İşveren tanımı, ilgili kanuna göre sigortalı işçi çalıştıran gerçek kişi, tüzel kişi ve tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlardır. Bu kapsamdaki herkesin SGK iş yeri tescil bildiriminde bulunması gerekir.
SGK İş Yeri Bildirimi Nedir?
SGK iş yeri bildirimi; işverenin SGK’ya işyeriyle ilgili bildirimde bulunmasıdır. Bu bildirim işyeri adresini, NACE bilgilerini, yönetici bilgilerini ve e-bildirge kullanıcılarına dair bilgileri içerir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre sigortalı işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin, işçinin sigorta girişini gerçekleştirmeden önce SGK iş yeri bildiriminde bulunması gerekir.
Son yıllarda SGK ile ilgili bütün iş ve işlemlerin E-Devlet’e taşınması, “Acaba SGK’ya gitmeden iş yeri tescili yapılabilir mi?” sorusunu akla getirir. SGK iş yeri bildirimi, internet üzerinden yapılabilir ve 5 aşamadan oluşan kolay bir işlemdir. Ancak işlem sonucu oluşan belgeyi imzalamak ve SGK’ya elden teslim etmek gerekir. Yani bildirim işleminin bir kısmı online gerçekleştirilebilirken bir kısmı fiziksel olarak gerçekleştirilir.
SGK İş Yeri Bildirimi Sistemine Giriş
SGK iş yeri bildirimi, E-Devlet’te yer alan “İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden)” isimli hizmet üzerinden yapılır.
E-Devlet üzerinden iş yeri bildirimi için şu aşamalar takip edilmelidir:
- İşyeri Bildirgesi (4-a lı Sigortalı Çalıştırılanlar Yönünden) başlıklı hizmete tıklanır.
- Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklanır.
- Mükellefe ait kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ilgili boşluklara yazılarak “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklanır.
- “Uygulamaya Git” butonuna tıklanarak bildirim sistemi açılır.
- Açılan menüden uygun butona tıklanarak bildirimin yapılacağı sisteme giriş yapılır:
- Gerçek kişi iş yeri bildirgesi düzenle
- Tüzel kamu iş yeri bildirgesi düzenle
- Tüzel özel iş yeri bildirgesi düzenle
- Adi ortaklık/iş ortaklığı iş yeri bildirgesi düzenle
- Konut kapıcılığı iş yeri bildirgesi düzenleme
5 Aşamada SGK İş Yeri Bildirimi
Bildirim sistemine ulaştıktan sonra 5 aşamada SGK iş yeri bildirimi şöyle yapılır:
1. İş Yeri Bilgileri
Bu bölüme iş yeriyle ilgili bilgiler doğru şekilde girilmelidir.
- İl, ilçe ve sosyal güvenlik merkezi seçimi yapılır
- Sigortalı çalıştırılmaya başlanacak tarih ilgili boşluğa yazılır.
- “Niteliği itibarıyla en çok 30 iş günü süren bir iştir.” bölümünden “evet” ya da “hayır” işaretlenir.
- Çalışmaya başlayacak sigortalı kişi sayısı ilgili boşluğa yazılır.
- “Meslek Teşekkülü” bölümüne ilgili meslek teşekkülü yazılır. Örneğin esnaflar bağlı oldukları esnaf ve sanatkarlar odasını, berber bağlı oldukları berberler odasını yazabilir.
- “Ticaret Sicil Vakıf Dernek No” bölümü, bu numaraya sahip olan mükellefler tarafından doldurulur. Mükellef böyle bir numaraya sahip değilse bu bölüm boş bırakılır.
- “Yabancı bir ülkede iş çalıştırılacak mı?” bölümünden “evet” ya da “hayır” işaretlenir.
- “İşçi çalıştırılacak yabancı ülke” bölümünden, yabancı ülkede işçi çalıştırılıyorsa hangi ülkede işçi çalıştırılacağı seçilir.
- “Yapılan işin niteliği” bölümüne yapılan iş, açık ve anlaşılır bir şekilde yazılır.
- “İşin mahiyeti” bölümünden eğer iş devamlı bir işse “devamlı” seçeneği işaretlenir.
- Defter tipi bölümünden “bilanço” seçeneği işaretlenir. (Eğer bilanço defter tipiyle çalıştığınıza dair şüpheleriniz varsa bu konuda muhasebecinizden bilgi alabilirsiniz.)
- İleri butonuna tıklanarak sonraki aşamaya geçilir.
2. Adres Bilgileri
Bu bölümde iş yerinin işçi çalıştıracağı adres doğru şekilde doldurulmalıdır. Posta kodunun, iş telefonunun, cep telefonunun, faks numarasının ve e-posta bilgisinin doğruluğu kontrol edilmeden bir sonraki aşamaya geçilmemelidir.
Bu bölümde doldurulması zorunlu olan alanlar şunlardır:
- İş yeri adres bilgisi
- E-posta
- İş yeri telefonu
Bu temel bilgileri forma girildikten sonra İleri butonuna tıklayarak sonraki aşamaya geçilebilir.
3. NACE Bilgileri
Bu aşamada talep edilen 6 haneli NACE bilgisi, vergi levhasında bulunabilir. Forma girilen NACE bilgisinin doğru olduğundan emin olunmalıdır.
Bu aşamada sistem tarafından önerilen NACE kodları içinde yanlış kodlar yer alabilir ve kendi kodunuzu göremeyebilirsiniz. Böyle bir durumda mutlaka SGK’ya başvurulmalı ve hatanın giderilmesi sağlanmalıdır. SGK iş yeri bildiriminin yanlış NACE koduyla yapılmaması gerekir.
NACE bilgileri tam ve eksiksiz şekilde doldurulduktan sonra İleri butonuna tıklayarak sonraki aşamaya geçilebilir.
4. Yönetici Bilgileri
Bu aşamada yönetici bilgileri, MERSİS üzerinden çekilir. Ekrandaki bilgileri onaylıyorsanız İleri butonuyla işlemlere devam edebilirsiniz.
Eğer sistemdeki yönetici bilgilerinde bir hata olduğunu düşünüyorsanız bu durumda SGK ile iletişime geçmeniz gerekir. SGK sizi ne yapmanız gerektiği konusunda yönlendirecektir. Yanlış bilgiler onaylanarak işleme devam edilmemelidir.
5. E-Bildirge Kullanıcıları
Bu aşamada işveren bildiriminin hangi E-Bildirge kullanıcılarıyla eşleştirildiği görülebilir ve düzenlenebilir.
Bu aşama da işveren tarafından düzenlendikten sonra Kaydet butonuyla bildirim tamamlanır.
SGK İş Yeri Tescili Sonrası Ne Yapılmalı?
Bildirim tamamlandıktan sonra sistem iş yeri tescil bilgilerinin ve 7 haneli referans numarasının yer aldığı bir belge oluşturur. İşveren bu belgeyi yazdırmalı ve belgenin “işveren imza” bölümünü imzalamalıdır. Daha sonra belge, 7 gün içinde SGK’ya teslim edilmelidir.
Sistem tarafından oluşturulan belge ıslak imzalı şekilde SGK’ya teslim edilmediği takdirde SGK iş yeri tescil işlemi tamamlanmış olmaz. Ayrıca işçi çalıştırmak isteyen iş yerinin SGK’ya sunması gereken başka evraklar da söz konusudur.
İşçi Çalıştırmak İçin Gereken Evraklar
İşçi çalıştırmak için SGK’ya sunulması gereken bazı evraklar söz konusudur. İş yeri tescil bildirimi evrağı, en önemli evrak olmakla birlikte işverenler tarafından toplanması ve SGK’ya sunulması gereken diğer evraklar şunlardır:
- İş yeri tescil belgesi
- Vergi levhası
- T.C. kimlik kartı fotokopisi
- Gerçek kişiler için imza beyanı, tüzel kişiler için imza sirküsü
- İş yeri kiraysa kira sözleşmesi, mükellefe aitse tapu
- E-Sigorta hizmetleri internet kullanıcı formu (her sayfası ıslak imzalı)
SGK’ya iş yeri tescil belgesiyle birlikte hangi belgelerin sunulması gerektiği, yazdırılan iş yeri tescil belgesinin arka kısmında da yer alır. Bu nedenle E-Devlet üzerinden iş yeri tescil formunu online olarak dolduran ve sistem tarafından oluşturulan tescil belgesini yazdıran kişilerin, SGK’ya başvurmadan önce yazdırdıkları evrakta belirtilen uyarıları incelemesi ve belirtilen belgeleri bir araya getirerek başvuru dosyasına eklemesi gerekir.
Başvuru eksik belgeyle yapılıyorsa ya da iş yeri tescil belgesinin oluşturulma tarihi 7 günü geçmişse SGK başvuru dosyasını kabul etmez. Dolayısıyla başvuru dosyasındaki belgelerin tam olmasına ve iş yeri tescil belgesinin güncel olmasına dikkat edilmelidir. Başvuru başarıyla tamamlandıktan sonra işveren için oluşturulan e-SGK şifresi, birkaç gün sonra sgk.gov.tr üzerinden görüntülenebilir.
Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı ile takip edin.