Gündem

KOVID 19’u 613 Gün Boyunca Atlatamadı, Virüs 50 Farklı Mutasyon Geçirdi

Hollandalı bilim insanları yakın zamanda hayatını kaybeden 72 yaşında bir hastanın, 613 gün boyunca KOVID 19’u atlatamadığını açıkladı. Yaşlı adamın gen dizilimi üzerinde yapılan analiz neticesinde vücudundaki virüsün tam 50 defa mutasyona uğradığı tespit edildi.

Bilim insanları geçtiğimiz günlerde, bilinen en uzun süreli KOVID 19 enfeksiyonu olduğuna inanılan bir vaka bildirdi. Hollanda’daki Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından bildirilen vaka, yakın zamanda ölen 72 yaşında, bağışıklığı zayıf bir adamın 613 gün boyunca KOVID 19 hastası olduğundan söz ediyor.

Yaşlı adam çok uzun süre hasta kaldığı için virüs evrimleşerek yeni bir bağışıklıktan kaçan başka bir virüse dönüştü. Edinilen bilgiye göre yaşlı adam birden fazla KOVID-19 aşısı oldu fakat bağışıklık sistemi, yaşlı insanlarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde sıklıkla görülen virüse karşı yeteri kadar koruyucu bir yanıt veremedi.

“Bağışıklık sistemi zayıf hastalarda uzun süreli enfeksiyonlar daha yaygın”

Uzmanlar, bağışıklık sisteminde zayıflık olan bireylerin, üç defa aşı olsa dahi, KOVID-19’a yakalanma riski çok daha yüksek ve hastaneye yatma olasılıkları 13 kat daha fazla olduğunu söylüyor. Amsterdam Üniversitesi Tıp Merkezi’nin yaptığı açıklamada, “Açıklanan bu vakada SARS-CoV-2 enfeksiyonunun süresi aşırıdır, ancak bağışıklık sistemi zayıf hastalarda uzun süreli enfeksiyonlar genel topluma kıyasla çok daha yaygındır” ifadelerini kullandı.

Ekip vakayı bu ayın sonlarında 2024 Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Küresel Kongresi’nde sunacak.

“Virüs 50 defa mutasyon geçirdi”

Rutin genomik araştırma, adamın ilk olarak Şubat 2022’de “Omicron BA.1.17” varyantıyla enfekte olduğunu ortaya çıkardı. Fakat tedaviden birkaç hafta sonra virüs, nötralize edici bir antikor tedavisine dirençli olacak şekilde mutasyona uğradı. Şubat 2022 ile Eylül 2023 arasında toplanan 27 burun ve boğaz örneğinin genomik dizilimi, o dönemde dolaşımda olan varyantlarıyla karşılaştırıldığında adamın virüsünün fazladan 50 mutasyon biriktirdiğini tespit etti. Araştırmacılar, adamın yüksek derecede mutasyona uğramış varyantının toplumun kalanına aktarıldığının belgelenmediğini belirtti. (NTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu