Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Şizofreni nedir? Şizofreni tanısı nasıl konulur?

Şizofreni nedir? Şizofreni tanısı

Şizofreni nedir? Şizofreni tanısı nasıl konulur?

Şizofreni içe kapanma, şahsiyet bölünmesi, gerçeklere karşı kayıtsız kalma, düşünce yapısında meydana gelen psikozlar olarak değerlendirilebilir. Ruh hastalıkları arasında gösterdiği belirtiler ile dikkat çeker. Bu rahatsızlığa sahip olan kişi kendine özgü bir dünyada yaşar. Farklı bir düşünce yapısına sahiptir. Kendi iç dünyasında yerleşmiş olan yapı ile yaşar. Bu hastalığa yakalanma yaşı 15-35 arası olarak ifade edilir. Vakaların çok büyük oranında kalıtsak anıklık söz konusu olur.

Şizofren tanısı konma noktasında da merak edilen başlıklar olduğunu dile getirmek gerekir. Belirtiler başka psikiyatrik hastalıklarda da görülebilir. Tek bir belirti asla tanı koyma noktasında yardımcı olmaz. Tanı uzman psikiyatrist tarafından hastanın ruhsal muayenesi, yakın çevresi ile yapılan görüşme ve klinik izlenmesi sonrasında konulmalıdır.

Şizofreni kendi başlığı altında farklı bölümlere de ayrılabilir. Aynı zamanda bipolar ve diğer bozukluklar ile karıştırılma riski de vardır. Bazı bedensel hastalıkların seyri sürecinde benzer bel

sizofreni nedir 3 1 1

irtiler görülmesi de mümkündür. Bu anlamda tanıyı yapmak için kan tahlili ve fiziksel muayene de son derece önemlidir.

Madde bağımlısı ya da alkol bağımlısı olan kişiler, ya da bazı ilaçlarıkullanan kişilerde de benzer belirtiler olması muhtemeldir. Bu noktada hastanın öyküsünün dinlenmesi ve bunlara dikkat edilmesi gerekir. öyküde bu durumdan bahsediliyorsa buna göre tektik yapılması gerekir.

Şizofrenin belirtileri nelerdir?

Şizofren belirtileri nelerdir sorusuna yanıt almak için ilk başta belirtilerin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Şizofren kişi, dünyayı değişik bir şekilde algılar. Normalde çevresinde var olmayan sesleri, hayalleri, garip kokuları dış dünyada anlaşılmazdır.Şizofrende heyecan korku ve anksiyete çok fazla olur. Bu nedenle olağan dışı davranışları olabilir.

Şizofren rahatsızlığının ortaya çıkışı farklı şekillerde olabilir. Bazı hastalarda aniden ortaya çıkar. Bazılarında ise daha sinsi sinsi ilerler. Yavaş seyir gösteren şizofreni vakalarında en başta dikkat toplama güçlüğü, içine kapanma, dini uğraşlarda artma, kara sevda gibi sorunlar olur.

Şizofreni, tipine göre belirti kümeleri farklı olabilir. Örnek olarak Paranoid şizofrenide şüphecilik her daim ön plandadır. Sık görüşen temalar arasında insanların kendisine kötülük yapmak istemesi ilk sırada yer alır. Bunla ilgili sesler işitirler. Yemek yerken yemeklerinde zehir olduğundan korkarlar. Ya da odalarında dinlenme cihazı olduğuı hastalarda aniden ortaya çıkar. Ya da odalarında dinlenme cihazı olduğunu düşünürler.

sizofreni nedir 1 1 1

Şizofreni ile alakalı olarak yanlış bilinen konulardan biri de saldırganlıktır. Şizofreni hastalıkları saldırganlık özelliği göstermezler. Fakat belirtiler ortaya çıkmadan önce saldırgan kişiliği olan kişilerde bunda artış olabilir. Bunun haricinde genel anlamda içine kapanık kişilerdir. Şüpheciliği olduğu için ilaç kullanmazlarsa saldırgan olabilirler. Aile içinde ya da arkadaş ortamında saldırgan davranış gösterirler. Alkol ve madde bağımlılığı da şizofreni de semptom arttırıcıdır. Hastaların yüzde onunda intihar teşebbüsü olabilir.

Şizofren nedir ve tanısı nasıl konur sorularına sizler için başlangıç seviyesinde bilgi verdik. Daha detaylı bilgi almak ve süreci öğrenmek için sitemizde yer alan diğer yazıları da okuyabilirsiniz. Bunun yanında ruh sağlığı ile alakalı konularda en detaylı bilgi almak için uzman biriyle görüşmek son derece önemlidir. Eğer siz de yada etrafınızda yukarıda ifade ettiğimiz belirtilerden şüphe duyarsanız bizimle iletişime geçebilir ve yardım talep edebilirsiniz. Şizofreni , günümüzde kişilerin yaşadığı fakat bilinçsizlik nedeniyle tedavi olmaktan kaçındığı rahatsızlıklardan biridir. Bu konuda toplum bilincinin de en yüksek seviyede olması gerektiği ifade edilmektedir. Yazılarımızı bu anlamda da bilinçlenmek adına takip edebilirsiniz.