Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Memur Kimlere Refakat Edebilir? Refakat İzninde Maaş Alabilir mi? İşte Tüm Merak Edilenler

Memurun bakmakla yükümlü olduğu

Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği durumda hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması halinde sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak 3 ay, gerektiğinde bir 3 ay daha olmak üzere toplamda 6 ay refakat izni alabilir.

Refakat izni 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105 inci maddesinin 7 nci fıkrası uyarınca verilmektedir. Bu konuda çıkarılmış bir yönetmelik de bulunmaktadır.

  • Memurun refakat izni kaç gündür?

Memurlara kanunda sayılan yakınlarının kanun maddesinde sayılan durumların oluşması halinde 3 ay, gerektiğinde bir 3 ay daha olmak üzere toplamda 6 ay refakat izni alabilir.

  • Memurlarda refakat izni kimlere verilir?

Memurlar için refakat izni; bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin veya bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi, durumunda verilmektedir.

  • Memur refakat izni için nasıl rapor alabilir?

Refakat izni alabilmesi için memurun kurumuna vereceği sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği hallerde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler bulunmalıdır.

  • Memur refakat izninde maaş alabilir mi?

Memur refakat izni süresince gerekli şartları sağladığı takdirde refakat izni esnasında özlük ve aylık hakları ödenmektedir. Öte yandan, fiili çalışmaya bağlı fazla mesai nöbet ücreti gibi ödemeler yapılmaz.

  • Memurun refakat ettiği yakınının iyileşmesi durumunda süreç nasıl ilerliyor?

Memurun refakat ettiği yakınının iyileşmesi ve sağlık raporunda belirtilen durumun ortadan kalkması durumunda memurun görevinin başına dönmesi gerekmektedir.

  • Memur farklı yakınları için refakat izni alabilir mi?

Memur kanunda sayılan yakınları haricindeki yakınları için refakat izni alamaz. Yalnızca kanunda sayılan yakınları için refakat izni alabilir.

  • Memur refakat izni bitiminde işe başlamaması durumunda ne olur?

Memur, refakat izninin bitiminde veya refakat iznini gerektirir durumun ortadan kalması halinde göreve başlamak zorundadır. Göreve başlamaması durumunda, göreve gelmeme fiilinden dolayı memura ceza uygulanır.

Refakat iznine ilişkin esaslar;

MADDE 10- (1) Memurlara 657 sayılı Kanunun 105 inci maddesinin son fıkrası uyarınca izin verilebilmesi için memurun;

a) Bakmakla yükümlü olduğu ana, baba, eş ve çocuklarından birinin,

b) Bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocuklarıyla kardeşlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiğinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduğunun sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.

(2) Birinci fıkra çerçevesinde düzenlenecek ve refakat sebebiyle izin verilmesine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediği takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediği, üç ayı geçmeyecek şekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koşullarda bir katına kadar uzatılır.

(3) Aynı kişiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.

(4) Aynı kişi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.

(5) İzin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve başlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve başlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiş sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

(6) Refakat izni kullanılırken memurun aylık ve özlük haklan korunur.