Reye Sendromu Nedir?
Bu sendrom ile birlikte karaciğer ve beyin görevini tam olarak yapamaz. Ayrıca beyinde ciddi oranda şişme gözlemlenebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında tedavi amaçlı aspirin kullanmak bu sendromu tetikler iken, bu sendromun belirtileri yaklaşık olarak üst solunum yolu hastalığı tedavisine başlandıktan 3 ile 7 gün sonrasında kendini göstermeye başlar.
Bu sendrom genellikle 20 yaş altı bireylerde sıkça görülür. Fakat her yaş grubundan insan da bu sendromdan etkilenebilir ve belirtileri görebilir.
Reye Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Reye Sendromu belirtileri kısaca şunlardır:
- Kan şekeri seviyesi azalır iken, kandaki amonyak miktarı ciddi oranda artar.
- Karaciğer şişmesi görülebilir.
- Karaciğer yağlanması görülebilir.
- Beyinde ise bilinç kaybına ve nöbetlere neden olabilen şişme meydana gelebilir.
- İlk belirtiler olarak ishal ve nefes alışveriş hızında değişiklik görülmesi söylenebilir.
- Yine belirtilerden biri de sürekli olarak kusmaktır.
- Sürekli hale gelen uyku durumu ve uyuşukluk da belirtiler arasındadır.
- Kişinin sürekli sinirli olması.
- Kişinin mantıksız davranışlar sergilemesi.
- Kişinin karışıklık yaşaması ve kendini kontrol ederken zorlanması.
- Halüsinasyonlar görmek.
- Çeşitli nöbetler geçirmek.
- Aşırı bir tembellik hali ve uyuşukluk.
- Bilinç kaybı da Reye Sendromu belirtileri arasında yer alır.
Reye Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Reye Sendromu sebepleri kesin olarak bilinememek ile birlikte soğuk algınlığı, grip ya da suçiçeği gibi viral üst solunum yolları hastalıkları tedavisi alan ve bu hastalıkları atlatmış kişilerde görülür. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre bu viral üst solunum yolu hastalıklarının tedavisi sırasında kullanılan aspirin bu sendromun görülmesini tetikler durumdadır.
Bu sendrom sonucu hücrelere enerji vermek ile sorumlu olan mitokondri adındaki küçük yapılar zarar görürler. Bu yapının zarar görmesi ile hücrenin enerji kaynağı zarar görmüş olur ve bu durum da karaciğerin görevini sağlıklı şekilde yerine getirememesini sağlar. Karaciğerin de görevi kandaki zararlı maddeleri temizlemektir. Enerji kaynağını kaybeden karaciğer sağlıklı şekilde çalışamayacağı için kanın temizlenmesi görevini aksatır. Bu nedenle kanda dolaşan zararlı madde miktarı artar ve bu kan beyine giderek beyinde şişmeye ve işlev kaybına sebebiyet verir.
Aspirin kullanımı bu sendromun baş sebeplerinden biridir. Bu nedenden dolayı aspirin kullanımı sırasında mutlaka bir doktor görüşü alınmalı ve belirlenen dozun üstüne çıkılmamalıdır.
Reye Sendromu Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
Reye Sendromu tanı yöntemleri özel bir yöntem içermez. İdrar ve kan tahlilleri ile bu sendromun teşhisi yapılabilir. Ayrıca teşhis yapılması için aşağıdaki yöntemler de uygulanabilir:
- Beyinden alınan omurilik sıvısının incelenmesi
- Karaciğere yapılan biyopsi işlemi
- Deriye yapılan biyopsi işlemi
- MRI taramaları
Reye Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Reye Sendromu tedavisi özel bir tedavi yöntemi bulunmaz. Kişiler genelde hastanede yatarak görülen semptomları azaltmak için tedaviler görürler. Reye Sendromu erken teşhisi son derece önemlidir.