Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Klima astım hastalığı olan kişiler için neden zararlı?

Klima kullanımının astım hastalığı

Klima kullanımının astım hastalığı olan kişiler için sorun teşkil edeceğinin üzerinde duran Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebilir. Bu mikroorganizmalar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder. Sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir” şeklinde açıklama yaptı.

Klimanın ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı vermesi nedeniyle zamanla cihazın filtrasyon sisteminin kirlenebileceğini dile getiren Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Aziz Uluışık, bu konuda detaylı bir bilgilendirmede bulundu.

Filtreleri düzenli olarak temizleyin

Klima filtrelerinin düzenli olarak bakımının yapılması gerektiğinin, astım hastalığı yaşayan bireyler için bunun öneminin ve bu filtrelerin temizliğinin  sağlık için öneminin üzerinde duran Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Yaz mevsiminin gelmesiyle artan sıcaklık ve nem, klimaları günlük yaşantımızın bir parçası haline getirdi. Astım ve alerji hastalarının klima kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Astım hastalarının soludukları havanın ısısı, nemi ve temizliği çok önemlidir. Klimalar uygun ısı ve nemi ayarlayabilmek açısından yarar sağlar. Hedeflenen en uygun sıcaklık 24-25 derece ve nem de yüzde 40-50’dir” şeklinde açıklama yaptı.

Klimalarınızın bakımını düzenli yapın

Yeni tip gelişmiş filtreli klimalarınsoğutma özelliği yanında havayı temizleme özelliğine de sahip olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Mümkünse filtre kalitesi daha iyi olan klimalar tercih edilmeli, mutlaka klima filtre bakımları önerilen sıklıkta yapılmalıdır. Çünkü klima, ortamdaki havayı emip filtrasyon yaptıktan sonra dışarı verdiğinden cihazın zamanla filtrasyon sistemi kirlenebilir, klimaların filtrelerinde biriken tozlarda bakteri ve mantar sporları üreyebilir. Bu mikroorganizmalar astım hastaları ya da alerjik nezlesi olan hastalar için risk teşkil eder ve sık hastalanmalarına, astım ataklarına, alerjik yakınmaların artmasına ve akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Ancak filtre temizliği ve bakımı düzgün bir şekilde yapılırsa bu riskler ortadan kaldırılabilir” şeklinde açıklama yaptı.

Klima kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Klima kullanılırken özellikle astım hastalığı olan kişilerin dikkat etmesi gereken maddelere değinen Uzm. Dr. Aziz Uluışık, “Hastalar klima kullanırken direkt klimanın rüzgârına maruz kalmamalı, karşısında oturmamalılar. Klima çalıştırılmaya başlandığında ortam çok hızlı soğutulmamalı, yavaş yavaş soğutulmalıdır. Böylece vücudun ani sıcaktan soğuğa maruz kalması engellenmiş, ısı değişikliğine uyum sağlamasına imkân verilmiş olur. Özetle klima kullanımının astımlı ve alerjik hastalar açısından bazı riskleri olmakla birlikte, yüksek sıcaklık ve nem oranının riskleri de göz ardı edilemez” bilgilerini aktardı.