Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler sindirimi iyileştirir, iltihabı

Probiyotikler sindirimi iyileştirir, iltihabı azaltır ve bağışıklık sistemine yardımcı olurlar. Ayrıca besin emilimini de geliştirirler. Probiyotik almanın yanı sıra, insanlar lif açısından zengin gıdalar içeren sağlıklı bir diyet izlemelidir. Bu, sağlıklı bakterilerin büyümesini teşvik edecektir. Bununla birlikte, bazı insanlar hala probiyotiklerin yararları konusunda şüphecidir. Güvenliklerinden endişe duyabilirler.

probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, sindirim sistemimizin sağlığını artıran faydalı bakterilerdir. Bağırsaklarımızdaki mikrobiyota dengesinin yeniden sağlanmasına yardımcı olur, zararlı bakterilerin büyümesini engeller ve bağışıklık tepkisini etkiler. Ayrıca, sindirimi iyileştirir ve İrritabl Bağırsak Sendromu ve Ülseratif Kolit dahil olmak üzere belirli durumların semptomlarını hafifletir. Ayrıca mide yanmasına, hazımsızlığa ve midede şişkinliğe neden olan bir bakteri olan H. Pylori’nin tedavisinde de yardımcı olurlar.

Probiyotikler, gastrointestinal sistemdeki proteinin sindirimini ve emilimini artırır. Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nde yapılan yakın tarihli bir araştırma, GanedenBC30 probiyotiğinin protein emilimini iyileştirdiğini ve emilmeyen proteinin kolona verilmesini azalttığını gösterdi. Ayrıca, vücudun amino asitleri daha iyi kullanmasına yardımcı olan ve genel sindirim kalitesini iyileştiren alfa amino nitrojen üretimini artırdı.

Bağışıklık fonksiyonunu iyileştirir

Yeni bir çalışma, probiyotik almanın bağırsak yolunun bağışıklık fonksiyonunu artırabileceğini gösteriyor. Çalışma, Lactobacillus spp. gen ekspresyonunda büyük ölçekli bir değişikliğe ve insan monosit türevli olgunlaşmamış dendritik hücrelerde bir bağışıklık tepkisine neden oldu. Etkileri, IL-10 ve IL-17’nin yukarı regülasyonunu ve ayrıca artan yerel IgA üretimini içeriyordu. Çalışma ayrıca probiyotiklerin farelerde bağırsak savunmasını arttırdığını ve patojenik bakterilerin kana geçişini engellediğini buldu.

Bununla birlikte, tam olarak hangi bakterilerin bu faydaları sağladığını ve bir kişinin bağışıklık sistemine fayda sağlamak için ne kadar gerekli olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Beslenme ve Diyetetik Akademisi’nin ulusal sözcüsü Libby Mills’e göre, sonuçlar henüz başlangıç ​​aşamasında. Herkesin vücudu farklı bir mikroorganizma karışımı içerdiğinden ve diyetleri farklı olduğundan, probiyotiklerin farklı bireyler üzerinde farklı etkileri olabilir.

probiyotiklerin faydaları nelerdir?

İltihabı azaltır

Araştırmalar, probiyotiklerin vücuttaki iltihabı azalttığını gösteriyor. 20 klinik araştırmanın yakın tarihli bir sistematik incelemesine göre, bir probiyotik tedavisi, C-reaktif protein gibi inflamatuar belirteçlerin düzeylerini azalttı. Bu bulgular ayrıca probiyotiklerin genel olarak iltihabı azaltma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Enflamasyonu azalttıkları mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bu probiyotikler bağırsaktaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor gibi görünmektedir.

Araştırma, probiyotiklerin HIV de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarda iltihabı azaltıp azaltamayacağını değerlendirmeyi içeriyordu. Yazarlar, HIV seviyeleri, bağırsak ve kan immünolojisi ve bakteri topluluğu bileşimi ve geçirgenliği dahil olmak üzere çeşitli değişkenlere baktılar. Ayrıca, bağlılık, güvenlik ve tolere edilebilirliği değerlendirdiler.

Besin emilimini artırır

Araştırmalar, probiyotik takviyeleri almanın besinlerin emilimini artırabileceğini gösteriyor. Bu takviyeleri almak bağırsak sağlığını iyileştirebilir, laktoz intoleransı semptomlarını azaltabilir, besinlerin biyoyararlanımını artırabilir, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir ve hatta kansere ve diğer hastalıklara duyarlılığı azaltabilir. Probiyotik takviyeleri, vücut sağlığı için önemli olan bazı bileşiklerin üretimini de artırabilir.

Bazı mikro besinlerin emilimi ayrıca sindirim sisteminin sağlığına ve D vitamini seviyelerine de bağlıdır. Çalışmalar, D vitamini ve probiyotiklerin sinerjik etkileri olduğunu göstermiştir. Randomize kontrollü çalışmaların yakın tarihli bir sistematik incelemesi, D vitamini ve probiyotik takviyelerinin kombinasyonunun, tek başına olduğundan daha fazla sağlık yararına yol açtığını buldu.

probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Enfeksiyonları önler

Probiyotikler, enfeksiyonları önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilecek canlı, dost bakterilerdir. Bu bakteriler, bakım evi sakinlerinin bağışıklık sistemini iyileştirebilir ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin yayılmasını azaltabilir. Probiyotikler, yiyeceklerin üzerine serpilebilen bir toz veya kapsül de dahil olmak üzere çeşitli formlarda gelir. Bu bakteriler aynı zamanda “iyi bakteri” olarak da bilinir ve çok çeşitli personel sağlık koşullarına yardımcı olduklarına dair bazı kanıtlar vardır.

Son araştırmalar, probiyotiklerin bağırsak mukozasını toksinlerden, alerjenlerden ve patojenlerden korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Gastrointestinal sistem, besinlerin emilimi ve sindirimi için önemli olan karmaşık bir sistemdir. Ayrıca mukozal bağışıklık sisteminin gelişmesine de katkıda bulunur. Vücudun dışkı maddesinin yaklaşık %60’ı bakterilerden oluşur ve probiyotikler mukozayı patojenlerden ve diğer hastalıklardan koruyabilir.

Besin emilimine yardımcı olur

HIV enfeksiyonunun ileri evrelerinde yaşayan insanlarda mikro besin eksiklikleri yaygındır. Düşük A vitamini ve B-6 vitamini ve selenyum ve çinko eksikliği içerirler. Bu eksiklikler zayıf bağışıklık fonksiyonu ve hızlı hastalık ilerlemesi ile ilişkilidir ve bunların yenilenmesi hastanın uzun vadeli sağlığı için önemlidir. AIDS salgını sırasında, mikro besin eksiklikleri, yağsız kas kütlesi ve yağ kaybı ile karakterize karakteristik bir zayıflama sendromuna yol açtı.

probiyotiklerin faydaları nelerdir?

IBD tedavisi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve ameliyatın bir kombinasyonunu içerir. İlaç, bağırsak iltihabını azaltabilir ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. IBD’yi tedavi etmek için kullanılan ilaçların bazıları immünosupresanlar ve antiinflamatuar ilaçlardır. Biyolojik ilaçlar gibi diğer ilaçlar, vücutta iltihaplanmaya neden olan belirli proteinleri nötralize etmeye yardımcı olur. IBD hastaları, reçeteli ilaçlara ek olarak, hastalığı kontrol altına almak için reçetesiz satılan takviyeler ve diyet değişiklikleri alabilir.

IBD teşhisi konanlar, durum hakkında daha fazla bilgi alarak başlamalıdır. Crohn’s ve Colitis Foundation dahil olmak üzere birçok bilgi kaynağı vardır. Bir başka harika kaynak da, aynı semptomları yaşayan diğer insanlardan çok çeşitli ipuçları ve tavsiyeler alabileceğiniz bir destek grubudur. Destek grubu üyeleri, tıbbi tedaviler ve bütünleştirici tedaviler hakkında en son bilgilere erişebilir. Ayrıca, bazı insanlar duyguları ve deneyimleri hakkında bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmayı yararlı bulmaktadır.