Türkiye’de maddi yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara gerekli yardım, öncelikli olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kaymakamlıklar aracılığıyla yapılır. Bu bakanlığın amacı “sosyal refahın arttırılması” olarak tanımlandığı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sorumluluk alanlarından bir tanesi de sosyal yardımlardır. Bakanlığa ek olarak Türkiye’de maddi yardım yapan çok sayıda kurum ve kuruluş mevcuttur.
Hangi Kurumlar Maddi Yardım Yapar?
Kimisi hiç beklemediği şekilde işsiz kaldığı için, kimisi çocuğu için alması gereken milyon liralık ilaçların ücretini ödeyemediği için, kimisi de eğitimini sürdürmek için maddi yardıma ihtiyaç duyabilir. Kurumlar ve kuruluşlar da yardım fonlarını belirli amaçlar doğrultusunda sadece belirli kişilerin başvurusuna açar.
Örneğin bazı kurumlar ve kuruluşlar sadece öğrencileri desteklerken bazıları yardıma ihtiyaç duyan bütün vatandaşlarımızı destekleyebilir. Bu nedenle bir kuruma ya da kuruluşa maddi yardım başvurusunda bulunmadan önce o kurumun ve kuruluşun kimlere yardım yaptığını anlamak önemlidir.
1. Kaymakamlıklar
Kaymakamlıkların bünyesinde yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesinleştirilen sosyal yardımlar için maddi yardım başvurularını toplar, değerlendirir ve sonuca ulaştırır.
Normal şartlarda kaymakamlıklar tarafından verilen maddi yardımlardan şu şartlardan herhangi bir tanesini taşıyan kişiler yararlanabilir:
- SGK’ya tabi olmayan, aylık ve geliri bulunmayan muhtaç vatandaşlar
- SGK’ya tabi olsa ve aylığı bulunsa bile engellilerin tedavi giderleri ile yardımcı araç giderlerinin kurumlarca karşılanmayan kısımları
- 65 yaşını doldurmuş olup SGK’dan gelir ve aylığı bulunmayan (65 yaş aylığı)
Ancak bazı dönemlerde, özel yardım programları hayata geçirilebilir ve kaymakamlıklardan yardım alma şartları esnetilebilir. İçinde bulunduğumuz dönemde hayata geçirilen “Aile Destek Programı”, bu durumun bir örneğidir. Aile Destek Programı ile ilgili bilgileri haberimizin sonraki bölümlerinde okuyabilirsiniz.
2. Belediyeler
Birçok ilçe ve büyükşehir belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi yardımda bulunur. Ancak bu yardımların gerçekten muhtaç olan vatandaşlara ulaştırılabilmesi için her belediyenin koyduğu bazı şartlar söz konusudur. Bu şartları taşımayan kişiler belediyelere maddi yardım destek başvurusu yapamaz.
Ayrıca belediyelerin maddi yardım verecekleri kişileri seçerken kişilerin mal ve mülk durumunu, çocuk sayısını ve ailedeki çalışan/öğrenci sayısını dikkate alacağı gözden kaçırılmamalıdır.
2022 yılında belediyeler muhtaç ailelere aylık 500 TL ile 1.000 TL arasında yardım yapar. Hangi belediyenin ne kadar yardımda bulunduğunu ve yardım koşullarının neler olduğunu öğrenmek için doğrudan ikamet edilen ilçenin belediye başkanlığıyla iletişime geçilmelidir.
3. Dernekler ve Vakıflar
Dernekler ve vakıflar, kurdukları aşevleri ile yemek yardımının yanı sıra yoksul vatandaşlara ve öğrencilere aylık maddi yardım yapar. Türkiye’de yerel ve ulusal düzeyde faaliyet gösteren çok sayıda dernek ve vakıf vardır.
Ulusal derneklere ve vakıflara çok sayıda maddi yardım başvurusu yapıldığı için yardıma muhtaç vatandaşların yerel derneklere ve vakıflara başvuru yapmaları daha hızlı sonuca ulaşmalarını sağlayabilir.
Maddi yardım başvurusu yapılabilen bazı dernekler ve vakıflar şöyledir:
- Ahbap Platformu: Haluk Levent tarafından kurulan dernek kendisini “sevgiye ve paylaşmaya dayalı bir iyilik hareketi” olarak tanımlar. Maddi yardım başvurusu için dernekle ahbap.org internet sitesi üzerinden iletişime geçilmelidir.
- Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği: Merkezi Denizli’de olan dernek, muhtaç vatandaşlara ve öğrencilere maddi yardımda bulunur. Maddi yardım başvurusu için dernekle fakirvemuhtaclarayardimdernegi.org internet sitesi üzerinden iletişime geçilmelidir.
- Türkiye Yardım Sevenler Derneği: Türkiye genelinde 131 şubesi bulunan dernek, öğrencilere ve muhtaç vatandaşlara yardımda bulunan bir diğer organizasyondur. Maddi yardım başvurusu için dernekle www.tysd.org.tr internet sitesi üzerinden iletişime geçilmelidir.
- Dost Eli Derneği: 2001 yılından beri faaliyet gösteren dernek Türkiye’ye “gıda bankacılığı” sistemini getirmesiyle tanınır. Muhtaç ve yoksul kişiler maddi yardım için dernekle dosteli.org.tr internet sitesi üzerinden iletişime geçebilir.
- İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği: Kuruluş amacı yoksullara yardım etmek olan dernekle iyilikdernegi.org.tr internet sitesi üzerinden iletişime geçilebilir.
- Türkiye Sokak Çocukları Vakfı: Vakfın odak noktası annesiz ve babasız çocukların eğitimidir. Bu bağlamda öğrencilere maddi yardım başvurusu yapılan vakıfla vwww.tscvakfi.org.tr internet sitesi üzerinden iletişime geçilebilir.
- Ayhan Şahenk Vakfı: 1992 yılında kurulan vakıf, maddi durumu kötü olan ailelere destek sunar. Daha fazla bilgi için www.ayhansahenkvakfi.org.tr internet sitesi üzerinden vakıfla iletişime geçilebilir.
- Nef Vakfı: Yoksul ailelerin çocuklarına eğitim bursu vermesiyle tanınır. Daha fazla bilgi için vakfın internet sitesi (www.nefvakfi.org) ziyaret edilebilir.
- Aip Acil İhtiyaç Projesi Vakfı: İhtiyaç sahipleri anne ve çocuklara öncelik veren bu vakıfla www.aipvakfi.org internet sitesi üzerinden iletişime geçilebilir.
Yoksul ailelere ve öğrencilere maddi yardım başvurusu yapılabilen diğer vakıflar ve bu vakıfların telefon numaraları şöyledir:
- Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı: (0212) 310 33 00
- Anadolu Vakfı: (0216) 578 85 00
- Toplum Gönüllüleri Vakfı: (0212) 522 1030
- Rüştü Akın Vakfı: (0212) 230 85 00
- Hacı Ömer Sabancı Vakfı: (0212) 385 88 00
- Vehbi Koç Vakfı: (0216) 531 08 58
- Türk Eğitim Vakfı: (0212) 318 68 00
- Akkanat Eğitim ve Sanat Vakfı: (0212) 622 41 00
- Mehmet Zorlu Vakfı: (0212) 456 21 56
- Suna ve İnan Kıraç Vakfı: (0212) 334 99 00
- İstanbul Sanayi Odası Vakfı: (0212) 293 5418
4. Sanatçılar
Şu sanatçılar kamuoyunda yaptıkları maddi yardımlarla tanınır:
- Müge Anlı: 0 212 639 42 63 numaralı telefon hattıyla iletişime geçilebilir.
- Esra Erol: 0212 975 25 25 numaralı telefon hattıyla iletişime geçilebilir.
- Haluk Levent: Twitter’dan @haluklevent ve @ahbap_iletisim hesapları etiketlenerek tweet atılabilir.
5. İş İnsanları ve Şirketler
Şu iş insanları ve şirketler de yoksullara muhtaç kişilere maddi yardım yapmasıyla tanınır:
- Kaptan Şirketler Grubu
- İçdaş Demir
- Abdi İbrahim İlaç
- Zorlu Grup
- Ali Nihat Gökyiğit
- Erol Bilecik
- Necati Kurmel
- Mehmet Ali Aydınlar
- Muzaffer Çilek
- Tuncay Özilhan
- Erdem Çenetsiz
- Avni Çelik
- Hayrettin Çaycı
- Ali Doğramacı
- Öner Hekim
- Davut Doğan
- Serhat Alpagut
- Fikret Öztürk (OPET)
- Sinan Tara (ENKA)
- Ahmet Kocabıyık (Borusan Holding)
- Hüsnü Özyeğin (Fiba Holding)
- Şevket Sabancı (Sabancı Holding)
6. Partiler
Siyasi partileri de maddi yardım talebiyle ulaşılabilir. Bu bağlamda maddi yardım başvurusu yapmak için partilerin iletişim bilgileri şöyledir:
- Ak Parti: 444 25 44 numaralı telefon üzerinden ya da Ak Parti İletişim Merkezi (akim.akparti.org.tr) üzerinden iletişime geçilebilir.
- CHP İletişim Merkezi: +90 (312) 207 40 00 numaralı telefon üzerinden ya da www.chp.org.tr/iletisim internet sitesi üzerinden başvuru yapılabilir.
- İyi Parti: +90 312 408 08 08 numaralı telefon üzerinden iletişime geçilebilir.
İşsizlere Maddi Yardım
İşsiz kalan ve maddi zorluk yaşayan vatandaşların öncelikli olarak başvurması gereken kurum İŞKUR’dur. Başvuru, yüz yüze ya da E-Devlet üzerinden hizmet akdi sonlandıktan sonraki 30 gün içinde yapılmalıdır.
E-Devlet işsizlik ödeneği başvurusu şöyle yapılır:
- İşsizlik Ödeneği Başvurusu isimli hizmetin yer aldığı sayfa açılır.
- Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanır.
- T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ilgili bölümlere yazılarak Giriş Yap butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada işsizlik ödeneğine dair detaylı bilgilerin yer aldığı form okunur ve onaylanır.
- Açılan başvuru formundaki SSK sicil numarası, il ve ilçe ile işten ayrılış tarihi bölümleri eksiksiz şekilde doldurulur ve Başvur butonuna tıklanır.
Başvuru formuna yazılması gereken SSK sicil numarasına SGK hizmet dökümü sorgulaması yapılarak erişilebilir.
Aile Desteği Başvurusu Şartları Nelerdir?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Aile Desteği Programı” isminde, Haziran 2022 ve Mayıs 2023 dönemlerini kapsayan (12 aylık) yeni bir destek programını personel sağlık hayata geçirmiştir. Bu programa, sigortalı olarak çalışmakta olan kişiler de başvurabilir.
Desteğin alınabilmesinde en önemli unsur ailenin toplam geliri ve fert sayısıdır. Bu kapsamında ailelerin kişi başına düşen aylık gelirine göre alabileceği maddi yardımın miktarı şöyledir:
- Ailede kişi başına düşen aylık gelir 450 TL altındaysa destek miktarı: 600 TL
- Ailede kişi başına düşen aylık gelir 450 TL ile 911,15 TL arasındaysa destek miktarı: 550 TL
- Ailede kişi başına düşen aylık gelir 911,15 TL ile 1372,30 TL arasındaysa destek miktarı: 500 TL
- Ailede kişi başına düşen aylık gelir 1372,30 TL ile 1833,45 TL arasındaysa destek miktarı 450 TL
Bir ailede kişi başına düşen aylık gelir, ailenin toplam gelirinin ailedeki fert sayısına bölünmesiyle bulunur.
Aile Destek Programı Başvurusu Nasıl Yapılır?
En fazla 12 ay boyunca yararlanılabilecek programa başvurular devam etmektedir. Aile Destek Programı başvurusu, E-Devlet üzerinden şöyle yapılır:
- Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti isimli sayfa açılır.
- Kimliğimi Şimdi Doğrula butonuna tıklanır.
- Giriş formuna kimlik numarası ve E-Devlet şifresi yazılarak Giriş Yap butonuna tıklanır.
- Sağ üst kısımdaki Yeni Başvuru butonuna tıklanır.
- Açılan sayfadaki aydınlatma metninin ve açık rıza formunun alt bölümlerinde yer alan kutucuklar işaretlenerek metinler onaylanır ve Başvur butonuna tıklanır.
- Açılan sayfada yer alan form, doğru ve eksiksiz şekilde doldurulur.
- Son aşamada, verilen cevapların bir ön izlemesi gösterilir. Cevapların doğru olduğu başvuruyu yapan kişi tarafından onaylanıyorsa Başvuruyu Tamamla butonuna tıklanarak başvuru tamamlanır.
Maddi yardım başvurusu sonucuna dair sorgulama E-Devlet girişi yaptıktan sonra Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama sayfası üzerinden gerçekleştirilebilir.