Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sağlık eğitiminde dijitalleşme ve teknolojinin gerekliliklerini kazandırmayı amaçlayan “Sağlıkta Dijitalleşme Çalıştayı” düzenledi.
Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştirilen çalıştay, YÖK Başkanlığı’nda yapıldı ve sağlık sektöründe yaşanan dijital dönüşümlere uyum sağlamayı hedefledi. Çalıştaya, YÖK Başkanı Erol Özvar, Sağlık Bakan Yardımcıları, ilgili bakanlık yöneticileri, üniversite rektörleri ve akademisyenler katıldı.
Özvar, açılış konuşmasında, Dijital dönüşüm sürecinde yetkin insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Sağlık Bakanlığımız ile ortak bir vizyon oluşturmak için yürüttüğümüz uyumlu çalışmalarımız devam ediyor dedi. Sağlık eğitiminde dijital dönüşümü sağlamak için her zaman olduğu gibi konunun paydaşlarıyla bir araya gelerek çalışmaya başladıklarını, istihdama duyarlı ve sektörle uyumlu bir eğitim modelini benimsediklerini vurgulayan Özvar, Bu çalıştayda, tıp, diş hekimliği ve eczacılık dışında kalan sağlık alanlarındaki ön lisans ve lisans programlarının geliştirilmesi için değerli görüşlerinizi alacak, mevcut programların etkinliğini ve sektörle uyumunu tartışacak ve geleceğe yönelik atabileceğimiz somut adımları belirlemeye çalışacağız ifadelerini kullandı.
“Müfredat düzenlemelerini birlikte yapacağız”
Bu bağlamda, mevcut programların gözden geçirilmesi, yeni programların tasarlanması ve üniversite-sektör iş birliğinin güçlendirilmesi konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Özvar, Mevcut programlarda öğrencilerimize dijital beceriler kazandıracak müfredat düzenlemelerini üniversitelerimizle birlikte yapacağız. Sağlık Bakanlığımız, üniversitelerimiz, sektör temsilcilerimiz, kamu kurumlarımız ve sivil toplum örgütleri arasındaki iş birliğini daha da pekiştirerek, dijital dönüşüm sürecinde yetkin insan kaynağı yetiştirme konusunda ortak bir vizyon oluşturmaya yönelik çabalarımız devam edecektir diye konuştu.
Özvar, üniversiteler ile sektörü bir araya getirme çalışmalarını yalnızca sağlık alanında değil, tüm alanlarda yürüttüklerini ve istihdam piyasasının ihtiyaçlarına uygun öğretim modeli geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Bu anlamda, uygulama ve stajı ön plana çıkaran lisansta 7+1 ve ön lisansta 3+1 modellerini önemsiyoruz. Sağlık alanında açmayı planladığımız programlar için de bu modeller kullanılabilir ve bunun gerçekleşebilmesi için sektörün desteği önemlidir.” dedi.
“Yapay zeka programlarının sayısı artacak”
Özvar, yeni açılan yapay zeka ve bilişim temelli 72 ön lisans ve lisans programının, üniversite adayları tarafından ilgiyle karşılandığını ve programların doluluk oranının yüzde 100 olduğunu söyledi. Bu tür programların sayısının ileriki dönemde artırılacağını kaydeden Özvar, “Yürüttüğümüz bütün bu çalışmalar ve açılan yeni programlar bizlere yapay zeka başta olmak üzere bilişim ve dijital teknoloji alanlarında önemli bir tecrübe kazandırmıştır. Bu tecrübeleri sağlık eğitimi alanında da teşmil etme ve yeni gelişen dijital teknolojilere hakim sağlık çalışanlarını yetiştirme arzusundayız. Benzer çalışmaları kısa bir süre içinde tarımda dijital teknolojiler ve yeşil dönüşüm için de yapacağız. Bunlar üzerine çalışmalarımıza başladık.” açıklamasında bulundu.