Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, son günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin bir artış gözlendiğini ifade ederek; “Rhinovirüs dediğimiz, nezle ve soğuk algınlığı yapan virüs ilk sırada, ardından sırasıyla RSV, influenza ve COVID-19’u görüyoruz.” dedi.
Prof. Dr. Balık, son dönemde yaygın görülen solunum yolu enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de sonbahardan kış mevsimi sonuna kadar solunum yolu enfeksiyonlarında her zaman artış yaşandığını ancak şu anda bir salgın durumunun söz konusu olmadığını aktaran Balık, “Özellikle okulların açılmasıyla birlikte solunum yolu virüslerinde artış başlar, sonrasında dalgalanmalarla mayıs ayına kadar devam eder. Ülkemizdeki solunum yolu enfeksiyonlarının seyri genellikle hep bu şekildedir.” şeklinde konuştu.
Prof. Balık, viral enfeksiyonların en üst noktaya ulaştığı dönemlerin olabildiğine değinerek konuşmasına şöyle devam etti; “Son günlerde solunum yoluyla bulaşan bazı virüs enfeksiyonlarında belirgin bir artış var. Bunlar içinde özellikle ‘rhinovirüs’ dediğimiz, nezle ve soğuk algınlığı yapan virüs ilk sırada geliyor. Bize başvuran hastaların büyük bölümünün tablosu bu şekilde. Ardından sırasıyla RSV (respiratuvar sinsityal virüs), influenza ve COVID-19’u görüyoruz.”
“Virüsleri kendine has belirtileri dikkate alarak doktorlar ayırt edebilir”
Bazı virüsleri kendine has belirtileri dikkate alarak doktorların ayırt edebileceğini, bunun dışında sadece belirtiler üzerinden virüslerin saptanamayacağını söyleyen Prof. Dr. Balık, testlerle virüsün kesin olarak belirlenebildiğini kaydetti.
Prof. Dr. Balık, “Aslında risk grubunda olmayan, ağır enfeksiyon tablosu, özellikle zatürre bulguları bulunmayan, sıradan soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerin bu testleri yaptırmak için hastanelere, büyük sağlık kuruluşlarına gitmesine de gerek yok.” şeklinde konuştu.
Zatürre belirtileri yoğun öksürük, sürekli balgam çıkarma nefes darlığı şeklinde seyreder”
Sıradan soğuk algınlığı belirtileri olan burun akıntısı, öksürük, hapşırık ve bazen de ateş şeklinde ilerlediğini kaydeden Balık, zatürre bulgularında ise vakit kaybetmeden bir doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.
Balık, “Zatürre belirtilerini kişiler şöyle anlayabilir; yoğun öksürük, sürekli balgam çıkarma, nefes darlığı, yüksek ateş varsa bu durumda viral enfeksiyon akciğere inmiş veya akciğerde komplikasyon yapmış demektir. Bu, viral enfeksiyon veya ona sonradan eklenen bakteriyel enfeksiyon nedeniyle olabilir. Bu durumda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurup muayene olmak gerekir.” dedi.
“Sadece COVID-19 değil tüm solunum yolu virüslerinden korunmak için maske çok faydalı bir korunma yöntemi”
Prof. Dr. İsmail Balık, solunum yolu virüslerinin benzer şekilde bulaştığını vurgulayarak; “Bu virüsler özellikle kalabalık ortamlarda solunum yolu üzerinden bulaşır. Bu nedenle hastalığın yaygın olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durarak virüs enfeksiyonlarından da kendimizi koruyabiliriz.” diye konuştu.
Hastalık belirtisi gösterenlere kalabalık ortamlardan uzak durmayı tavsiye eden Balık, sözlerine şöyle devam etti;
“Hastalık tablosu gösteren kişiler, otobüs, metro veya iş yeri gibi kalabalık ortamlara girme mecburiyetindeyse mutlaka maske takmalı. Hasta olanların maske takması toplumda enfeksiyonların yayılmasını, bulaşı engellemek açısından çok önemli bir koruma yöntemi.
Ayrıca risk grubundaki kişilere de bu dönemde kalabalık ortamda maske takmasını öneriyoruz. Sadece COVID-19 değil tüm solunum yolu virüslerinden korunmak için maske çok faydalı bir korunma yöntemi, özellikle kış aylarında bunun sürdürülmesinde yarar var. Elbette el hijyeni de çok önemli, virüsler yüzeylere temasla da bulaşabiliyor. Örneğin, otobüste, metroda yüzeylere dokunduktan sonra elinizi yıkamadan ağzınıza veya yüzünüze değdiğinizde hastalık kolaylıkla bulaşabilir.” (Kaynak: AA)