Yeni Uygulama, 15 Kasım 2021’de Faaliyete Geçecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından dağıtım yerlerine gönderilen “Kamu Personeli Aile Bilgilerini Bildirim Sistemi” başlıklı yazıda, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personelin 15 Kasım 2021 tarihi itibarıyla aile bildirimini, E-Devlet üzerinden yapabileceği bilgisi paylaşıldı.
Genel Müdürlük paylaştığı yazıda, 17.01.2018 tarihli ve 83993637-020-1120 sayılı yazısına referans göstererek 16 Ocak 2018 tarihi itibarıyla kısa adı KPHYS olan Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi’ni kullanan bütün kamu çalışanlarının, aile yardımı ve aile durum bildirimini E-Devlet’te yer alan “Kamu Personeli Aile Bildirim Sistemi (KAPBİS)” başlıklı hizmet üzerinden yapabildiğini hatırlattı.
E-Devlet’te hizmete açılacak yeni servisin, KPHYS üzerinden ücretleri ödenen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi 4/B sözleşmeli personel ile kadro karşılığı sözleşmeli çalışan personel için faaliyete geçeceğini bildiren Muhasebat Genel Müdürlüğü, bu kapsamdaki kişilerin de artık aile yardımı ve aile durum bildirimlerini E-Devlet üzerinden yapabileceğini duyurdu.
Yazısına ek olarak güncelleniş KAPBİS uygulama kılavuzunu da paylaşan Muhasebat Genel Müdürlüğü, kurumun harcama birimlerinde maaş ve ücret işlerini yürüten personel başta olmak üzere bütün kurum personelinin ilgili konu hakkında bilgilendirilmesini istedi. Muhasebat Genel Müdürlüğü, uygulamanın sorunsuz işlemesi için ayrıca gereken bütün tedbirlerin alınmasını talep etti.
Kamu Personeli Aile Bildirimi Nasıl Yapılır?
Kamu personeli (4/B kapsamındaki sözleşmeli personel de dahil olmak üzere) aile bildirimini E-Devlet’te yer alan Kamu Personeli Aile Bilgileri Bildirim Sistemi üzerinden gerçekleştirebilir. Aile bilirimi yapmak isteyen personelin, şu aşamaları takip etmesi gerekir:
- E-Devlet sistemine kişisel bilgiler ile giriş yapılır.
- Üst kısımdaki arama çubuğundan “Kamu Personeli Aile Bilgileri Bildirim Sistemi” isimli servis aratılır ve servise giriş yapılır.
- “Uygulamaya Git” butonuna tıklanarak sisteme gerekli uygulama izinleri verilir.
- “Yeni Bildirim Oluştur” butonuna tıklanır.
- “Mernis’ten Getir” seçeneğine tıklanır. Mernis’ten getirilen bilgilere dair “Mernis Sonuç” isimli bir ekran ile size bilgi verilir. Bu ekranda, “Tamam” butonuna tıklanır. Ekranda, zorunlu olmamakla birlikte evlilik bilgileri doldurulur.
- “Kişi Bilgisi” ekranının hemen yanındaki “Eş Bilgisi” ekranına geçilir ve “İş Durumu” bölümünden eşin çalışma durumu seçilir.
- “Eş Bilgisi” ekranının hemen yanında bulunan “Çocuk Bilgisi” ekranına geçilir. “Çocuk Yardımı” bölümü ile “Asgari Geçim İnd.” bölümlerinde işaretli olan “Yararlanmıyor” kısmı, “Yararlanılıyor” şekline düzenlenir. Daha sonra çocukların öğrenim durumları; okumuyor, okul öncesi, ortaöğretim ya da yükseköğretim şeklinde, formdaki ilgili bölümden doldurulur.
- “Mernis’ten Getir” butonunun hemen sağ kısmında yer alan “Kaydet” butonuna tıklanarak form kaydedilir. “Değişiklikleri kaydetmek istediğinize emin misiniz?” sorusuna, “Evet” yanıtı verilir.
- “Mutemete Gönder” butonuna tıklandıktan sonra “Bildiriminiz başarıyla mutemete gönderildi.” uyarısını görülür ve işlem tamamlanmış olur.
- “Çıkış Yap” butonu ile sistemden çıkış yapılır.
İşlem, “Mutemete Gönder” seçeneğine tıklanarak sonlandırılmadan önce forma kaydedilen bilgiler titizlikle gözden geçirilmelidir.
Aile Durumu Bildirimi Daha Önce Nasıl Yapılıyordu?
Maaş ödemeleri Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) üzerinden yapılan personel, 2018 yılından bu yana aile yardımı ve aile durumu bildirimini E-Devlet üzerindeki “Kamu Personeli Aile Bilgileri Bildirim Sistemi (KAPBİS)” isimli servis üzerinden gerçekleştirebiliyor. Kamu personeli, aile yardımına ait bilgilerini ise “Aile Yardımı Sorgulama” hizmeti üzerinden görüntüleyebiliyor.
KAPBİS hayata geçmeden önce (2018 öncesinde) kamu personeli, aile yardımına ve aile durumuna ilişkin bildirimi, bildirim formlarını (aile yardımı bildirim formu ve/veya aile durumu bildirim formu) ve dilekçelerini, kadrosunun olduğu birime sunarak tamamlıyordu.
Bu eski uygulama, 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel için günümüze kadar sürdü. Maaş ödemeleri Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi (KBS) üzerinden yapılmayan döner sermaye kadrosundaki personel ile sözleşmeli personel, aile yardımına ve aile durumuna ilişkin bildirimi eski usulle yapıyordu. 15 Kasım 2021 itibarıyla bu kapsamdaki personel de artık bildirimlerini E-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek.
Konuyla İlgili Mevzuat Nedir?
Bu konudaki detayları araştırmak isteyen Sağlık Ağı takipçileri için aile yardımına ve durumuna ilişkin bildirimlerle ilgili mevzuatı, yazımızın bu bölümünde paylaşmak istiyoruz.
Konuyla ilgili detaylı araştırma yapmak ve mevzuata göz atmak isteyen kişiler öncelikle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddelerine ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göz atmalılar.
Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No 265) ile Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nin ilgili maddesi de konu hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır.
Ayrıca çocuk için asgari geçim indirimi hesaplanmasının başlangıç zamanı özelgesi ile geçmiş dönemlere ilişkin asgari geçim indiriminin hesaplanıp hesaplanmayacağı özelgesi, aile yardımı bildirimine ilişkin kaynak teşkil edecektir.
Son olarak merkezi yönetim kapsamındaki kamu kurumunda görevli personelin geçmiş dönemlere ilişkin asgari geçim indirimi özelgesi, aile yardımı ve durumu bildirimleriyle ilgili detayları araştıran kişilere yardımcı olacaktır.