Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Margarinin Zararları Nelerdir?

Margarinin kanseri tetikleyebilecek yağ

Margarinin kanseri tetikleyebilecek yağ asitleri içerdiğini biliyor muydunuz? Diğer bir endişe de margarinin vücutta emilim için kolesterol ile rekabet eden Fitosteroller içerebilmesidir. Bu bileşenler ayrıca hücrelerinize zarar verebilecek serbest radikaller üretir.

Margarinin Zararları

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, margarindeki trans yağları artan kalp hastalığı riskine bağladı. Çalışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınlara odaklandı, ancak benzer çalışmalar benzer sonuçlar verdi. Araştırmacılar, farklı trans yağ asitlerini analiz ettiler ve kalp hastalığı için en tehlikeli olanın linoleik asit olduğunu buldular. Bu büyük bir endişe kaynağıdır, çünkü tüm popüler margarin markaları bu yağın bir miktarını içerir.

Margarin, 0,5 grama kadar trans yağ içerir. Tereyağı yerine margarini idareli kullanmanız önerilir. Bunun yerine, kalbiniz için iyi olan ve doğal olarak trans yağ oranı düşük olan zeytinyağı kullanın.

margarinin zararları nelerdir?

Stick margarin diğer çeşitlere göre daha fazla trans yağ içerir. Trans yağsız olarak etiketlenmiş margarini arayın. Amerikan Kalp Derneği, trans yağ alımınızı sınırlamanızı ve margarin yapıştırmanızı ve kısmen hidrojene yağlarla yapılan margarinlerden kaçınmanızı önerir.

Araştırmalar margarindeki trans yağların doymuş yağlardan daha tehlikeli olduğunu göstermiştir. Bu yağlar kötü kolesterol seviyelerini arttırır ve iyi kolesterolü düşürür. Ayrıca kalp hastalığı ve Tip 2 diyabet riskini artırırlar. Ayrıca kalp hastalığı ve felç riskini de artırırlar. Bu nedenle, mümkün olan en kısa sürede trans yağsız bir margarine geçmeniz çok önemlidir. İyi haber şu ki, piyasada artık trans yağ içermeyen margarin var.

Harvard Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, margarinin tereyağı kadar sağlıksız olduğunu gösterdi. Ette bulunan doymuş yağdan daha kötü olan trans yağ asitleri olarak bilinen bir yağ türü içerir. Bu yağlar kanınızdaki kötü kolesterol seviyesini artırır ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırır.

Margarin kolesterolsüz ve doymuş yağ oranı düşük olmasına rağmen içerdiği trans yağ asitleri ve toksik metallerin miktarı sağlıksız olabilir. Bu sağlıksız yağlar kalp hastalığı ve kanser riskini artırabilir. Depresyon gibi durumları daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle margarine daha sağlıklı alternatifler seçmek önemlidir.

Omega-6 alımınızı azaltmak için etiketleri dikkatlice okuyun ve yemeklerinizi sıfırdan hazırlayın. Çoğu hazır yemek, sizin için iyi olmayabilecek bitkisel yağlar veya katı yağlar ile yapılır. Buna karşılık, doymuş yağlar sizin için daha iyidir ve vücutta doğal olarak stabildir. Ayrıca daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olurlar.

margarinin zararları nelerdir?

Önerilen omega-6 ve omega-3 yağ asitleri miktarları değişiklik gösterir. Her birinin ne içerdiğini ve her gün ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilmek önemlidir. Çoğu insan, omega-3 ve omega-6 yağlarını içeren dengeli bir diyetten yararlanır. Ancak bunları diyetinizden tamamen çıkarmanın güvenli olmadığını unutmayın.

Bu çalışmadan elde edilen bulgular, margarindeki omega-6 yağ asitlerinin kanser riskine katkıda bulunduğunu öne sürse de, kesin değildir. Kanser riskini etkileyen birçok faktör vardır. Ana risk faktörü, alınan yağ miktarıdır. Bu yüzden çok fazla margarin yemekten kaçınmak önemlidir.

Bu kohortta o-6-o-3 yağ asidi oranı doğrudan kolorektal kanser riski ile bağlantılı olmasa da, bireysel bileşenler farklı bulgular gösterdi. Çelişkili sonuçlar, cinsiyet farklılıklarının yağ asidi metabolizmasındaki olası rolü ve diyet ile yaşam tarzının olası kafa karıştırıcı etkileri hakkında soruları gündeme getiriyor. Omega-3 yağ asitleri ise faydalıdır ve iltihap önleyici etkileri vardır.

Margarin içindeki fitosteroller, vücutta emilim için kolesterol ile rekabet eder

Margarinde bulunan bitki bazlı kimyasallar olan fitosterollerin kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede etkili olduğu bulunmuştur. Ulusal Gıda Tüketimi Araştırması ve Pazar Sepeti Çalışması tarafından yürütülen bir araştırma, stanol esterlerin ve fitosterollerin kolesterol emilimini azalttığını buldu.

Fitosteroller, kolesterole benzer kimyasal yapıya sahip polifenolik bileşiklerdir. Doymuş ve doymamış halka yapılarına sahiptirler ve vücutta kolesterol emilimini engellerler. Kolesterol sentezini bağırsakta çökelterek de inhibe ederler. Fitosteroller, yüksek miktarda yenilebilir katı ve sıvı yağ içeren diyetlerde fizyolojik olarak daha etkilidir. Bu nedenle, fitosterollerin margarine dahil edilmesi, kolesterol düşürücü fonksiyonel gıda geliştirmenin en popüler yollarından biri haline geldi.

margarinin zararları nelerdir?

Fitosteroller, vücutta yüksek miktarda bitki sterol birikiminin olduğu genetik bir durum olan sitosterolemili kişiler için önerilmez. Bununla birlikte, kandaki yüksek seviyedeki bitki sterolleri, erken ateroskleroz ile sonuçlanabilir. Fitosteroller, statin veya ezetimib ilaçları alan kişilerde kolesterol seviyelerini de düşürebilir.

Margarinlerdeki fitosteroller vücut tarafından büyük miktarlarda emilmez. Bununla birlikte, bağırsak lümeninde kolesterol ile rekabet ederler. Fitosteroller, orta düzeyde tüketilseler bile, küçük miktarlarda kolesterol emilimini engelleyebilirler. Bu nedenle ateroskleroza karşı koruyucu bir etkiye sahiptirler. Ayrıca serum total ve LDL kolesterol seviyelerini düşürürler. Ayrıca bağırsaklardaki gen ekspresyonunu ve transkripsiyon faktörlerini de düzenlerler.

Margarinde bulunan fitosteroller LDL kolesterolü düşürebilir. Statin dozunun iki katı statin tedavisi ile karşılaştırıldığında, fitosterol takviyesi serum LDL kolesterolünü daha etkili bir şekilde azalttı. Süt ürünlerinde bulunan fitosteroller, kandaki LDL kolesterol seviyelerini ekmek ve tahıllarda bulunanlardan daha fazla düşürmüştür.

Trans yağlar

Trans yağlar birçok işlenmiş gıdada bulunur ve çeşitli sağlık riskleriyle ilişkilidir. FDA, margarin ve trans yağ içeren diğer gıdaların üretimini yasakladı, ancak bunları çok çeşitli diğer işlenmiş gıdalarda küçük miktarlarda hala bulabilirsiniz. Bu tip yağ, bitkisel yağlar yüksek sıcaklıklarda ısıtıldığında üretilir. Bu, bitkisel yağın potansiyel olarak zararlı bileşikler salmasına neden olur. Araştırmacılar bu bileşikleri çok sayıda hastalıkla ilişkilendirdi.

margarinin zararları nelerdir?

Trans yağlar, kötü kolesterol seviyesini yükseltir ve iyi kolesterol seviyesini düşürür. Bu, kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinde artışa neden olabilir. Aynı zamanda kalp hastalığı ile yakından ilişkili inflamatuar bir sitokin olan C-reaktif protein seviyelerini de arttırır.

Bitkisel yağların yüksek sıcaklıkta endüstriyel işlenmesi serbest radikaller oluşturur. Bu serbest radikaller birçok personel sağlık probleminden sorumludur. Margarinin üretim süreci, zararlı serbest radikaller içeren bir yan ürünle sonuçlanır. Bu yan ürün doymuş yağlara benzer ve iyi kolesterolü düşürürken kötü kolesterolü artırır. Yüksek düzeyde kötü kolesterol arterleri tıkar ve kalp hastalığına ve kalp krizlerine yol açar.

Çoğu çalışma doymuş yağları kansere bağlamış olsa da, margarin ve tereyağının kanser üzerindeki etkilerini doğrudan karşılaştıran az sayıda çalışma var. Epidemiyolojik çalışmalar ve vaka kontrol çalışmaları tüm yağları bir araya toplama eğilimindedir. Bir çalışmada, katılımcılar dört diyet düzenine ayrıldı. Birinci grup daha çok sebze tüketirken, diğer üç grup ağırlıklı olarak et ve işlenmiş gıdalar tüketmiştir.

Araştırmalar, margarinin artık eskisinden daha az trans yağ içerdiğini göstermiştir. Amerikan Kalp Derneği, insanların trans yağdan kaçınmasını ve düşük doymuş yağ içeriğine sahip bir diyete bağlı kalmasını önermektedir. Bununla birlikte, her iki yağ türünün de ılımlı tüketimi hala güvenlidir.

Aşırı işlenmiş margarin

Hidrojene yağların kullanımı, tereyağının kıt olduğu ve gıda üreticilerinin ürünlerinin raf ömrünü uzatmanın yollarını aradığı II. Dünya Savaşı sırasında yaygın bir uygulamaydı. 1980’lere gelindiğinde, birçok gıda üreticisi ürünlerinde domuz yağı ve içyağı kullanmayı bırakarak, bunların yerine trans yağ bazlı alternatifler koydu. Bu işlemin geleneksel yağlardan daha sağlıklı olduğu düşünüldü ve bu ürünlere daha uzun bir raf ömrü de verdi.

margarinin zararları nelerdir?

Hidrojenasyon, trans ve doymuş yağlar üreten bir işlemdir. Bu yağlar insan vücuduna zararlıdır ve endüstriyel ürünlerde ve gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Hidrojenasyon süreci yasaklanmalı ve hidrojene yağların üretimi tamamen durdurulmalıdır.

Hidrojene yağlar, diyetlerimizdeki tek trans yağ kaynağı olmasa da, soruna hala önemli bir katkıda bulunuyorlar. Küçük miktarlarda bile trans yağlar kalplerimiz için kötüdür ve kolesterol seviyemizi yükseltebilir. Ancak, bu yağın ne kadarını tükettiğinizi belirlemek zordur. Servis başına beş gramdan az trans yağ tüketmek en iyisidir.

Hidrojenasyon, sıvı yağları sert, işlenmiş yağlara dönüştüren yaygın bir işlemdir. İşlem ticari olarak mantıklıdır çünkü herhangi bir kaynaktan gelen yağlı yağları tek tip bir ürüne dönüştürür. Sofralık yağ, yemeklik yağ ve ultra işlenmiş gıdalar oluşturmak için kullanılır. Uzun raf ömrüne sahip, enerjisi yoğun paketlenmiş gıdaların yaratılmasından sorumlu olmuştur. Hidrojenasyon büyük ölçüde başarılı olmasına rağmen, insan vücudu süreci idare etmek için evrimleşmedi.

Hidrojenasyon süreci, margarini popüler bir gıda ürününe dönüştürdü. İşlemin sonucu, kısmen hidrojene edilmiş bitkisel yağlardır, bunlar daha stabildir ve daha az sertleşme olasılığı daha düşüktür. Ek olarak, kısmen hidrojene yağlar, tekrarlanan ısıtmaya dayanabilir, bu da onları kızartma ve fırınlamanın yanı sıra atıştırmalık yiyecekler ve margarin için mükemmel bir seçim haline getirir.

Sağlık personeli haber sitesi. Son dakika personel sağlık gelişmelerini Sağlık Ağı ile kolayca takip et.