Covid-19 vaka sayısının arttığı, can kaybında ve hastane yoğunluğunda artış yaşanan Ekim ayında, sağlık personellerine şiddet devam etti
Haksız nöbet süreleri, yoğun çalışma koşulları ve gelir dağılımındaki eşitsizliğe rağmen yılmadan fedakarca hizmetlerine devam eden sağlık personelleri, Ekim ayında 11 şiddet olayına maruz kaldı. 21 saldırganın neden olduğu olaylarda, 19 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.
Ay boyunca yaşanan 11 şiddet vakasının 10’u hem sözlü hem fiili, 1’i ise sözlü olarak gerçekleşti.
Şiddet olaylarının adresi yine değişmedi; 10 şiddet olayı hastanede gerçekleştirilirken, 1 olay aile sağlığı merkezinde yaşandı.
11 olayda 8 doktor, 7 hemşire, 4 güvenlik görevlisi şiddet mağduru oldu.
Yaşanan olaylarda, 8’i kadın, 11’i erkek olmak üzere toplam 19 sağlık çalışanı şiddet gördü.
Ay boyunca yaşanan olaylarda 21 saldırganın 2’si hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, 15’i gözaltına alınıp serbest bırakıldı, 4’ü ise tutuklandı.
Zorlu sağlık koşulları altında mesleklerini icra etmeye çalışan sağlık çalışanlarında her geçen gün istifa sayısı artmaktadır.
Saldırganların ceza almaması, çoğunun gözaltının ardından serbest bırakılması ve verilen cezaların caydırıcı özellikte olmaması sağlık çalışanlarının ümitlerini de yok etmektedir.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş: “Şiddet Sorunu Pansuman Tedbirlerle Çözülmez”
Ekim Ayı Sağlıkta Şiddet Raporunu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şu ifadelere yer verdi: “Sağlık çalışanlarımız, insanlara sağlık hizmeti sunabilmek ve hayata bağlayabilmek için her türlü riski göze alacaklar ama bunun karşılığında şiddetin hedefi olacaklar. Bu çok yaman bir çelişki. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kanayan bir yaradır. Bu yaranın bir önce son bulması gerekmektedir. Maalesef konu yıllardan beri konuşuluyor. Ancak alınan yol, bir arpa boyuna ulaşmadı. Öncelikle bunu kabul etmek gerekir; sağlıkta şiddet çok, çözüm için alınan yol yok! Bu yolu toplumsal seferberlikle aşmak mümkün. Neticede saldırganlar çoğunlukla hasta ve hasta yakınları. Yani bu toplumun içindeki insanlar. O halde sorunun çözümünün de pansuman tedbirlerle mümkün olamayacağı açık.”
Sosyal medya hesaplarından da paylaşımda bulunan Semih Durmuş, sağlıkçının maruz kaldığı şiddete dikkat çekti:
“Sağlık çalışanlarımız, sağlık hizmeti sunabilmek ve insanları hayata bağlayabilmek için her türlü riski göze alacaklar ama bunun karşılığında şiddetin hedefi olacaklar. Bu kahredici yaman çelişkiyi gidermek için caydırıcı tedbirler alınmak zorundadır!”