Odyolog, işitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısında uzman hekiminin yönlendirmesiyle tanısal testlerin gerçekleştirilmesi ve rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazların belirlenmesi, seçimi ve programlanmasını yapar.
Odyometri teknikeri ise, işitme bozukluğu belirlenmiş hastalara ilgili ekipman eşliğinde gerekli testleri uygulayarak işitme kaybının derecesini ve işitme cihazını belirleyen sağlık teknikeridir.
Ulusal Yenidoğan İşitme Taramaları; Ülkemizde, doğan bütün bebeklere ilk 48 saat içinde zorunlu olarak Yenidoğan İşitme Taraması yapılmakta, yenidoğan işitme taramasından kalan tüm bebeklerin sonrasında 3. basamak hastanelerde takip ve kontrolleri yapılarak erken teşhis ve tedavisi sağlanmaktadır. Ülkemizde Yenidoğan İşitme Taramasını odyolog, odyometrist, tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Ancak, hastanelerin odyometri bölümlerine farklı alanlardan mezun sağlık çalışanları atanmakta, birçok merkezde odyometrist ve odyologlar yerine ebe ve hemşireler görev almaktadır. Bu nedenle de odyoloji ve odyometri mezunu gençler kamu da veya özel sektörde yeterince istihdam edilememektedirler.
Odyoloji Derneği Başkanı Leyla Topkan, Sağlık Bakanlığı’na bağlı 2 bin 200 odyometrist ve odyolog çalıştığını belirtti. Topkan, “Bu, 84 milyon kişiye hizmet vermek için yetersiz bir sayı. Meslektaşlarımız günlük kapasitelerinin iki katı kişiye hizmet vermek durumunda kalıyor. Diğer yanda atama bekleyen mezunlar var” dedi.
Whatsapp ihbar hattımız ile bize ulaşan üniversitelerin odyometri ve odyoloji mezunları, seslerini duyurmak istedi. Gençler, “Bizi işiten yok mu?” ifadelerini kullandı.