Melazma nedir?
Melazma, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen ve yüzde ve vücudun diğer kısımlarında koyu lekelerin ortaya çıkmasına neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Aşırı melanin üretimi, güneşe maruz kalma, hormonlar, genetik ve bazı ilaçlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanır. Yakın zamana kadar melazma tedavi seçenekleri sınırlıydı. Bununla birlikte, son teknolojik gelişmeler, lazer tedavileri ve topikal kremler dahil olmak üzere bu durum için daha etkili tedaviler sağlamıştır.
Melazma, yüzde düzensiz kahverengi veya gri lekelerin ortaya çıkmasına neden olan bir cilt bozukluğudur. Her iki cinsi de etkileyebilmesine rağmen kadınlarda daha sık görülür. Melazmanın kesin nedeni bilinmemektedir; Bununla birlikte, güneş ışığına, hormonlara ve ilaçlara maruz kalmaktan kaynaklanabilir. Melazma tedavisi genellikle tetikleyicilerden kaçınmayı ve cildi aydınlatmak için hidrokinon veya retinoid içeren topikal kremler kullanmayı içerir. Diğer tedaviler arasında kimyasal peeling, lazer tedavisi ve mikrodermabrazyon yer alır. Güneş kremi kullanmak ve bronzlaşma cihazlarından kaçınmak gibi önleyici tedbirler alarak, melazmalı kişiler cilt renginde bozulma riskini azaltabilir.
Melazma, açık kahverengiden koyu lekelere kadar yüzde renk değişikliğine neden olan yaygın bir cilt durumudur. Kadınlarda daha sık görülür, ancak erkekler de melazmadan etkilenebilir. Bu cilt durumunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bazı araştırmalar bunun hormonlar ve güneşe maruz kalma ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Melazma tedavisi, topikal kremler ve lazer tedavisini içerir, ancak durumu en iyi şekilde kontrol etmek için genellikle tedavilerin bir kombinasyonu gerekir.
Melazmanın nedenleri nelerdir?
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte melazma, cilde rengini veren hücreler olan melanositlerin çok fazla melanin (cilde rengini veren madde) üretmesiyle oluşur. Melazma oluşumuna yol açan faktörler arasında;
- Hamilelik,
- Kalıtsal aile,
- Güneşe maruz kalma,
- Doğum kontrol hapı kullanımı,
- Tiroid ve yumurtalık yetmezliği,
- Kozmetik.
Melazma nasıl teşhis edilir?
Melazma deri incelenerek kolaylıkla teşhis edilebilir. Muayene sırasında dermatoloğunuz Wood’s light adı verilen bir ışıkla lekeleri kontrol etmek isteyebilir. Bu ışık ile melazmanın yüzeysel veya derin kısmını anlayabilirsiniz.
Melazma nasıl tedavi edilir?
Öncelikle gebelikte oluşan melazmanın kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak bazı kişiler yıllarca hatta ömür boyu melazma ile yaşamak zorunda kalabilir. Bazı tedaviler var. Melazma tedavisi sabır gerektiren bir süreçtir. Lekelerin yeri tedavide önemli bir etkendir ve yaz aylarında yeni çatlaklar oluşabilir.
Açık tenliyseniz, tedaviden daha iyi sonuçlar alabilirsiniz, ancak her zaman nüks riskinin olduğunu varsayın. Daha koyu bir cildiniz varsa, lekelerin tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Melazma tedavisinin etkileri açık tenli kişilerde birkaç hafta içinde ortaya çıksa da koyu tenli kişilerde birkaç ay tedaviyi kullanmak gerekebilir.
Hidrokinon: Melazmanın en yaygın tedavisi hidrokinon içeren ilaçların kullanılmasıdır. Bu leke önleyici krem, cilt tipine ve leke tipine göre seçilir. Aynı etken maddeyi içeren, ancak dermatologlar tarafından reçete edilenlerden daha az hidrokinon içeren reçetesiz tedaviler vardır.
Retinoidler ve Kortikosteroidler: Diğer tercih edilen beyazlatıcı ilaçlardır.
Diğer topikal ilaçlar: Azelaik asit veya kojik asit reçete edilebilir.
Ciltteki maddeler melazmayı temizlemezse farklı bir prosedür denenebilir. Bunlara kimyasal peeling, mikrodermabrazyon, lazer tedavileri ve ışık bazlı prosedürler dahildir. Bu tedaviler sadece profesyonel bir dermatolog tarafından yapılmalıdır.
melazma hastası nelere dikkat etmeli?
Melazma ile güneşe maruz kalma lekeleri koyulaştırır. Bu işin en önemli kısmı güneşten korunmadır.
Kullandığınız güneş kremi UVA ve UVB korumalı olmalıdır. UVA ışınları camdan da geçebildiğinden, dışarıda olmasanız bile düzenli olarak güneş kremi sürmelisiniz.
Güneş ışığından olabildiğince uzak durmayı alışkanlık haline getirin; Şapka, gözlük, şemsiye gibi eşyaları kullanmalısınız.