Hemen hemen herkesin bir şekilde yaşadığı sorunlardan biri olan mide yanması sorunu günümüzün belki de en çok karşılaşılan sorunlarından birisidir. Bu yüzden bu sorunu artık kronik olarak ön plana çıkarabiliyor ve kendi içinde de değerlendirmeye alabiliyoruz. Yapacağınız her yeni gelişim ve seçenek için biraz araştırma yaparsanız güncel haberlerde bu durumun aslında kronik sorunlarla oluşabileceğini göreceksiniz. Mide yanması dediğimiz konu çoğu zaman aşırılıklarla ortaya çıkıyor. Aşırı yağlı yiyeceklerden tutun da, baharatlı, ekşi ya da benzeri acı lezzetlerle kendinizi tetikleyebiliyor ve bu konuda da midenizi yorabiliyorsunuz.
Bu yüzden mide yanması zamanla reflü ya da gastrit şekline de bürünebiliyor. Ne iyi gelir sorusunun cevabına bakarsanız da mide yanmasının belirtilerini çok daha rahat bir şekilde görebilirsiniz. Özellikle, yemek yedikten sonra midede ve midenin üst tarafında yer alan yemek borusundaki yanma şikayetleri, sık tekrarlanmaya başlandığında bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Ki genelde düzensiz beslenme bu sorunun en büyük nedenidir.
beslenme ile karnınızı doyursanız da uzun vadede midenizde tahribatlar yaratabilirsiniz. Mide yanması, evde uygulanan basit yöntemlerle tedavi edilebilir. Ama tabi sürecin başında olmanız gerekiyor bunun için. Bunun yanında, yöntem ve yaşam standardı değişikliklerine rağmen haftada iki kereden daha fazla mide yanması yaşanırsa uzman hekime başvurmak gerekir.
Mide yanmasının belirtileri ve nedenleri nedir?
Özellikle gastroözofageal reflü olarak karşımıza çıkan hastalıktır. Reflü zaten çağımızın en büyük karın ağrılarından biridir. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile olur ve ağzınıza içten gelen bir şeylerin olduğunu görürsünüz. Yutkunma güçlüğü, göğüs bölgesinde yanma gibi şikayetler olabilir. Bu durumda çikolata, kafein ve limon gibi baharatlı ve yağlı gıdalardan kaçınmanız gerekir. Bunun yanında gastrit ya da alternatif enfeksiyon konularına da göz atabilirsiniz.
Peki bu duruma ne iyi gelir? Aslında en basit örnekle midenizi yormamanız lazım. Midenizi rahatlatarak da bu durumu çözebilirsiniz. Bu konuda size zencefilli çay önerebiliriz. Alternatif olarak sorunun kaynağını bulmak için bitkisel destekler işe yaramıyor ise kesinlikle doktorunuza ulaşmayı denemelisiniz.