Halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen lupus eritematozus hastalığı kronik ve ilerleyici iltihaplı bir hastalıktır bu durum bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarını tehdit olarak görmektedir.
Hastalığın eklem, kalp ve diğer böbrekleri tutabildiği ve hastalık yapıcı etmenlerde bulunduğu bilinmektedir, En çok kadınlarda sıklıkla görülmesi hayati açıdan epey önem taşımaktadır.
LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lupus hastalığı sistem içerisinde etkilediği bölgelere bağlı olarak değişebilmektedir, lupusun tam olarak belirtileri vücut sistemlerine bağlıdır bu sebepten dolayı iki lupus hastası olsun varsayalım bunların bulguları arasında pek benzer yan olmayacaktır. Lupus hastalığı bazılarında yavaş seyrek belirtiler göstererek hareket etmektedir.
LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Lupus hastalığı tam olarak nedeni hiçbir bilim adamı tarafından bulunamamıştır bu bilinmez hastalığın tedavisi günümüzde hala geleneksel tıbbi tedavilerde aranmaktadır, genetik ve çevresel faktörler hastalık üzerinde epey etkilidir.
Genel anlamda sigara dahi içilmesi, stresin yüksek şekilde hissedilmesi ve diğer risk faktörleri de ebir arada bulunduğunda lupus hastalığı gelişim açısından insan vücudunda büyük tehlikedir. Güneşe maruz kalma gibi noktalarda da lupus hastalığı tetiklenmektedir. Genetik kısmını daha detaylı açmak gerekilirse aile veya diğer akrabalarda lupus hastalığı teşhisi varsa onlardan geçmiş olması mümkündür.
LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Hastalara ayrıntılı şekilde fiziki muayenenin yanı sıra ayrıntılı tıbbi bir sorgulama gerçekleştirilir hemen sonrasında da semptomlar ve yakınmalar saptanır, kan sayımı ve eritrositlerdeki hızlar, tam idrar tahlilinin yanı sıra diğer antikorlara çeşitli serolojik testler yapılmaktadır.
LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lupus hastalığının tedavileri ve tutulan organlar sistemlere göre farklılık göstermektedir ve her lupus hastası farklı bir bulgu göstermektedir,lupus hastalığı tedavi sürecinde hangi sisteme bulaştığı ve hangi sistemde aktif olduğu anlaşılmalıdır.
Tedaviler genelde antimalaryal ilaçlar ve kortizon ilaçları üzerinden yapılmaktadır bu streoid olmayan antiinflamatuar ilaçlar kontrolü sağlamaktadır.
LUPUS (KELEBEK) HASTALIĞI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR
Lupus (kelebek) hastalığı kaç yaşında ortaya çıkar?
15 ile 45 yaşları aralığında bulunan bireylerin tedavi edilmediğinde hayati tehlikesi bulunmaktadır, lupus hastalığı en çok doğurgan kadınlarda görülmektedir. Çocuk ve yaşlı erkeklerde çok nadiren rastlanmaktadır.
Lupus (kelebek) hastalığının görülme sıklığı nedir?
Türkiye’de bu konu ile ilgili tam olarak net bir istatistiki veri bulunmamaktadır ayrıca araştırma yapılan diğer ülkelerde ise 100 bin kişide 40-100 kişi aralığında lupus hastalığı görülmektedir.
Lupus (kelebek) hastalığı genetik mi?
Lupus hastalığı genetik varyasyonlara dayanarak bireylerde çevresel nedenlerin de etkili olması ve tetiklemesi üzerine iltihaplanarak vücutta gelişen bağışıklık sistemi hastalığıdır.
Lupus (kelebek) hastalığı bulaşıcı mı?
Lupus hastalığı bulaşıcı bir hastalık asla değildir.
Lupus (kelebek) hastalığının bağışıklıkla ilişkisi nedir?
Lupus hastalığı bağışıklık sistemi üzerinde hatalı çalışmaktadır, kişinin sağlıklı hücreleri yabancı madde olarak algılanmakta ve bağışıklık sistemi buna saldırmaktadır.Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin üzerindeki etkisi kişinin enfekte olmasına çok rahat bir ortam sağlamaktadır. Bütün doku proteinlerine saldırması sonucu iç organlarda da iltihap ve hasarlar ortaya çıkmaktadır.
Lupus ( kelebek) hastalığının türleri nelerdir?
iki türü bulunmaktadır kelebek hastalığının bunlardan ikisi Diskoid Lupus Eritematozus (DLE) ve Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) şeklindedir. DLE’de iç organlar etkilememektedir fakat cilt üzerinde etkisi büyüktür. Deri üzerinde lezyonlar bırakarak lupus hastalığına sahip olduğunun göstergesi olmaktadır. SLE’de ise cilt ve organlar etkilenmektedir. eğer tedavi olmazsa iyileşme imkanı düşmektedir.