Raynaud Sendromu tanımı kısaca soğuk kış günlerinde soğuk havaya uzun süreli maruz kalınması sonucu el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu ve vücudun çıkıntısı olarak nitelendirilebilecek bölgelerinde meydana gelen solukluk ya da morarma gibi etkilerin meydana gelmesidir. Raynaud Sendromu kişi normal sıcaklıklara sahip bölgelere gelince etkilerini kaybeder. Bu durumun sebebi soğuk ortamlarda kişinin damarlarının kasılması ve belirtilen dokulara gelen kan akışının azalması ya da durması ile ortaya çıkar.
Bu sendrom, içinde bulunan ortamın sıcaklığı ile ters orantılıdır. Yani ortam sıcaklığı arttıkça bu sendromun etkileri azalır ve kaybolur.
Çok uzun süre soğuk ortamlarda kalınması sonucu dokuların kalıcı zarar görmeleri mümkündür. Çok uzun süre soğuk ortamlarda kalınması ile doku tamamen işlevini yitirecek hale gelebilir.
Bu hastalık çoğunluk ile başka bir romatolojik hastalığın yan belirtisi olarak ortaya çıkar. Yani kişinin önceden bir rahatsızlığı var ise belirti olarak ortaya çıkabilir. Fakat altında hiçbir hastalık olmamasına rağmen bu sendroma rastlanması da mümkündür.
Raynaud Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Raynaud sendromu sebepleri dış ortam koşullarına bağlıdır. Bu sendromun görüldüğü kişilerde bu sendromun sebebini bilmek tedavi aşaması için hayati önem taşır. Bu sendromun görülme sebepleri kısaca şunlardır:
- Düşük sıcaklıktaki ortamlarda donma sonucu damarların kasılması ile kan akışını engellenir. Bu durum Raynaud Sendromu görülmesinin en başlıca nedenidir.
- Ciltte çeşitli belirtilere sebep olan skleroderma yani el ve ayak parmaklarında çeşitli sebeplerden dolayı deformasyon gerçekleşmesi sonucu kan damarlarının şeklinin değişmesi ya da zarar görmesi bu sendromun nedenlerinden biridir.
- El ve ayak parmaklarının çeşitli dış etkenler ile iltihaplanması sonucu oluşan artrit bu bölgede çeşitli morar ve renk değişimlerine sebep olabilir.
- El ve ayak parmakları bölgesinde meydana gelen damar sertliği yani ateroskleroz sonucu kan akışı bozulur ve bu sendroma sebep olabilir.
- Eklem romatizması sonucu eklemlerde oluşan iltihaplar da bu sendroma sebep olan nedenler arasındadır.
- Kan dolaşımı sırasında kanın yapısında bulunan antikorların damar duvarlarında ve eklemlerde yığılması sonucu kan akışının zarar görmesi bu sendromun görülme nedenlerinden biridir.
- Sigara kullanmak da el ve ayak parmakları gibi dokulara yeterli miktarda oksijen ulaşmasını engellediği için bu bölgeleri daha duyarlı hale getirir. Bu sebepten dolayı soğuk ortamlarda bulunmak bu sendromun görülme ihtimalini daha hızlı tetikler.
- Titreşimli aletler ile çalışan inşaat işleri ve çiftçilik gibi meslekler ile uğraşan kişilerin el parmaklarındaki kan dolaşımı düzensizleşebilir. Bu durum da sendroma neden olabilir.
- Bazı ilaçlar yan etki olarak damarlar büzüştürebilir. Bu büzüştürme etkisi sonucu da sendrom görülebilir.
Raynaud Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Raynaud Sendromu semptomları kısaca aşağıdaki gibidir:
- Ciltte renk soluklaşması ve morarma
- Uzuvlarda his kaybı ve uyuşukluk hissi
- Uzuvlarda hissedilen ağrı
Raynaud Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Raynaud Sendromu tedavisi kişinin bu sendroma yol açan durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle sıcak ortama girilmesi ile kan dolaşımı hızlanması sonucu etkisini kaybeden Raynaud Sendromu tedavisi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Sendroma sebep olan soğuk dış ortamdan uzak durmak
- Sigara, kahve ve çay gibi kafein içeren besinlerin tüketiminin durdurulması
- Egzersiz yaparak kan dolaşımını hızlandırmak
- Uzman hekimler tarafından verilen ilaçlar ile tedavi