Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Maymun Çiçeği Pandemiye Dönüşür mü?

Maymun Çiçeği salgını, dünya

Maymun Çiçeği salgını, dünya gündemindeki yerini koruyor. DSÖ, konu hakkında güncel verileri açıklıyor. Maymun Çiçeği virüsü, geçtiğimiz günlerde ülkemizde de tespit edilmişti. Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Türkiye’de ilk vakası tespit edilen maymun çiçeği hastalığının pandemiye dönüşme riskini değerlendirdi.

Hastalığın ilk kez 1958’de, araştırma için tutulan maymun kolonilerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, 1970’te ise maymun çiçeğinin ilk kez insanlarda tespit edildiğini belirtti. Hastalığın geçmişi 60 yıl kadar eskiye dayanıyor diyebiliriz. Hastalığın çiçek hastalığına benzediğini söyleyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, geçmiş çiçek aşılarının koruyuculuğuna şüpheyle yaklaşıyor. Çiçek hastalığının 1980’lerde ortadan kalktığını hatırlatan Prof. Dr. Şanlıdağ, araştırmaların tek doz çiçek aşısının 10 yıllık, multipl doz çiçek aşısının ise 30 yıla kadar koruyuculuğu bulunduğunu, dolayısıyla 1980’de sonlandırılan çiçek aşısının maymun çiçeğine karşı bir çapraz bağışıklık yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu vurguladı.

prof. dr. tamer sanlidag
prof. dr. tamer şanlıdağ maymun çiçeği salgınını değerlendirdi.

Maymun Çiçeği Virüsü’nün Pandemiye Dönüşmesi Zor

Maymun çiçeği virüsünün, COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2’nin aksine, bir DNA virüsü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “DNA virüslerinin mutasyona uğrama ihtimali RNA virüslerine kıyasla daha düşüktür” dedi. Şanlıdağ, “Son zamanlardaki mevcut vakalarda görülen tipik olmayan bulaşma eğilimleri, virüsün farklı özellikler kazanmış olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu durum, virüsün genetik materyalindeki değişimlerin tespit edilmesine yönelik araştırmalarla belirlenecek. Yakın zamanda araştırma sonuçlarının bilim dünyasıyla paylaşılacağını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Virüsün kuluçka dönemini değerlendiren Şanlıdağ, “Virüsün bulaşması için semptomların başlamış olması gerekiyor. Bu nedenle, gözle görülür semptomları olan virüsten kaçınmak daha kolay” diyor.

Maymun Çiçeği Belirtileri

Maymun çiçeği, kişide döküntü veya lezyonların dışında şişmiş lenf nodülleri, kas ve sırt ağrıları, halsizlik, ateş ve yoğun baş ağrısı gibi semptomlarla kendini gösteriyor.

Bulaşı Şekli Yayılımını Engelliyor

Maymun Virüsün’nün hızlı bir şekilde yayılmasını engelleyen özelliklerden biri de bulaşma şekli. Maymun çiçeği virüsü özellikle çok yakın ve uzun zamana yayılan şekilde bulaşabiliyor. Özellikle son vakalarda cinsel yolla bulaşma eğilimi gösteriyor. Bu da yayılım hızını azaltıyor.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, tüm bu bilgileri toparlayarak: “Dünyanın pek çok yerinde aynı anda görülse de vaka sayısının sınırlı kalacağını öngörmek mümkün” diyor. Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı’nda takip edebilirsiniz.