Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: “Grip Salgını” Açıklaması

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19’un kış mevsimlerinde etkisini gösteren mevsimsel virüse evrildiğini söyleyerek, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip salgınının Kovid-19’un yayılmasını engellediğini aktardı.

Prof. Dr. Şener, kış döneminde Kovid-19’un yayılmasında artış yaşanmasını ön gördüklerini fakat verilere göre vaka sayılarında korkulacak bir tırmanışın henüz görülmediğini ifade etti.

Şener, grip salgını insan vücuduna girdiği andan itibaren üst ya da alt solunum yolunda enfeksiyona sebep olduğunu, bünyenin bağışıklığına göre ya zatürre ya da üst solunum yolu enfeksiyonu olarak ilerleme gösterdiğini anlattı.

istockphoto 1061849382 612x612 1 300x200 1

Şener, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kovid-19 ve diğer olgular daha nadir görülmeye başlandı. Grip olgularındaki bu artış kış dönemine girmiş olmamızdan kaynaklanıyor. Grip salgını daha baskın. Ümit ederim ki bu kış sezonunda grip baskın olmaya devam eder. Kovid-19 hastalığında hastaneye ve yoğun bakıma yatış daha yüksek oluyor ve ölümcül seyrediyor. Ümit ederiz ki bu fırtına her zaman için grip lehine devam eder.

Gribi 2,5 yıllık periyotta hiç görmediğimiz için özledik, özlem gideriyoruz şu anda. Kovid-19 ile kıyaslayacak olursak gribi tercih etmek lazım. Grip solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlar içinde sadece ciddi astım, akciğer ya da yandaş hastalığı olan grupta hastaneye yatışa sebep oluyor. Daha hafif seyrediyor. Bu periyotta gribin yaygın sahada olması Kovid-19’un yayılmasını dolaylı yoldan engelliyor diyebiliriz. Kovid-19 artık mevsimsel virüs haline geldi. Her sene artık kış döneminde karşı karşıya kalacağız. Tıpkı grip gibi el ele verip kış sezonu boyunca karşı karşıya kalacağız gibi görünüyor.”

65 yaş üstü ve yandaş hastalığı bulunan kişiler dikkat!

Şener, grip salgınında özellikle 65 yaşının üstündeki ve yandaş hastalığa sahip kişilerde zatürreye evrilebildiğini, bu virüsten korunmaları gerektiğini önemle vurguladı.

Solunum yolu virüslerinde alınması gereken tedbirlerin ortak olduğunu ifade eden Şener, “Maske, mesafe, el hijyeni ve grip aşısı var. Belli yaş grupları ve yandaş hastalığı olanların grip aşısı olması lazım. Şu aralar grip aşısı olma mevsimi geçmek üzere. Özellikle gebeler, hastalandıkları zaman tablo ağır seyrediyor. 65 yaş üstü astım, bronşit, böbrek ve kalp yetmezliği olan hastaların grip aşısından taviz vermemesi lazım. Grip aşısı olması lazım.” şeklinde konuştu.