Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Süpervizor Hemşire Nedir? Nasıl Olunur? Süpervizor Hemşirenin Görevleri

Süpervizör hemşire nedir? Devlet

Süpervizör hemşire nedir?

Devlet hastanelerinde, polikliniklerde ve özel hastanelerde sürekli olarak karşılaşılan Süpervizör hemşireler aslında pek çok noktada sağlık çalışanlarına destek olan ve hayat kurtarıcı niteliklere sahip hemşirelerdir. Kelime anlamı olarak bakıldığında Süpervizör kelimesi İngilizce kökenli olup ‘’denetçi’’ anlamına gelmektedir. Hemşire kelimesi ile birleşerek kullanıldığında ise ‘’Denetçi Hemşire’’ anlamını taşır. Sözlük anlamına bakacak olursak Süpervizör hemşire; Klinik tıpta görev alan ve de sağlık bakım hizmetleri gibi son derece önemli bir sektörün 7/24 sorunsuz bir şekilde işlemesi ve yürütülmesini sağlayan, denetleyen, kontrol eden ve sorunları çözen hemşire anlamına gelmektedir.

 

Türkiye’de de Süpervizör hemşireler denetimden sorumlu olan hemşirelerdir. Denetim merkezli bir şekilde sağlık konusuna yaklaşımları ve bakış açıları nedeniyle kısıtlı bir alandan sorumlu tutulmaktadırlar. Dolayısıyla da klinikte denetim odaklı bir izlence sürdürmek yerine daha çok otoriteye sahip, denetim odaklı ve etik ilkeler doğrultusunda işleyişi sürdürmeleri hedeflenmektedir. Klinik tıpta son dönemlerde sıradan bir meslek kolu olmanın yanı sıra profesyonel bir hale getirilmesi için ülkemizdeki tıp camiası tarafından çalışmalar sürdürülmüş sonuç olarak da bu şekilde ilerlemesine olanak sağlanmıştır. Elbette ki profesyonel bir meslek kolu olma sürecinde uzman kişilerin katkısı, işlevsel görev tanımının etik ve yasal çerçevede düzenlenmesine ve sağlık kuruluşları arasında da genel geçer bir düzeyde kabul edilmiş yasalara ihtiyaç duyulmaktadır.

 

süpervizör hemşire nedir? nasıl olunur?

 

Süpervizör hemşire nasıl olunur?

Hemşirelik mesleği bilindiği üzere tıp bölümünden farklı olarak üniversitelerin ‘’hemşire’’ fakültesinde okunması gereken bir meslek koludur. Dolayısıyla da Süpervizör hemşire olma yolunda atılacak ilk adım da hemşirelik fakültesinin lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamış olmak gerekmektedir. Daha sonraki aşamada ise (farklı kurumlarda bu sayıda değişiklikler olmakla beraber) çalışılan alanda yaklaşık 5 senelik bir iş geçmişi ve deneyimi aranmaktadır. Şart olmamakla beraber yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip olmak da alandaki diğer rakiplerden öne geçilmesini sağlayacak bir avantaj sağlamaktadır. Çalışılan kurum veya kuruluş içerisinde herhangi bir lisans mezunu hemşire bulunmuyorsa başhemşire kademesinde bulunan çalışan, aday hemşireler arasında görevlendirme yapabilme yetkisine sahiptir. Yani çalışılan kurum veya kuruluşta siz dahil lisans mezunu hemşire yoksa, Süpervizör hemşire olup olmamak başhemşirenin inisiyatifindedir.

 

Süpervizör hemşire olabilme ihtimalini ve şansını arttıran bazı etmenler de mevcuttur. Bu etmenlerin yerinde ve zamanında doğru bir şekilde yerine getirilmiş olması da diğer adaylar arasında bireyin ön planda olmasını sağlamaktadır;

  • Kişilerin iş performansı
  • Klinik deneyimi
  • Ekip çalışmasında iyi olmak
  • Görevleri başarıyla yerine getirmesi
  • Sempozyum, kongre, seminer vb. etkinliklere katılarak kendini geliştirmesi

Gibi ekstra noktalarda özverili bir şekilde çalışma geçmişine sahip olunması hemşire ve Süpervizör hemşire adayı için hem iyi bir CV zemini hazırlayacak hem de ilerleyen süreçlerde başhemşire tarafından Süpervizör seçimi noktasında inisiyatif kullanılması gereken yerde yardımcı olacaktır.

 

süpervizör hemşire nedir? nasıl olunur?

 

Süpervizör hemşire başka bir hemşirenin görev yerini değiştirebilir mi?

Süpervizör yani denetleyici hemşireler, sıradan hemşireler kıyasla daha üstün yetkilere, başhemşireye kıyasla ise daha az yetkiye sahiptir. Ancak bu yetkiler arasında nöbetçi hemşirenin veya başka bir hemşirenin görev yerini değiştirmek yer almamaktadır. Süpervizör hemşirenin böyle bir talepte bulunması yasal olarak uygun olmadığı gibi eğer talebinde ısrarcı olursa idari dava açılmasına kadar ileriye gidilebilmektedir.

 

Süpervizör hemşirelerin görevleri nelerdir?

  • Kurumun ve hemşire hizmetleri müdürlüğünün esenlik politikasına, metot ve talimatlarına uygun olarak konulan kuralları göz önünde bulundurarak görev yapar. Kendisi gibi, öteki hemşirelerin de bu politika ve kurallar çerçevesinde çalışmasını sağlar. Öteki hemşireleri denetleyerek yapılmakta olan hemşirelik uygulamalarının standartlara müsait olmasını sağlar.
  • Müessese içerisindeki hizmet ve uygulamaların sürekliğini sağlamakla mükelleftir. Denetleme yapabilmek için ve hasta bakımının standardını arttırmak için tertipli bir şekilde görüm çıkar. Genel durumu değerlendirerek rapor hazırlar.
  • Gerektiğinde beraber çalıştığı hemşirelere rehberlik eder, bilgilendirme çalışmaları yapar.
  • Hemşirelik kayıt formlarının takibini yapar, eksikleri rapor eder.
  • Müdürlük tarafınca istenen kayıt, rapor ve istatistiklerin tutulmasını sağlar.
  • Genel duruma başat olarak, hemşirelerin ve hastaların ihtiyacına göre hemşirelerin çalışma programlarında değişiklik yapabilir. Saatlerde ve nöbetlerde yeni ayarlamalara gidebilir. Mesaisi içinde, birim ve servislerde ihtiyaca bakılırsa çalışacak hemşirelerin sayısını ve niteliğini değiştirebilir. Hemşireler içinde yeni görevlendirmeler yapabilir.
  • Birlikte çalıştığı hemşirelerin çalışma performanslarını takip eder. Değerlendirmesini yapar, sıkıntı ve sıkıntıları tespit ederek bunların çözülmesine yardımcı olur.
  • Yeni süregelen hemşirelerin uyumlanma sürecinde tahsil ve danışmanlık hizmeti verir.
  • Alanda kullanılan malzemelerin ve diğer malzemelerin teminini sağlar. Ek olarak bunların depolanmasında ve kullanımında denetleyici pozisyondadır.
  • Alandaki genel işleyişle ilgili sorunları hemşirelik hizmetleri müdürlüğüne rapor eder ve problemlerin çözümünde etken olarak vazife alır.
  • Gerek duyulan zamanlarda depoya, eczaneye erişim yetkisi vardır ve buraları kullanabilir.
  • Acele durumlarda (acele ameliyata alma, ölüm vb.) prosedüre göre hareket edilmesini sağlar.
  • Afet ve kaza şeklinde olağanüstü durumlarda ilgili birimlerle birlikte hareket ederek acele vaziyet planlarının uygulanmasına katkıda bulunur.
  • Verilen bakım ve hizmetin standardını arttırmaya yönelik araştırmalar ve çalışmalar yapar.
  • Hemşirelik hizmetleri müdürlüğü tarafından göndermiş olduğu mesleki eğitimlere, komitelere, kurullara, çalışmalara vb. Katılarak verilen rolü yerine getirir.
  • Kurumdaki hemşirelik hizmetlerinin mesleki etiğe uygun olarak verilmesini sağlamakla mükelleftir.

Bu görevde çalışanlarmış olur yalnızca hemşirelerle değil, eczaneyle, depoyla, kan merkeziyle, hasta yakınlarıyla, güvenlikle vb. Birimlerle koordineli olarak çalışır.

 

Süpervizör hemşire maaşı 2022

Hem devlet kurumlarında hem de özel kuruluşlarda görev yapabilecek bir meslek grubu olan süpervizör hemşireler,

D/K’sı 8/1 lisans süpervizör hemşire maaşı 5.065,55 TL, sabit ek ödemesi ise; 2.420,03 TL, toplam ücreti ise 7.475,32 TL’dir.

D/K’sı 1/4 Kıdem Yılı 25 ve Üstü lisans süpervizör Hemşire’nin 2022 Ocak Net Maaşı 5.813,25 TL + Sabit Ek Ödemesi ise; 3.083,21 TL, toplam ücret ise: 8.891,89 TL’dir