Sağlık Makaleleri

Mentollü, Meyve Aromalı Sigaralar Kanser Tanısını Geciktirebilir

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Civelek, dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserlerin ikinci sırada bulunduğunu açıkladı.

Light, mentollü, meyve aromalı gibi çeşitli isim ve içerikteki sigaraların, akciğerin daha derinlerinde görülen kanser alt tiplerini artırdığı ve tanıyı geciktirebildiği, cerrahi müdahale şansıyla birlikte akıllı ilaç tedavilerinin de etkinliklerini azalttığı ifade edildi.

Doç. Dr. Civelek, kanser sıklığının cinsiyete göre farklılık gösterdiğini, erkeklerde en sık prostat, kadınlarda ise meme kanseriyle karşılaşıldığını söyleyerek; “Kansere bağlı ölüm sebepleri incelendiğinde, akciğer kanseri her iki cinste de en sık ölüm sebebidir” ifadesini kullandı.

Özellikle akciğer kanserinde evrenin önem taşıdığına değinen Civelek, evre 1 ile evre 2’nin birbirinden farklı hastalıklar olduğunu, tedavi protokolünün değişiklik gösterdiğini aktardı. Dr. Civelek, akciğer kanserine yol açan faktörlerde tütün kullanımının ilk sırada yer aldığını ifade etti.

Günümüzde artmaya devam eden tütün kullanımının, akciğer kanseri sıklığını çoğalttığını kaydeden Civelek, “1920’lerde akciğer kanserinde kadınlarda vaka bildirimi nadir görülürken, kadınların iş ve sosyal yaşamda daha fazla bulunmasına paralel sigara kullanımı ve dumana maruziyetin artmasıyla sıklığını da yükseltti” şeklinde konuştu.

Tütün ürününün değişiklik göstermesinin, kanser gelişimindeki etkiyi azaltmadığını söyleyen Doç. Dr. Burak Civelek, şu açıklamayı kaydetti;

“Light sigara, mentollü, meyve aromalı gibi sigaralar çıktı. Kanser sıklığı azaldı mı, hayır. Bunlar çıkınca akciğer kanserinin tipi değişti. Akciğerin daha derinlerinde görülen, bezlerde gelişen kanser alt tipleri arttı. Çünkü, akciğer kanserinin birbirinden farklı yaklaşık 15 alt tipi var. Bunlardan en çok görülenler, küçük hücreli, skuamöz hücreli, adenokanser ve büyük hücreli tiplerdir. Küçük hücreli kanser tipi, bütün akciğer kanserlerinin yüzde 20’sinden sorumlu olup, tütün kullanımı ile en yakın ilişkili olanıdır.

Çoğunlukla light sigara gibi tütün ürünlerinin şekli değiştikçe akciğer kanserinin görülme sıklığı azalmadı, sadece ve sadece skuamöz hücreli alt tipten adenokanser tipe doğru sıklık değişti, akciğerin daha derinlerinde görülen, bezlerde gelişen kanser alt tipleri arttı. Daha derinde gelişen kanserler, bulguları daha geç verdiğinden daha geç tespit ediliyor. Bu nedenle hastaların ameliyat şansı daha az oluyor. Bunların yanı sıra kullandığımız ilaçlar da değişiyor. Yoğun sigara içen kişilerde akıllı ilaç tedavilerinin etkinlikleri daha az oluyor.”

“Aile öyküsü olanların kesinlikle tütün ürünleri kullanmaması, kullanıyorsa hemen bırakması önemli”

Bir bireyin, sigara dumanını içine çektiğinde yaklaşık 400 farklı kimyasalı akciğerlerine doldurduğunu belirten Civelek, elektronik sigaranın etkilerine ilişkin de uzun dönemde sonuçların görüleceğinin altını çizdi. Civelek, tütün kullanımıyla mücadele sayesinde dünyada akciğer kanseri sıklığının bir miktar azalmaya başladığını, Türkiye’de de “Dumansız Hava Sahası” kapsamında sigara yasaklarının genişletilmesiyle hastalık sıklığının azalmasında önemli bir ivme kazanılabileceğini aktardı.

Doç. Dr. Burak Civelek, pasif içiciliğin de büyük risk taşıdığını, özellikle akciğer kanseri türlerinden küçük hücreli tipinde sigara maruziyetinin etkisinin yüzde 99,9 olduğunu dile getirdi.

Ailesinde akciğer kanseri öyküsü bulunan kişilerin çok daha dikkatli olması gerektiğine değinen Civelek, “Aile öyküsü olan kişi sigara kullanırsa akciğer kanserine yakalanma riskini artırır. Bu nedenle, aile öyküsü olanların kesinlikle tütün ürünleri kullanmaması, kullanıyorsa hemen bırakması önemli.” uyarısında bulundu. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu