Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Son Bir Yılda Sağlıkta Neler Değişti?

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun 2 Temmuz 2024’te göreve başlamasının ardından

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun 2 Temmuz 2024’te göreve başlamasının ardından geçen bir yıl içinde sağlık sisteminde birçok yeni uygulama hayata geçirildi. Bakanlığın kamuoyuyla paylaştığı bilgilere göre; altyapıdan dijitalleşmeye, koruyucu hekimlikten sağlık turizmine kadar çok sayıda alanda önemli gelişmeler yaşandı.

Memişoğlu, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Tam bir yıl oldu. Bu 365 günde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı vizyonumuza emin adımlarla ilerleyeceğimiz ‘Koruyan, Geliştiren ve Üreten Sağlık Modeli’ni hayata geçirdik. Sağlık sistemimizin daha güçlü yarınları için bir dizi köklü değişikliğe imza attık. Büyük sağlık ailemizle çok daha ötesini düşleyecek, ‘Küresel Sağlıkta Lider Türkiye’ hedefimiz için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”

49 yeni sağlık tesisi, 18’i deprem bölgesine

Memişoğlu göreve geldikten sonra ilk ziyaretini 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’a yaptı. Bir yıl içinde 49 ili ziyaret eden Bakan, sağlık altyapısını güçlendirmeye yönelik adımlar attı. Bu süreçte 23 hastane, 6 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile 20 farklı sağlık tesisinin inşaatı tamamlandı. Depremden etkilenen bölgelerde 18 yeni hastane inşa edilerek hizmete alındı. Bunlar arasında Antakya, Defne, Oğuzeli, Nurhak gibi ilçelerde kurulan acil durum hastaneleri de yer aldı.

Birinci basamak hizmetlerde ciddi artış

Son bir yılda 11 yeni Sağlıklı Hayat Merkezi ile 158 Aile Sağlığı Merkezi faaliyete geçti. Böylece Türkiye genelinde 290 Sağlıklı Hayat Merkezi ve 8 bin 314 Aile Sağlığı Merkezi aracılığıyla birinci basamak sağlık hizmetleri sunuluyor. Hekim sayısında da yüzde 7’lik bir artış sağlanarak toplam doktor sayısı 117 bin 166’ya ulaştı. 19 özellikli sağlık merkezi de yeni dönemde hizmet vermeye başladı.

Uzaktan sağlık hizmetleri ve dijital dönüşüm

Yatağa bağımlı hastalar için uzaktan rapor düzenleme uygulaması başlatıldı. Trafikte ambulanslara öncelik sağlamak amacıyla “Fermuar Sistemi ile Yaşama Yol Ver” kampanyası devreye alındı. e-Nabız sistemi ise daha kullanıcı dostu hale getirildi.

Teleradyoloji sistemiyle MR görüntüleri 81 ilde uzaktan raporlanırken, KETEM’lerdeki mamografi taramaları yapay zeka desteğiyle değerlendirilmeye başlandı. Şu ana kadar 1 milyon mamografi bu yöntemle incelendi.

Sezaryen oranlarında düşüş, anne ve çocuk sağlığına destek

Normal doğumu teşvik eden eylem planı sayesinde, primer sezaryen oranı yüzde 2,67, toplam sezaryen oranı ise yüzde 3,1 oranında azaldı. “Annelik Yolculuğu” mobil uygulamasıyla 1,2 milyon gebeye rehberlik edildi. Anne Dostu Hastane sayısı 174’e çıkarıldı.

“Sağlıklı Çocuk Sağlıklı Gelecek” projesiyle 81 ilde düzenlenen etkinliklerde 65 bini aşkın öğrenciye ulaşıldı. 30 bin kişi, Sağlıklı Hayat Akademisi’nde çeşitli sağlık eğitimlerine katıldı.

Aile hekimliği, erken tanı ve koruyucu sağlık

2024’te yaklaşık 450 milyon aile hekimliği başvurusu gerçekleşti. Gezici sağlık hizmetlerinden 5,5 milyon kişi yararlandı. 56 milyonun üzerinde kronik hastalık taraması yapılırken, 5,6 milyon kişiye erken tanı konuldu. 445 bin kişi beslenme danışmanlığı aldı. “İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında 6,5 milyon kişinin boy-kilo ölçümü yapıldı.

Yeni aşılar, taramalar ve yerli üretim

14 Nisan 2025’te altı bileşenli karma aşı uygulamasına geçildi. 2 Nisan’dan itibaren gebelere TDAB aşısı yapılmaya başlandı. 1 milyon 368 bin kişiye HPV-DNA taraması, 900 bin bebeğe ve 570 bin kişiye SMA taraması yapıldı. 10 milyondan fazla kişiye kanser taraması uygulandı; şüpheli görülen 196 bin vaka ileri tetkik merkezlerine yönlendirildi.

TÜSEB tarafından üretilen yerli kalp-akciğer makinesinin klinik denemeleri başlatıldı.

Kalite denetimleri ve randevu sisteminde iyileşme

19 ilde 206 hastanede denetim gerçekleştirildi. REDES adlı dijital denetim sistemiyle 81 ilde 2 bin 500 sağlık kuruluşunun değerlendirmesi yapıldı.

MHRS sistemi üzerinden randevu bekleyen kişi sayısı yüzde 80 azaldı. 73 ilde tüm branşlarda aynı gün veya aynı hafta içinde randevu verilmeye başlandı. 80 yaş üstü ve yatağa bağımlı hastalar, sağlık raporlarını artık evlerinden yenileyebiliyor.

Ekonomik katkı ve sağlık turizmi

1 Temmuz 2024 – 30 Haziran 2025 tarihleri arasında 500 yeni ilaca ruhsat verildi. Bu sayede hem erişim kolaylaştı hem de 2,5 milyar liralık kamu tasarrufu sağlandı. Yanıltıcı sağlık reklamlarına 95 milyon lira ceza kesildi.

Aile hekimine kayıtlı kişi sayısı 3 bin 500 olarak belirlendi. Hedef, 2028 yılına kadar bu sayıyı 2 bin 500’e düşürmek. Öte yandan, sağlık turizminden elde edilen gelir 3 milyar doları aştı.

Yasal düzenlemeler yolda

TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifiyle; organ bağışı, tıbbi cihazlar, ilaç tedariki, sağlık reklamları ve dijital sistemlerde köklü değişiklikler öngörülüyor.