Gündem3. Sayfa

Lavabo Açıcılardaki Büyük Tehlike Nedir?

Lavabo açıcı olarak piyasada yer alan kimyasal maddelerin bilinçsiz kullanımı ciddi yanıklara sebep oluyor.  Bu kimyasalların yanlış kullanımı sonucu ciltte kalıcı hasarlar ve uzuv kayıpları yaşayan hastalara Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’nde doku nakli tedavisi uygulanıyor.

Tıkanan lavaboları, tuvalet ve diğer giderlerin açılması amacıyla çoğunlukla tercih edilen kimyasalların suyla temas etmesi sonucu oluşan patlamada cilde ve gözlere teması halinde yanma, tahriş ve kimyasal yanıklar oluşabiliyor. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Merkezi’ne bu nedenle başvuran hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulanıyor. Mutfağındaki tıkalı lavaboyu açmaya çalıştığı sırada kimyasalların patlaması sonucu ayaklarında üçüncü derece yanık oluşan 35 yaşındaki Ahmet Şirin, bu merkezde tedavi görüyor.

Hastanenin Yanık Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Mustafa Turan, Şirin’in 30 gün önce lavabo açmak için aldığı kimyasalı kullanmaya başladığı zaman bunların bir anda patladığını, üzerine sıçrayan kimyasalın ileri düzey cilt ve doku kayıpları oluşturduğu için Şirin’in hastaneye başvurduğunu anlattı. Hastanın iki ayağında da üçüncü derece geniş yanıkların oluştuğunu kaydeden Turan, hastanın tedavisine hemen başladıklarını, tahrip olan dokuyu 5 ameliyatla temizlediklerini, o kısımların doku nakline hazır hale getirilmesinin ardından bu hafta da işlem yapıp hastayı taburcu etmeyi planladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Turan, hastanın kullandığı kimyasalın içeriğinin bilinmediğine, ürünün üzerinde de herhangi bir ibare olmadığına değinerek, son yıllarda bu tarz ürünlerin üzerinde “beton eritici” veya “hepsini açar” şeklinde ibareler görmeye başladıklarını, ürünün üzerinde bulunan açıklamalarda da net bilginin olmadığını ifade etti.

“Uzuv kayıplarından körlüğe kadar giden hasarlarla karşılaşmaya başladık”

Yerli üretim kimyasalların paketlerinde net bir açıklamaya yer verilmediğini kaydeden Prof. Dr. Turan, “Bu ürünlerin kullanımında mutlaka bilinen markaların tercih edilmesi ve kullanım ibarelerine uyulması gerekiyor. Ürünlerin çoğunda kimyasal içerik yazmıyor. Bir tek şu ipucu verebilir: Lavabo açıcı dışında beton çözücü gibi ibareler varsa mutlaka güçlü kimyasallar ve asitler vardır. Bunların kullanımında daha da çok dikkat edilmesini, koruyucu gözlük, elbise ve eldivenler kullanılmasını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

İnşatta tesisatçılar tarafından kullanılan özel ürünlerin raflara girmeye başlamasıyla halkın bunlara kolaylıkla ulaşabildiğini aktaran Turan, bunları kullanıldıktan sonra insanların çok ağır hasarlarla kliniklere başvurduklarını söyledi. Prof. Turan, uzuv kayıplarından körlüğe kadar giden hasarlarla karşılaşmaya başladıklarına değinerek, “Ayakta, uzuvda veya kritik yerlerde dokular kaybedildikten sonra biz ne kadar düzeltmeye çalışsak bile bazı fonksiyon kayıpları oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Böylesi bir durumla karşılaşıldığı zaman koruyucu elbiselerin veya giysilerin bir an önce çıkarılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Turan, bol suyla müdahalenin şart olduğunu aktardı. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu