Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık Bakanlığı, HPV Bölge Laboratuvarı Sayısını 12’ye Çıkarmayı Hedefliyor

Sağlık Bakanlığı, Toplum Temelli

Sağlık Bakanlığı, Toplum Temelli Kanser Tarama Programı çerçevesinde rahim ağzı kanserine yönelik taramaların yapıldığı ulusal ve bölgesel HPV laboratuvar sayısını artırma kararı aldı. Yıl sonuna kadar bu laboratuvar sayısının 7’den 12’ye çıkarılması planlanıyor.

Rahim ağzı kanserinin gelişmesinde başlıca etken olan Human Papilloma Virüs (HPV) testlerinin ücretsiz olarak yapılabileceği bu laboratuvarlar, kanserin erken teşhisi için kritik bir rol oynuyor. Resmi verilere göre, Türkiye’de her yıl 2 bin 300’den fazla kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor. Erken teşhisle yüksek oranda tedavi edilebilen rahim ağzı kanseri, HPV enfeksiyonuyla doğrudan ilişkilidir.

“Taramalar yerli HPV-DNA kitleri ile yapılıyor”

Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından Toplum Temelli Kanser Tarama Programı kapsamında, rahim ağzı kanserine yönelik tarama programı yürütülüyor. Bu bağlamda, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarama yapılıyor.

Toplum tabanlı kanser taramaları, birinci basamak sağlık tesislerinin yanı sıra mobil kanser tarama araçlarıyla vatandaşlara bulundukları yerlerde ücretsiz olarak yapılıyor. Halen, aile sağlığı merkezlerinin dışında 360 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Sağlıklı Hayat Merkezi ile 46 mobil kanser tarama aracıyla kanser tarama hizmetleri veriliyor.

Rahim ağzı kanseri taramaları, 2 Ocak 2023 itibarıyla yerli HPV-DNA kitleri ile yapılıyor ve bu kitlerle 14 yüksek riskli tip analiz ediliyor. Rahim ağzı kanseri taraması kapsamında alınan tüm örneklerin analizi, ulusal ve bölge laboratuvarlarında yapılıyor.

Rahim ağzı kanseri taraması kapsamında alınan tüm örnekler, Ankara’da bulunan Ulusal HPV Laboratuvarının yanı sıra Adana, Eskişehir, Antalya, Gaziantep, Van ve İzmir’de hizmete açılan HPV Bölge Laboratuvarları’nda analiz ediliyor. Analiz sonuçları, vatandaşlara e-Nabız sisteminden iletiliyor.

Hizmetlerin güçlendirilmesi için bölge laboratuvarları sayısının yıl sonuna kadar 7’den 12’ye çıkarılması için çalışmalar yürütülüyor. Öte yandan, HPV laboratuvarlarında bu yılın 9 ayında 840 bin numunenin analizini gerçekleştirildi. Şüpheli bulunan vakalar, her ildeki teşhis merkezlerine yönlendirilerek tedavileri başlatıldı.