Kişilik Bozukluğu Nedir?
Erkek veya kadını etkileyen bu durumun çeşitli psikolojik etmenlere bağlı kalınarak ortaya çıkmasıyla birçok çeşidi günümüzde görülmektedir.
Aslında kişilik bozuklukları bir adımdır, hemen bir sonraki adımda ise psikolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Narsist kişilik bozukluğu nedir?
Narsist kelimesinin kökeni aslında bir avcıdan geldiğini biliyor muydunuz? Bu terim literatürde Yunan mitolojisinde geçmektedir ve şu şekilde ifade edilmektedir “Su içerken nehire yansıyan görüntüsüne âşık olma eylemidir”.
Narsist veya narsisizm olarak toplumda bilinen terim, yüksek özgüven ile kendini diğer insanlardan üstün görme bozukluğudur.
Diğer insanlara kıyasla kendilerini epey üstün görürler fakat bu özelliklere sahip kimselerde kişilik bozukluğu olacak diye net bir ifade bulunmamaktadır.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişilerin çoğunlukla yüksek özgüvenleri kendine duyduğu hayranlıkla yücelmektedir bu durum hayatlarına yansıtıldığında insanların dikkatini çekmektedir.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişiler hissettikleri özgüven duygusunu yüceltme eylemini her ortamda davranışlarıyla göstermekteler, diğer insanlardan da kendilerini övmelerini beklemekteler. Bu durumda da ortaya benmerkezci, empatiden yoksun, başarıya doyumsuz bir insan olarak kendilerini toplum içerisinde gösterirler.
Narsist kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Narsist kişilik bozukluğu olan kimselerin, benmerkezci ve kibir dolu olması daima dikkat çekmektedir, bu tür bozukluğa sahip kimselerin genel özellikleri şunlardır:
Eleştiriler onlar için adeta bir iltifattır ve karşısındaki kişinin onu kıskandığını düşünmektedir
Manipüle konusunda çok yetenekli olmaları sebebiyle isteklerinin yerine getirilmesi özgüvenlerini beslemektedir.
Kişileri kullanmaktan asla çekinmezler.
Etrafındaki kişilerin kendileriyle aynı düşünce ve görüşlere sahip olmasını beklerler bu durumda da ortaya çıkan yarış hali sürekli yorulmalarına sebep olmaktadır.
Kendi başarılarını abartmayı çok severler ve diğer insanların bu türden başarılara sahip olamayacağını düşünmekteler
Sürekli haklı çıkarak övgü bekleyip karşısındaki kişiye baskı yapmaktadırlar.
Kendileri dışında her insanın yeteneksiz bir birey olduğunu hissettirirler
Genellikle narsist kişilik bozukluğu çocuklukta yaşanan değersizlik hissiyle ortaya çıkmaktadır.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip kişilerin özgüven sahibi gibi görünmesinin sebebi içlerinde kendilerine duyduğu güvenin çok hassas ve kırılgan olmasıdır. Bu hassas noktalarını göstermekten çok korku duymaktalar.
Narsist kişilik bozukluğu olan kimseyi nasıl anlarız?
Narsist kişilik bozukluğuna sahip bireyler sıklıkla sorun yaratmaktalar ve bu sorunlara sebep olacak davranışları asla değiştirmemekteler buna karşı dirençli olmaları sebebiyle her yanlış yaptığı olayı sürekli başkaları üzerinden yorumlayıp kendini daima masum görmektedirler. Bu profesyonellik onlara özgüven sağlamaktadır, en küçük bir eleştiri saldırgan davranışlar görmenize sebep olabilir.
Narsist kişilik bozukluğunun teşhisinde önemli noktalar nelerdir? Nasıl konulur?
Klinik uzmanların psikologların veya psikiyatristlerin bu konu hakkında detaylı bilgiye sahip olması sebebiyle onlar tarafından bu teşhisler konulmaktadır.
Kişilik bozukluğuna sahip bireyin üstün başarılı olmak için duyduğu arzu, hata yaparsa kabul etmemesi ve empati kurmaması, toplum içerisinde görünüşüne dikkat ederek ilgi odağı olma arzusu çevresindeki herkesi eleştirmesi gibi bu konularda yaşanan zorluklar genel belirtileridir.
Narsist kişilik bozukluğunun tedavisi var mı?
İlaçların etki göstermediği ve genellikle kullanılan ilaçların da etkisiz kaldığı bir bozukluk olarak günümüzde kendi yerini korumaktadır.
Narsist kişilik bozukluğuna sahip bireyin tedavilere karşı direnci epey büyüktür sebebi ise eleştirilmeye karşı çok hassas olmaları ve hatanın aslında kendinde değil başkalarında olduğunu savunmasıdır.