Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Neler?

Panik atak almak korkutucu

Panik atak almak korkutucu olabilir. Neyse ki, onları önlemek ve gitmelerine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

panik atak nedir? belirtileri ve tedavileri neler?

Panik Atak Tedavisi

İster panik atak geçiriyor olun, ister bozukluk teşhisi konmuş olun, iyileşmek için neler yapabileceğinizi bilmeniz gerekir. Ataklar için birçok tedavi vardır ve atak geçirmiş çoğu insan rahatlama bulabilir.

Durumunuza bağlı olarak bir psikiyatriste veya psikoloğa ihtiyacınız olabilir. Semptomları hafifletmek için ilaca da ihtiyacınız olabilir. İlaç seçerseniz, olası yan etkiler hakkında doktorunuza danıştığınızdan emin olun. Randevu için bir arkadaşınızı da yanınıza almak isteyebilirsiniz.

Panik atak geçirdiğinizi düşünüyorsanız doktorunuzdan randevu alın. Muhtemelen fizik muayene ile başlayacaktır. Doktor size yaşadığınız semptomlar hakkında sorular sorabilir veya yaptığınız gözlemleri danışmanınızdan gelen girdilerle birleştirebilir. Bu seans sırasında doktorunuz ilacınızı ayarlayabilir veya tedavinize farklı bir yaklaşım önerebilir.

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) panik ataklar için en etkili tedavilerden biridir. Kaygınızı artıran yararsız düşünce kalıplarını belirlemeyi amaçlar. Bilişsel terapi ayrıca stresle başa çıkmak için öğrenme stratejilerini de içerir.

Bir diğer etkili panik atak tedavisi ise somatik tedavidir. Somatik terapi, kaygıya verdiğiniz tepkileri kontrol etmeyi öğrenmenize yardımcı olmak için eğitimli bir terapistin kullanılmasıdır. Somatik terapi, vücudunuzun kaygı ve strese verdiği tepkilere dikkat etmeyi içerir.

Somatik bir terapist size solunum düzeninizi ve solunum kaslarınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğretebilir. Nefes kontrolü, korkulu duygularınızı hafifletebilir ve atakların oluşma olasılığını azaltabilir.

Meditasyon ve yogayı da deneyebilirsiniz. Yoga, sinir sisteminizi sakinleştirmenize ve ataklarınızın şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Sinir sistemi beyni, omuriliği ve kanı içerir. Bu sistem serotonin, norepinefrin ve glutamat dahil olmak üzere birçok nörotransmiterden etkilenir. Bu nörotransmiterler ataklardan etkilenir. Ataklarınızı tedavi etmek için seçici serotonin geri alım inhibitörlerini de kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar genellikle antidepresan olarak kullanılır. Bununla birlikte, uzun süre kullanılırlarsa bağımlılığa yol açabilirler.

panik atak nedir? belirtileri ve tedavileri neler?

Panik Atakların Önlenmesi

Gevşeme tekniklerini uygulamak, tetikleyicilerden kaçınmak ve doğru nefes almayı öğrenmek panik atakları önlemede önemli adımlardır. Onlara eşlik eden duygularla başa çıkmayı da öğrenmelisiniz. Panik atak belirtileri zararlı değildir, ancak rahatsız edici ve korkutucu olabilirler. Hatırlanması gereken en önemli şey, geçecekleridir.

Panik atak, ani bir yoğun kaygı dalgalanmasıdır. Kalp krizi gibi hissedebilir ve ölmek üzere olduğunuzu düşünmenize neden olabilir. Semptomlar beş ila yirmi dakika arasında sürebilir. Panik atakları önlemenin en iyi yolu, duygularınızla personel sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkacağınızı öğrenmektir.

Bazı araştırmalar, düzenli egzersize katılan kişilerin stres ve gerginlikle başa çıkmak için daha donanımlı olduğunu göstermektedir. İyi bir egzersiz aynı zamanda ruh halinizi iyileştirecek ve özgüveninizi artıracaktır.

Panik atakları önlemek için başka birçok strateji de mevcuttur. Örneğin, Black Dog Institute gibi kuruluşlar aracılığıyla çevrimiçi yardım alabilirsiniz. Alternatif olarak, doktorunuza önleme teknikleri hakkında soru sorabilirsiniz. Panik ataklara neden olabilecek diğer durumları da ekarte edebilirler.

İyi bir egzersiz rutini, antrenmanınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza ve atakları önlemenize de yardımcı olabilir. Yüzden geriye doğru sayarak veya hızlı rahatlama uygulayarak kaslarınızı gevşetmeyi öğrenmek isteyebilirsiniz. Biofeedback eğitimine benzer.

Ayrıca yeterince uyuduğunuzdan emin olmalısınız. Uyku, vücudunuzun genel sağlığı için önemlidir ve beyninizin duygusal bilgileri işlemesine yardımcı olur. Uyku eksikliği kaygıyı şiddetlendirebilir ve panik atakları tetikleyebilir.

Bilişsel davranışçı terapiyi kullanarak ataklara katkıda bulunan düşünce ve davranışlarınızı kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi, stresli durumlar hakkındaki düşünce tarzınızı değiştirmeyi amaçlayan bir konuşma terapisi biçimidir.

Ayrıca birkaç hatırlatıcı içeren bir panik seti veya not kartı da almak isteyebilirsiniz. Bunlar “100’e kadar say” ve “nefes al” ı içerebilir.

Hala panik atak geçiriyorsanız, bir profesyonelden yardım almak isteyebilirsiniz. Akut atak geçiriyorsanız Lifeline’dan yardım alabilirsiniz. Bir destek grubu da tavsiye almak için iyi bir yer olabilir.

panik atak nedir? belirtileri ve tedavileri neler?

Panik Atak Belirtileri

Panik atak sırasında vücudunuzun dövüş veya uçuş tepkisi artar ve bu da çeşitli fiziksel semptomlara yol açar. Bu semptomlar mide bulantısından nefes almada zorluğa kadar değişebilir. Genellikle beş ila 20 dakika sürer.

Panik atak geçirdiyseniz bunun çok travmatik bir olay olduğunu bileceksiniz. Genellikle, siz uyumaya çalışırken saldırı meydana gelir. Semptomların acele etmesine ek olarak, yoğun korku, titreme, mide bulantısı ve terleme yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda bacaklarınızı hareket ettiremeyebilirsiniz.

Fark edeceğiniz ilk şey artan kalp atış hızıdır. Bu, panik atağın en yaygın belirtilerinden biridir. Ek olarak, mide bulantısı, baş dönmesi hissedebilir veya nefes almakta zorluk çekebilirsiniz.

Başka bir semptom karıncalanma veya uyuşmadır. Bu belirtiler, dövüş veya uçuş yanıtınızın yanlış hesaplanmasının bir sonucudur. Karıncalanma veya uyuşma, parmaklar ve ayaklar dahil tüm vücudu etkileyebilir.

Diğer semptomlar kalp çarpıntısı, terleme, nefes almada zorluk, göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısıdır. Bunlar atak belirtileridir, ancak çok daha ciddi bir şeye de işaret edebilirler. Belirtilerden bağımsız olarak, mümkün olan en kısa sürede bir doktor tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Beklenmedik bir panik atak geçirmek çok yaygın bir durumdur. Panik atakları önlemenin en iyi yolu semptomları tanımak ve sinir sisteminizi sakinleştirmek için çeşitli stratejiler kullanmaktır.

Bu stratejiler, farkındalık egzersizlerini ve nefes alma tekniklerini içerir. ataklarınızı yönetmenize yardımcı olacak başa çıkma stratejilerini öğretmesi için bir terapist de düşünebilirsiniz.

Ayrıca düzenli egzersiz yaparak, iyi beslenerek ve kafein ve alkolden kaçınarak ataklardan kaçınabilirsiniz. Bu fiziksel önlemlerin yanı sıra panik atağı nasıl tanıyacağınızı da öğrenmelisiniz. Paniğin en yaygın belirtilerinden bazıları titreme, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve göğüs ağrısıdır.

Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız hemen 112’yi arayın. Bu, tıp uzmanlarının durumunuzu teşhis etmesine ve ciddi tıbbi sorunlar olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır. Belirtilerinizi azaltmak için ilaç da reçete edebilirler.

panik atak nedir? belirtileri ve tedavileri neler?

Panik Atakların Uzun Vadeli Etkileri

Panik atak geçirmenin vücudunuz ve zihinsel sağlığınız üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir. Fiziksel hasara ek olarak, yoğun bir korku yaşamanın hatırası, özgüveniniz üzerinde bir etkiye yol açabilir. Panik atak geçirdiyseniz, yardım istemek önemlidir.

Panik atak geçirdiğinizde kalp atış hızınız artar, nefes alışınız değişir ve başınız dönebilir. Ayrıca baş ağrısı, titreme ve terleme yaşayabilirsiniz. Bu belirtiler panik bozukluğu olan kişilerde yaygındır. Bu semptomları birkaç haftadan fazla yaşarsanız, yardım almalısınız.

Anksiyete bozukluklarının, gastrointestinal bozukluklar, hafıza sorunları ve stres dahil olmak üzere fiziksel sağlığınız üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir. Ek olarak, kaygı demans gelişme riskinizi artırır. Stres ayrıca kan basıncınızda bir artışa neden olabilir ve bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir.

Stres ve kaygının, beynin karar verme ve duygu kontrolünden sorumlu kısmı olan prefrontal korteksin yapısal dejenerasyonuna yol açtığı bilinmektedir. Stres hormonlarının salınması da kalbinizde, böbreklerinizde ve bağışıklık sisteminizde sorunlara yol açabilir.

Ancak panik bozukluk, nitelikli bir ruh sağlığı uzmanının yardımıyla tedavi edilebilir. Bu kişiler kanıta dayalı tedavi sağlayabilir ve size davranışınızı değiştirmenin yollarını öğretebilir. Panik atak sırasında kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olacak nefes alma tekniklerini de öğretebilirler.

Bir akıl sağlığı uzmanı da ataklarınızın nedenlerini belirlemenize yardımcı olabilir. Bu nedenler travmatik olayları, kalıtımı ve hatta beklentileri içerebilir. Ek olarak, bu tür bozukluklar genellikle madde bağımlılığı ile ilişkilidir.

Bazı bireyler başka bir panik atak geçirme korkusuyla sosyal durumlardan kaçınırlar. Sık sık atak geçirirseniz, atak geçirmeye yatkın olduğunuz yerlerden kaçınmanıza neden olan bir durum olan agorafobi yaşıyor olabilirsiniz. Anksiyete bozuklukları, duyguları iyileştirdiği bilinen bir antidepresan sınıfı olan ssrı’larla tedavi edilebilir. Çeşitli psikolojik durumların tedavisinde etkilidirler ve etkili olmaları iki ila dört hafta sürebilir.

Ailede panik bozukluğu öyküsü varsa, kaygı geliştirme riskiniz artabilir. Bu depresyona yol açabilir.