Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Otizmin Görülme Sıklığı Her Geçen Gün Artıyor

Otizm Nedir? Otizm genelde

Otizm Nedir?

Otizm genelde ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.

Genetik olduğu düşünülen otizm. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin %70’inde zeka geriliği vardır. %’10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizmde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygudurum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.

İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde bulunan Başhekim Doç. Dr. Sema Baykara: “Otizmin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Çocukluk yaş grubunda, 54 çocuktan 1 tanesinde görülebiliyor”

Sağlık Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından, toplumsal ölçekte otizm sendromlu bireylere karşı hassasiyet ve farkındalık oluşturmak amacıyla Üsküdar’da kurulan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Üsküdar Otizm Merkezi otizmli hastalara hizmet vermeye devam ediyor. Ayrıca, bağımlı hastalar için Üsküdar’da kurulan rehabilitasyon merkezi ‘BAHAR’ bağımlı hastalara tedavi veriyor.

Bağımlı hastalar için kurulmuş olan merkezde, hastalara rehabilitasyon amacıyla destek programları veriliyor. Konuya ilişkin konuşan Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sema Baykara, “Çocuklar otizm açısından anne ve babaları veya eğitimciler tarafından iletişim becerilerinde yetersizlikler, gelişim aşamalarını yakalayamama, göz teması kurmama, tekrarlayan veya kısıtlı hareketler görülürse otizm taraması açısından ilgili merkeze yönlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Merkez, teşhis prosedürleri, tedavi planlaması ve takip prosedürleri gerçekleştirerek mükemmel hasta hizmeti sunmaktadır. Aynı zamanda otizmli çocuğu olan ailelere eğitimlerle destek olunmaktadır.
Üsküdar’da kurulan bir diğer merkez, bağımlı hastalar için rehabilitasyon merkezi “BAHAR”,  bağımlı hastaların tedavisini sağlıyor. Kurulan bağımlılık merkezinde, ayaktan rehabilitasyon programları ile bağımlı hastalaların bakımı yapılmaktadır.

“Otizm daha çok erken çocukluk yaş döneminde belirtileri ortaya çıkar”

Başhekim Doç. Dr. Sema Baykara, “Merkezimizde otizm taramaları, takipleri ve rehabilitasyonu dışında 0-18 yaş arasındaki çocuklara psikiyatri poliklinik hizmeti verilmektedir. Merkezde, çocuk ve ruh sağlığı hastalıkları uzmanları, asistanları, hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, dil ve konuşma terapisti, ergoterapist ve çocuk gelişim uzmanları hizmet vermektedir. Otizm daha çok erken çocukluk yaş döneminde belirtileri ortaya çıkar, aileler daha çok 2-3 yaş aralığında çocukların yaşıtlarıyla aralarında olan sosyal iletişim anlamında yetersizlikler ve gerilikleri fark ederek çocuklarını taramaları açısından çocuk psikiyatri uzmanlarına götürmektedirler” şeklinde konuştu.

“Otizm sıklığı her geçen gün maalesef artmaktadır”

Başhekim Doç. Dr. Sema Baykara, “Otizmin görülme sıklığı her geçen gün maalesef artmaktadır. Çocukluk yaş grubunda, 54 çocuktan 1 tanesinde görülebiliyor. Özellikle, bu çocuklar otizm açısından anne veya babaları, eğitimciler tarafından iletişim kurma becerilerinde yetersizlikler, gelişim aşamalarını yakalayamama, göz teması kurmama ve tekrarlayan veya kısıtlı hareketler görülürse ilgili merkezlere yönlendirilmesi gerekmektedir” dedi

“Doktorların ilgisinden çok memnun kaldım”

Otizm merkezinde çocuğuna tedavi aldıran Yasemin Yılmaz, “Yaklaşık bir yıldır buradan hizmet alıyorum, rapor çıkarmak için uğraşıyordum ve rapor çıkarmak çok zor bir süreç. İnsanlar kolay rapor alamıyorlar. Buraya taşındıktan sonra işlerim çok kolay halloldu, rapor sürecimde inanılmaz kısa sürede rapor aldım. Doktorların ilgisinden çok memnun kaldım” dedi.

Bağımlı hastalar için kurulan rehabilitasyon merkezi hakkında konuşan Doç. Dr. Sema Baykara, “Merkezimizde bağımlı hastalara ayaktan rehabilitasyon amacıyla destek programları düzenlenmektedir. Bağımlılık aslında ömür boyu süre gelen bir süreçtir. Bağımlı insanlar, tedaviye arındırma aşamasıyla başlamaktadır. Arındırmayla birlikte kişinin uzun bir süredir kullanmış olduğu alkol veya madde hayatından çıktıktan sonra büyük bir boşluk hissiyle baş başa kalmaktadır. Bu boşluk hissiyle baş edebilmesi ve önceden yürütmekte olduğu ailevi ve sosyal mesleki rollerine geri dönerken desteğinin olabilmesi için bu tür merkezlerin varlığına ihtiyaç duyulmuştur” diye konuştu.