Soğuk Havalarda Hastalanmamanın 5 Yolu
Soğuk havalarda hastalanmaktan endişe ediyorsanız, sağlıklı kalmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. İpuçlarından bazıları şunlardır: İşlenmiş yiyeceklerden uzak durmak, üstü örtülü kalmak ve yeterince uyumak. Ayrıca öksürmemeli veya hapşırmamalı ve ağzınızdan nefes almaktan kaçınmalısınız.
İşlenmiş gıdalardan kaçınmak
İşlenmiş gıdalardan kaçınmak, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkları önlemenin iyi bir yoludur. Bu yiyeceklerin vücudunuz için ideal olandan daha az koruyucuları vardır ve aslında onu virüslere karşı daha duyarlı hale getirebilir. Aynısı, soğuk algınlığı veya gribi daha da kötüleştirebilecek koruyucular içeren şarküteri etleri için de geçerlidir. Doktor Adrienne Youdim’e göre işlenmiş gıdalar bağışıklık sistemi için iyi değildir ve vücudunuzu hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirir. Baş ağrısına, kaşıntıya ve kızarmaya neden olabilecek histamin salgılayan yumuşak peynirden kaçınmak da önemlidir.
Hatırlanması gereken bir diğer önemli şey ise bol sıvı içmektir. Bu, vücudunuzun öksürük ve terlemeden kaybedilen sıvıları yenilemesine yardımcı olacaktır. Ek olarak, işlenmiş gıdalardan ve şekerli gıdalardan kaçınmalısınız. Bu yiyecekler iltihabı tetikleyebilir ve bağışıklık sisteminizi strese sokabilir, bu da hastalığınızı daha da kötüleştirebilir.
İşlenmiş gıdalar, sağlığınız için iyi olmayan çok fazla tuz, şeker ve yağ içerir. Konserve ve dondurulmuş gıdalar, C vitamini içeriğinin çoğunu korudukları için harika seçimlerdir. Konserve yiyecekler de iyi seçeneklerdir, ancak yağ ve sodyum bakımından daha yüksek olabileceğinden en iyi seçenek değildirler.
Hapşırmaktan veya öksürmekten kaçınmak
Üşüdüğünüzde hapşırmaktan veya hırıltıdan kaçınmak, soğuk virüsü başkalarına yaymanızı engelleyebilir. Mümkün olduğunda öksürmeden veya hapşırmadan önce ağzınızı doku ile örtün. Ağzınızı kapatamıyorsanız, dirseğinizin kıvrımına hapşırın. Bu şekilde mikroplar o kadar kolay yayılmaz. Grip veya soğuk algınlığı virüsü olan kişilerle yakın temastan kaçınmak da sizi hasta etmekten alıkoyabilir.
Soğuk hava bir etken olsa da dışarısı ne kadar soğuk olursa olsun yine de üşütebilirsiniz. Soğuk virüs hapşıran veya öksüren kişiler tarafından ve ayrıca elleriyle temas ederek yayılır. Soğuk algınlığı semptomları kişiden kişiye değişir, ancak genellikle birkaç gün ila bir hafta sürer ve tıbbi müdahale gerektirmez.
Soğuk havalarda hastalanmamak için öksürmekten veya hapşırmaktan kaçınmak, kendinizi hastalanmaktan korumak için yeterli değildir. İçeride kalmak soğuk algınlığını engellemez, ancak sizi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirir. Soğuk algınlığı ve gribi önlemek için kendinizi sıcak ve kuru tutmak çok önemlidir. Nefesinizin kokusunu sevmiyorsanız, yüzünüzü ovalamaktan kaçının.
El yıkamanın yanı sıra öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda burnunuzu ve ağzınızı kapatmalısınız. El dezenfektanı kullanmak da yardımcı olabilir. Soğuk algınlığına neden olan virüsler ellerinizde yaşayabileceğinden ellerinizi düzenli olarak yıkamayı unutmayın.
Ağzını ve burnunu kapalı tutmak
Soğuk havaya maruz kalmak soğuk algınlığı ve grip riskinizi artırır. Bağışıklık sisteminizi etkilemenin yanı sıra soğuk hava burnunuzu ve ağzınızı kuru hissettirerek virüslerin içeri girmesini kolaylaştırabilir. Bu, özellikle burun pasajlarınızı daha da kurutabilen ve onları virüsler için kolay bir hedef haline getirebilen rüzgarlı koşullar için geçerlidir.
Kendinizi soğuğa bağlı hastalıklardan korumak için soğuk aylarda kat kat giysiler giymek en iyisidir. Ayrıca, sizi virüslere duyarlı hale getirebilecek fizyolojik koşullardan kaçınmanıza da yardımcı olacaktır. Ağzınızı ve burnunuzu kapalı tutmak sizi soğuk algınlığı ve grip virüslerinden koruyacaktır.
Ağzınızı ve burnunuzu kapatmanın yanı sıra hava yollarınızı korumak için başlık veya atkı da takabilirsiniz. Malzemenin pürüzsüz olduğundan ve cildinizi çizmediğinden emin olun. Soğuk bir ortamdayken, birinden zaman zaman sizi kontrol etmesini de istemelisiniz.
Soğuk algınlığı olan insanlarla yakın temastan kaçınmak da önemlidir. Hasta bir kişiye dokunduktan sonra ellerinizi daima iyice yıkayın. Ayrıca ağızlarına veya gözlerine dokunmaktan da kaçınmalısınız. Ayrıca banyoyu kullanmadan önce ve kullandıktan sonra ellerinizi daima iyice yıkamalısınız. Ayrıca hasta insanlarla mutfak eşyaları veya içecek kapları paylaşmaktan kaçınmalısınız.
Yeterince uyumak
Yeterince uyumak, soğuk havalarda sağlık ağı kalmanıza yardımcı olabilir. Araştırmaya göre uyku süresi ve veriminin bağışıklık fonksiyonu üzerinde doğrudan etkisi olabilir. Daha az uyuyan insanların soğuk algınlığına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ancak yeterince uyumak, mutlaka hastalanmayacağınız anlamına gelmez.
Birçok çalışma, uyku eksikliğinin sizi hastalığa daha duyarlı hale getirdiğini göstermektedir. İçeride kalmanın ve yeterince uyumanın sağlığınız için birçok faydası vardır. Bağışıklık sisteminizi oluşturmaya yardımcı olur, bu da vücudunuzun hastalıklarla savaşma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bütün gün uykulu ve uykulu hissetmenize rağmen, yeterince su almayı ve besleyici yiyecekler yemeyi unutmamalısınız.
Sağlıklı kalmanın yanı sıra soğuk algınlığı ve gribi önlemek için yeterince uyumak şarttır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, gece altı veya daha az saat uyuyan kişilerin, yedi veya daha fazla saat uyuyanlara göre üşütme olasılığının dört kat daha fazla olduğunu gösterdi. Uyku eksikliği de iltihabı artırabilir.
Yeterince uyumak, soğuk havalarda sağlıklı kalmanın önemli bir yoludur. Çoğu insanın kışın sonbahardan daha aktif olması muhtemel olsa da, her gece yeterince dinlenmek için zaman ayırmalısınız. Bu, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına ve soğuk algınlığının gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Yeterli uyku almak önemli olsa da uyku kalitesi de aynı derecede önemlidir. Düşük kaliteli uyku, sürekli koklamalara, horlamaya ve yorgun hissetmeye neden olabilir. Tam bir gece uykusu almakta sorun yaşıyorsanız, bir uyku uzmanına görünün. Gecelerinizi daha dinlendirici ve üretken hale getirmeniz için size ipuçları verebilirler.
Mikroplardan kaçınmak
Evinizi kuru tutmak, özellikle soğuk havalarda mikropların yayılmasını önlemek için önemlidir. Bunu yüz maskesi takarak ve sık sık ellerinizi yıkayarak yapabilirsiniz. Hasta biriyle temasa geçtiğinizde el dezenfektanı da kullanabilirsiniz. Nemlendirici, havayı nemli tutmanın ve hastalanmanızı önlemenin başka bir harika yoludur. Kış aylarında kullanılacak en iyi nemlendirici türü tam ev tipi bir ünitedir.
Boyun körüğü, havayı ciğerlerinize ısıtmaya yardımcı olur ve ayrıca astımı olan kişiler için önerilir. Herhangi bir solunum rahatsızlığınız varsa sigara içmekten veya bacaların yakınında olmaktan da kaçınmalısınız. Birçok insan soğuk havanın hastalığa neden olduğunu varsayar, ancak mikropların vücudu nasıl etkilediğini anlayamayabilirler.
Soğuk havalarda mikropların yayılmasını önlemenin en önemli yolu elde yıkamaktır. Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunduğunuzda ellerden gelen mikroplar vücuda aktarılabilir. Bu nedenle tuvaleti kullandıktan, çocuk bezini değiştirdikten sonra ve hasta bir kişiyi tutmadan önce ve sonra ellerinizi iyice yıkamanız önemlidir.
Soğuk havalarda mikroplardan kaçınmanın bir başka yöntemi de üşütenlerden uzak durmaktır. Soğuk algınlığı olan insanlarla yakın temastan kaçının ve öksürdüğünüzde burnunuzu ve ağzınızı bir doku ile örtün. Ayrıca ellerinizi sık sık yıkadığınızdan ve sık dokunulan nesneleri ve yüzeyleri dezenfekte ettiğinizden emin olun.
Dışarısı soğuk olduğunda uygun kıyafetler giymek en iyisidir. Soğuk hava mikropları yayabilir, bu nedenle sizi sıcak ve kuru tutacak giysiler giymek önemlidir.