Kalp yetmezliği kalbin vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaması sonucunda gelişen bir hastalık türüdür. Kalp yetmezliği birçok neden bağlı ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliği ileri yaştaki kişilerde daha sık görülse de, gençler de dahil olmak üzere hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir.
Sağ Kalp Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?
Sağ kalp yetmezliğini teşhis etmek için teşhis adımları genellikle bu durumun üç tipinde de aynıdır. Bunlara kan analizi (oksijen doygunluğu, hemoglobin ve kan akışı), ekokardiyografi, manyetik rezonans görüntüleme anjiyografisi, mamografi ve göğüs röntgeni dahildir. Kan analizindeki anormallikler, kalp hastalığı, koroner arter hastalığı veya aritmi gibi diğer kardiyovasküler hastalıklara işaret edebilir. Bu anormallikler ekarte edildikten sonra, doktorunuz fiziksel sağlığınızı daha fazla değerlendirecek ve semptomlarınız, ailede kalp hastalığı öyküsü ve sahip olabileceğiniz herhangi bir geçmiş veya mevcut tıbbi durum hakkında sorular soracaktır.
Anormal kalp ritimleri genellikle vücudun organlarını beslemek için yeterli kanın yetersiz pompalanmasıyla ilişkilidir. Normal sağlıklı bir kalpte, vücudun tüm bölgelerine oksijenli kan sağlamak için kan koroner arterlerden hızla pompalanır. Kan yeterince pompalanmadığında, genellikle ventrikülde (“kalp duvarı”) birikir ve düşük tansiyona ve hatta kalp durmasına neden olur. Bir kişinin yetersiz kan kaynağına sahip olabileceğinin bir başka işareti, kilo vermesi veya hızlı kilo kaybı yaşamasıdır. Bir kişinin yeterli kan almadığının diğer fiziksel belirtileri arasında çarpıntı, baş dönmesi, yorgunluk, uykusuzluk, nefes darlığı, mide bulantısı, kusma, baş ağrıları ve cilt hassasiyeti bulunur. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşarsanız, derhal doktorunuzla konuşun.
Sağ Kalp Yetmezliği Belirtileri
- Kalp çarpıntısı
- İştah kaybı
- Ani kilo artışı
- Aritmi
- Vücudun belli yerlerinde oluşan ödemler
- Baş dönmesi
- Öksürük ya da nefes verirken ıslık sesine benzer ses çıkarma
- Depresyon