Lösemi nedir? Lenfatik sistemin kan üreten hücrelerine saldıran kronik, tedavi edilemez bir hastalıktır. Lösemi, diğer kanser türleri gibi, hücrelerdeki anormalliklerden kaynaklanır. Bu bozukluğun üç türü vardır:
– Kronik Miyeloid Lösemi (KML), lösevin en yaygın şeklidir. Şişme ve ağrının fiziksel bir tezahürü ile sonuçlanan kan hücrelerinin anormal büyümesi ile karakterizedir. Hastalık tipik olarak kemik iliğini, karın zarını, akciğerleri ve pelvik organları etkiler. Kronik lösemi hücreleri enfeksiyona karşı çok savunmasızdır ve sıklıkla istilacı organizmayı öldüren veya nötralize eden antijen adı verilen bir protein salgılar. KML’nin yaygın şekli agresiftir ve erkeklerde kadınlardan daha fazla bulunur.
– Lenfoid lösemi, ikinci en yaygın lösev şeklidir. Beyaz kan hücreleri olarak da bilinen kemik iliğinde anormal miktarda miyeloid hücre ile ilişkilidir. Bebek ve çocukların kanında, kemik iliğinde ve göbek bağlarında yüksek düzeyde lenfoid doku bulunur. Lenfoid kanserlerin çoğu kanserli olmasa da, miyeloid hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlayabilir ve “lösemi tümörü” olarak adlandırılan duruma neden olabileceğinden çok tehlikeli olabilirler.
– Timus Hücreli Lösemi (TCL), lösevin nadir görülen bir formudur ve tedavi etmenin tek yolu cerrahi ve radyasyon tedavisidir. TCL sıklıkla lenfomalar, seromalar, miyeloid lösemi ve lenfanjiektazi olarak bilinen hastalık dahil olmak üzere birçok farklı kanser türü ile ilişkilidir. Bu özel lösemi türü, T hücreleri olarak bilinen bir proteinin eksikliğinden kaynaklanır. Viral enfeksiyon, belirli kimyasallara maruz kalma, radyasyon tedavisi veya uygun bir bağışıklık sisteminin eksikliği gibi TCL gelişimine katkıda bulunabilecek birçok faktör vardır. Yaşam kalitesi üzerinde yıkıcı bir etkisi olabilir ve birçok insan, rahatlamadan önce yıllarca bu durumla yaşamak zorunda kalır.
Her bireyin prognozu farklıdır ve birçok faktör tarafından belirlenir. Bu faktörler arasında hastalığın evresi, lösevin tipi, yeri ve benzer semptomlara neden olan başka olası hastalıkların olup olmadığı yer alır. Hafif semptomları olan birçok kişi, ciddi bir tedavi olmaksızın sağlıklı ve dolu bir yaşam sürmeye devam edebilir. İlerlemiş semptomları olan diğerleri, yayılmalarını ve vücuttaki organ ve dokulara daha fazla zarar vermelerini önlemek için yoğun tedavi gerektirebilir. Teşhis ne kadar erken yapılırsa, olumlu bir prognoz şansı o kadar iyi olur.
Bir test bir kişinin lösemi olduğunu gösterdiğinde, doktorlar ne tür bir tedavinin gerekli olduğunu belirlemek için hastanın sağlığını izleyecektir. Tedaviler, hastanın sağlığı için neyin en kritik olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisinden kök hücre nakline kadar değişebilir. Lösemiyi teşhis etmek ve hastanın yeterli miktarda beyaz kan hücresi sayımına (WBC) sahip olup olmadığını kontrol etmek için kan testleri kullanılır. Tanı konulduktan sonra, tedavi planı bir araya getirilebilir.
Lösemi Belirtileri Nelerdir?
Lösemi Belirtileri Nelerdir? Bu soru, özellikle yakın zamanda yaşamı tehdit eden bu hastalık teşhisi konmuş birini tanıyorsanız önemlidir. Herhangi bir anormal hücre içermeseler bile, lösemi semptomlarının yaşanması çok rahatsız edicidir. Kendinizi sık sık mide ağrısı, ishal, kusma ve yorgunluk yaşarken bulabilirsiniz; ayrıca mide bulantısı hissedebilir ve/veya yutma güçlüğü çekebilirsiniz. Kanınızda yüksek düzeyde aktivite olduğunda, örneğin yorucu egzersiz sırasında, kol ve bacaklarınızda ve göğsünüzde şişme, açıklanamayan kilo kaybı, bulanık görme veya gözlerinizin görünümünde değişiklikler, açıklanamayan kulak ağrıları, akciğerlerinizde sıvı hissedebilirsiniz. “öksürme”, baş ağrısı ve karın ağrısı gibi hissettiriyor.
Miyeloid lösemi geliştiğinde, karakteristik semptomları belirginleşir. Miyeloidler, miyeloid hücrelerin kemik iliğinizde büyüdüğü beyaz kan hücreleridir. Miyeloid hücreler hızla büyür ve bölünürler ve vücudunuzdaki tüm beyaz kan hücrelerinin %90’ından fazlasını oluştururlar. Miyeloid lösemi gelişmeye başladığında, miyeloid hücreler anormal şekilde büyümeye başlar. Bu, vücudunuzdaki diğer kan hücrelerine saldıran antikorların üretilmesine neden olabilir. Bu, bir dizi tıbbi soruna neden olabilir.
Akut lösemi semptomları normal lösemi semptomlarına benzer olma eğilimindedir, ancak oldukça hızlı bir şekilde gelip gitme eğilimindedirler. Kronik miyeloid lösemide ise semptomlar zamanla daha şiddetli ve katlanılması zor hale gelebilir. Kronik miyeloid kanseri olan kişilerin kemoterapiye, kök hücre nakline veya bu farklı tedavi türlerinin bir kombinasyonuna ihtiyacı olabilir.
Lösemi Tedavileri Nelerdir?
Lösemi tedavileri nelerdir? Lösev, kan veya kemik iliğinden kaynaklanan bir kanser türüdür. Çeşitli semptom türleri vardır ve bu lösemi tipine bağlıdır. Bu sorunu yaşayabileceğinizi düşündüğünüzde her zaman doktorunuza danışmanız önerilir. Bunun için çeşitli tedavi türleri mevcuttur ve bazen vücudun hangi bölümünün etkilendiğine ve hastalığın hangi aşamasında tedavi uygulanacağına bağlıdır.
Kanser kandaysa, doktor onunla savaşmak için beyaz kan hücrelerini (kan hücreleri olarak da bilinir) kullanacaktır. Bu monoklonal antikorlar olarak bilinir. Bu kan hücreleri çok spesifiktir ve sadece kanser hücrelerine saldırabilir, bu yüzden onları bulduklarında onları durdururlar. Kanser kemik iliğindeyse, doktor enfekte hücreleri denemek ve öldürmek için bir kemik iliği nakli kullanabilir. Ne yazık ki, bu nakillerin yapılması oldukça zordur ve her zaman başarılı olmazlar.
Kemoterapi, lösemi ile savaşmak için kullanılan başka bir tedavi türüdür. Bu, kanser hastalarına çok sıkı tıbbi gözetim altında verilir. Bu tür bir ilaç vücuttaki tüm sağlıklı hücreleri yok edecek ve onları lösemi hücreleri ile değiştirecek, böylece kansere daha etkili bir şekilde saldırılabilir. Bu aynı zamanda çok tehlikeli bir tedavi türüdür ve ancak tüm diğerleri denendikten ve kanserin yeniden ortaya çıkma olasılığı minimum olduktan sonra kullanılmalıdır.