Osteoporoz / Kemik Erimesi Nedir?
Osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinmektedir. Kemik yapısı içindeki kalsiyumun, ilerleyen yaşlarda azalmasıyla ortaya çıkar ve kemik kırılmaları ile karakterizedir. Osteoporoz bazı belirtiler göstermektedir. Bu belirtileri bel ağrıları, sırt ağrısı, kişinin boyunun kısalması, kamburlaşma olarak sıralayabiliriz. Bütün bu belirtilerle beraber özellikle hassaslaşan kırılmalar da görülmektedir.
Osteoporoz / Kemik Erimesi Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın tanısı “dual enerji x ray absorbsiyometri” olarak adlandırılan yöntemle kırıklara ve verilere göre konulur. Dual enerji x ray absorbsiyometri yani kısaca DEXA ile yapılan kemik mineral yoğunluğu ölçümüyle; tanıya yardımcı olur, oluşabilecek kırıklar hakkında bilgi edinilir ve hastalığın doğal seyri izlenmektedir.
Hastalığın tanısı koyulduktan sonra hastalarda kırık oluşmamışsa koruyucu bir tedaviye başlanır. Bu tedavide hasta aktif hale getirilir. Hastanın egzersiz yapması oldukça önemlidir. Çünkü tempolu yürüyüşler kemiğin mevcut kuvvetini korumayı sağlamaktadır. Vücudun hareket etmesi ve egzersizler sonucunda, bireyin kasları gelişir. Kasların gelişmesi sonucu da kemiklere gelen zorlayıcı kuvvetler azaltılmış olur, böylece kırık riski de düşmektedir. Koruyucu ilaçlar hastanın durumunu dengeleyebilir fakat tek başına yeterli değildir. Hastalık ilerledikçe hastada ağrı artacağından bu ağrıyı hafifletmek için bazı yöntemler kullanılır. Bunlar; korse tedavisi, kemik çimentosu, organik malzemelerle kemik içi dolgusu olan tedavi yöntemlerindendir.