Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SGK Hastalık Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK rapor parası gündeme

SGK rapor parası gündeme geldiğinde birçok işçinin işe gidemediği ve raporlu olduğu günlerin parasını alabilmesi akla gelir. Bu konuda işlemlerin yapılması ve hayata geçirilmesi için birçok pratik çözümün ortaya çıkması gerekmektedir. Rapor parası almak gerektiğinde son derece önemli olan yasal sürecin eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir.

sgk hastalık rapor parası nasıl alınır?

5510 sayılı kanuna göre çalışan işçinin bazı şartlar gündeme geldiğinde raporlarının incelenmesi ve ödenek alması hakkı vardır. Bu hakkı elde etmek için belirli şartların yerine getirilmesi son derece önemlidir. Şimdi bu şartlardan bahsedeceğiz.

SGK Rapor Parası Alma Şartları Neler ?

  • Aktif iş gücüne dahil olan bir işçi kaza, doğum ve hastalık gibi nedenlerle rapor olabilir
  • 4A ve 4B sosyal güvencesi olan işçiler en az 2 gün raporlu olmalıdır
  • Hastane raporunda hastalık açıkça belirtilir
  • Ödenekten yararlanmak isteyenlerin prim borcu olmamalı
  • SGK bünyesindeki kurumlardan birinden rapor alınmış olması gerekmektedir

Rapor parası için e-devlet sistemi aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bu yüzden SGK rapor parası alma şartları taşıyan kişiler ödenek almaya hak kazanır. Raporun işverene teslim edilmesinin ardından sisteme giriş yapılır ve ödeme hakkında işçinin cep telefonuna SMS gelir. Bunun sonucunda ödenek almaya hak kazanılması mümkün olacaktır. Gereken şartları taşıyan çalışanlar, iş göremedikleri zamanlar için rapor parası alarak maaşlarının tamamının kesilmesinden kurtulabilmektedir.

sgk hastalık rapor parası nasıl alınır?

SGK Rapor Parası Ne Kadar?

Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, – Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL’ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL’ye yükseldi. Rapor parası kişinin aldığı brüt ücrete göre belirlenmektedir. PTT şubelerinden yapılan ödemeler, eksik kalan günlerdeki raporlarda da geliri kaybetmemek üzere verilmektedir. 15 gün içinde kişilerin TC numaralarına yatırılan rapor paraları, PTT şubelerinden alınabilir.

Paranın 2 ay içinde alınmaması durumunda SGK bütçesine geri ödenmesi mümkün olacağından bu zaman içinde ödemenin alınması gerekmektedir. SGK kapsamında çalışan ve belirlenen şartları taşıyan herkes, SGK rapor parası alabilmektedir.