Melatonin Eksikliği Nedir?
Beynin hemen altında pineal bez tarafından salınmaktadır. Uyku- uyanma zamanlamasının yanında kan basıncının düzenlenmesi, mevsimsel üreme dürtüleri ve günlük döngü ve bir çok değişen faktörü senkronize etme noktasında son derece etkilidir.
Uyku, çok sayıda ögenin yer aldığı karmaşık bir süreçten meydana gelir. Bunlar
arasında uyku hormonu olarak da bilinen Melatonin hormonu da yer alıyor. Melatonin hormonu en başta uyku düzeni olmak üzere hem fizyolojik hem de psikolojik bazda çok sayıda işleve sahiptir. Bu nedenle normal seviyede kalması ve devamlı salgı halinde olması, kişinin hayatında devam edebilmesi için gereklidir.
Uyku dengesini düzenleyen doğal bir hormon olan Melatonin beynin altında yer alan epifiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Melatonin hormonu uyku ve uyanma zamanlanmasını kontrol eder. Kan basıncı düzenlenmesinde de etkili rol oynar.
Bu hormonun bilinen en güçlü antioksidan olduğunu ifade edebiliriz. Kişide antidepresan etkisi yaratmasının nedeni de budur. Psikolojik sağlık ve fiziksel sağlık açısından son derece önemlidir. Melatonin hormonun salgılanması için havanın karanlık olması son derece önemlidir. Havanın aydınlık olması halinde melatonin hormonu salınımı durmaktadır. Hava karanlık olduğu anda tekrar başlar. Aynı zamanda bu hormon Drakula Hormonu olarak da bilinmektedir. 21:00 22:00 arasında bu hormon artmaya başlar. 02:00 04:00 arasında ise en üst seviyeye çıkar. 05:00-07:00 arasında da tekrar alt sınıra doğru gelir. Bu saatlerde melatonin hormonu salgılandığı için elektronik aletler ile uğraşmak, ışık altında durmak kişide uyku kalitesini düşürür. Vücudun hastalıklar ile direncini azaltır.
Kişi, vücudunda bir gece 30 mg melatonin sentezler. Gün içinde melatonin seviyesi 0-20 pg dl seviyesinde olur. Geceleri ise yükselir.
Melatonin hormonu ne işe yarar?
Melatonin hormonu ne işe yarar sorusu merak edilen önemli konu başlıklarından biri olarak dikkat çekiyor. İnsan sağlığı üzerinde etkisi son derece fazladır. Bu hormon normal şekilde salgılanması çok önemlidir. Vücut ısının düzenlenmesinde, bağışıklık sisteminin yenilenmesinde çok önemlidir.
- Uyku kalitesinin artması
- Göz sağlığının korunması
- Hücreleri hasar görmekten kurtarma
- Kolon ve meme kanserine karşı vücudu koruma
- Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini düzenleme
- Kalp damar sistemini koruma
Melatonin hormonu nasıl ölçülür sorusuna yanıt arayan kişiler bu noktada doktora başvuruda bulunabilir. Bunun için ilk aşamada hormon testi yaptırmak gerekir. ciddi bir melatonin eksikliği varsa, buna uygun tedavi yöntemi belirlemek doğru olacaktır.
Melatonin eksikliği nasıl giderilir?
Melatonin daha önce de ifade ettiğimiz gibi son derece önemlidir. Melatonin eksikliği halinde bazı noktalarda dikkatli olmak gerekir. Yaşın ilerlemesi, vücutta salgılanan melatonin seviyesine düşmelere neden olabilir. Genç bir insan 100 birim hormon salgılarken yaşlı bir kişide bu 30 birime kadar düşer. Aynı zamanda yetersiz uyku, huzursuzluk, stres ve daha bir çok etken bu hormonun düşmesine neden olabilir. Hızlı ve beklenmedik bir şekilde melatonin hormonunda meydana gelen düşme, yaşlanma sürecinin de hızlanmasına neden olur.
Melatonin eksikliği uyku düzeninde bozukluk, depresyon, kaygı bozukluğu, cinsel isteksizlik gibi sonuçlara neden olur. Melatonin seviyesini arttırmak için alkol ve kafein kullanımı azaltmak, sigaran uzak durmak, 23:00-05:00 saatleri arası uyumak, karanlık odada uymak, odada elektronik cihaz bulundurmamak, sigara içmemek son derece önemlidir. Tüm bunların yanında kırmızı et, balık, fıstık, ceviz, muz, elma, kuru fasulye, brokoli, salatalık gibi besinler doğal melatonin kaynakları olarak bilinir. Bu noktada bilgi edinmek için bizi takip edin.