Piriformis Sendromu Nedir?
Piriformis kişinin kalçasında yer alan düz bir kastır. Alt omurgada başlayan bu kas, kişinin her iki uyluk kemiğinin üst noktasına bağlanır. Kişinin kalçasını dengeler ve kalçanın hareket etmesini sağlayarak yürümeye yardımcı olur. Bu kasta meydana gelebilecek olan bir spazm ya da atak, yakında bulunan siyatik siniri sıkıştırabilir ve sıkışan sinir etrafında bulunan uyluk, kalça ve bacakta uyuşma ve ağrıya sebebiyet verebilir.
Aniden ortaya çıkabilen bu rahatsızlık geniş bir zamanda yayılarak da ortaya çıkabilir. Kadınlarda bu rahatsızlık ile karşılaşılma ihtimali erkeklere göre 6 kat daha fazladır. Çünkü kadınların pelvis içinde bulunan quadriseps femoris kası erkeklerde bulunan quadriseps femoris kasına göre daha geniş açılı olarak yer alır.
Piriformis Sendromu Türleri Nelerdir?
Piriformis sendromu çeşitleri 2 türlüdür. Bu türler aşağıdaki gibidir:
- Birincil Piriformis Sendromu: Kişinin anatomisi ve fizyolojik durumu ile ilgili olan bu sendrom türü, piriformis kası ile yakınında bulunan siyatik sinirin yapı olarak uyum sağlamaması ile ortaya çıkan Piriformis Sendromu olarak nitelendirilebilir. Kişiden kişiye anatomik yapıya göre değişiklik gösterir.
- İkincil Piriformis Sendromu: Kişinin geçirdiği travmalar, kazalar ve yaşam tarzı etkenleri ile ortaya çıkabilen sendrom türüdür. İnsanlarda görülen sendromların büyük çoğunluğu ikincil piriformis sendromudur.
Piriformis Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Piriformis Sendromu sebepleri genel olarak aşağıdaki sebeplerdir:
- Yaralanmalar Sonucu Piriformis Sendromu: Trafik kazası, yaralanmalar ve düşmeler, kalçada ani bükülme gibi durumlar sonucu oluşan sendromlardır. Bu olaylar sonucu piriformis kası ciddi derecelerde hasar görebilir.
- Yaşam Tarzı Etkenleri Sonucu Piriformis Sendromu: Piriformis kası, çok yoğun kullanım sonucu zarar görebilir. Ağır egzersizler yapmak ya da ağır işlerde çalışmak bu kasın zarar görme ihtimalini arttırır. Yine aynı şekilde bu kasın hiç kullanılmaması yani uzun süreli hareketsizlik ya da gereğinden çok daha az hareket etmek bu kasın zarar görme nedenlerinden olabilir.
- Anatomik Bozuklukları Sonucu Piriformis Sendromu: Omurga eğriliği, bacak uzunluklarının birbirinden farklı olması ve kalça bölgesinde oluşan tümör piriformis kasının zarar görmesine sebep olan anatomik sebeplerdir. Bu durumlar sonucunda sendrom görülmesi olasıdır.
Piriformis Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Piriformis Sendromu belirtileri aşağıdaki belirtiler gibidir:
- 20 dakikanın üzerinde oturmak ile birlikte başlayan ağrı
- Kalça ve bacağın arka kısmında hissedilen uyuşma ve karıncalanma hissi
- Hareket ettikçe azalan ve dinlendikçe artan ağrı
- Vücut pozisyonu değiştirirken oluşan ağrı. Yani oturur durumdan ayağa kalkarken oluşan ağrı
- Kişinin bacaklarında güçsüzlük hissetmesi
- Kişinin otururken zorlanması ve oturma süresi boyunca ağrı hissetmeye devam etmesi
- Kişinin yürümekte zorlanması
- Yatar pozisyondan kalkar iken oluşan ağrı
En sık görülen belirti ise kalça ağrısıdır. Hareket edilmesi bu ağrının yayılarak artmasına sebep olabilir. Tüm bunların dışında ayrıca mide ve bağırsak problemleri de görülebilir.
Piriformis Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Piriformis Sendromu tedavisi teşhis edilen zaman göre değişiklik gösterir. Bu tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler ile tedavi
- Narkotik analjezikler ile tedavi
- Kortikostreoid enjeksiyonu ile tedavi
- Botox enjeksiyonu ile tedavi
- Osteopatik Manipülatif tedavi
- Fizik tedavi
Yapılması gereken Piriformis Sendromu tedavisi uzmanlar tarafından hastalığın durumuna göre belirlenmelidir. Bu sendromdan muzdarip kişiler mutlaka bir ortopedi uzmanına danışarak tedavi edilmelidir.