çalışanı olan psikolog Ferhat Tekin de konuyla ilgili Anadolu Ajansına konuştu. Tekin, merkezde hem pozitif ve temaslı vakaları takip ettiklerini hem de aşı ile ilgili vatandaşa her açıdan bilgi verdiklerini anlattı. Vatandaşların çekincelerini gidermenin en temel görevlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Tekin, Vaka Takip Merkezi çalışanları olarak ilk başlarda vatandaşları telefonda aşıya ikna etme konusunda zorlandıklarını anlattı.
Daha sonra, aşı konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan makalelerin, yürütülen kampanyanın ve ünlülerin verdikleri demeçlerin neticesinde insanların aşı ile ilgili çekingenliklerinin yavaş yavaş kaybolduğunu anlatan Ferhat Tekin, “Bu süreçte bizim ikna çalışmalarımız da iyileşme gösterdi. Yani yürütülen kampanyanın da etkisiyle bize aşı konusunda gelen çekinceli vatandaşlarımızı ikna konusunda daha başarılı olduk diyebiliriz.” dedi.
Telefonda Farkındalık Oluşturma Çalışmaları Bütün Şehirlerde Devam Ediyor
Öte yandan bütün illerdeki il sağlık müdürlüklerinde kurulan vaka takip merkezleri, telefonda farkındalık oluşturma çalışmalarını sürdürüyor. Her gün bu merkezlerde, henüz aşı olmayan ya da herhangi bir doz aşısı eksik olan yüz binlerce vatandaşa telefon açılıyor. Telefon görüşmelerinde aşıya dair kuşkuları olan vatandaşlara, uzman personel tarafından uzun uzun bilgi veriliyor; vatandaşlardan aşılarla ilgili gelen sorular en ince ayrıntılarına kadar yanıtlanıyor.
Şüpheli vatandaşların akıllarındaki bütün soru işaretlerini gidermeye hazır olduklarını sık sık dile getiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılama sürecinin başından itibaren aşı kampanyasında aktif olarak görev alıyor. Daha önce bir öğretmen annesini telefonla arayarak aşıya ikna eden Koca, bu anın görüntülerini sosyal medya hesaplarında takipçileriyle paylaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde gençlere yönelik aşılama merkezlerini ziyaret etme çağrısı yapan Koca, aşı hakkında çekinceleri olan herkesi sağlık kuruluşlarına beklediklerini ifade etmişti.