Bazı şehirlerdeki Sağlık Bakanlığı personeli, bulundukları şehirdeki aşılama oranlarını arttırmak için olağanüstü gayret gösteriyor. Bazı şehirlerde vatandaşlara günde binin üzerinde telefon açan ekipler, bazı şehirlerde ise kapı kapı dolaşarak Gebeleri Aşı Olmaya İkna Ettiler
En son Manisa’daki sağlık personeli, aşılama çalışmalarındaki gayretiyle gündeme geldi. Kapı kapı dolaşıp gebeleri aşı olmaya ikna eden Manisa İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ekip, Türkiye’deki aşı çalışmaları için de ilham kaynağı oldu.
“Manisa Modeli” Türkiye’ye Örnek Oldu
Sağlık personelinin gebe vatandaşları hastanelerde ziyaret ederek aşılama hakkında bilgi sunması ve vatandaşları aşı olmaya ikna etmesi, gebelerdeki aşılanma oranını şehir genelinde %50’nin üzerine çıkardı. Aşılamada kısa zamanda büyük bir başarı elde eden Manisa’daki sağlık çalışanları,Gebeleri Aşı Olmaya İkna Ettiler ve bütün Türkiye’ye örnek oldular.
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek, yaptığı açıklamada “Manisa modeli” olarak gündeme gelen bu uygulamanın ülkemize model olması gerektiğini söyledi.
Gebelerde Aşılanma Oranları Hala Çok Düşük
Manisa, sağlık personelinin özverili çalışmaları sonucu gebelerdeki aşılanma oranını %50’nin üzerine çıkarmayı başarsa da bu oran, Türkiye genelinde hala oldukça düşük. Türkiye genelinde %20’lerin altında seyreden gebelerde aşılanma oranı, birçok ülkede %50’nin üzerine çıkmış durumda.
Virüse yakalanmaları durumunda en yoğun riski, Türkiye’de %99’u aşısız olan gebeler taşıyor. Bu nedenle virüse yakalanmaları durumunda en yüksek ölüm riskini barındıran gebelerin aşılanması, oldukça kritik…
“Gencecik İnsanlar Hayatını Kaybediyor”
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek, gebelerin aşılanma açısından en çok tereddüt eden grup olduğunu söyledi. Bütün dünyada çok sayıda gebenin aşılandığını söyleyen Şimşek, iki tür aşının da (mRNA ve inaktif aşılar) gebeler için zararsız olduğunu ve gebelerin gönül rahatlığıyla herhangi bir aşıyı yaptırabileceğini açıkladı.
Gebeler için koronavirüsün son derece ölümcül olduğunu söyleyen Şimşek, bütün dünyada bugüne kadar çok sayıda gebenin aşı yaptırdığını ve virüsü hafif belirtilerle yendiğini dile getirdi. Erişkin gruplar arasında en az aşıyı gebelerin olduğunu söyleyen Şimşek, “Gebelerin virüs nedeniyle ölüm oranları her yıl %50 arttı. Türkiye’de gebe vatandaşlarımızın yaş ortalaması sadece 28. Gencecik insanlar hayatlarını kaybetmesi çok üzücü. Medya, kadın doğum doktorlarına ve derneklerine daha fazla yer vermeli. Şu anda en önemli görev, gebelerdeki ölüm riskini herkese anlatmak ve aşılanma oranlarının düşüklüğünden bahsetmek… Kadınlara yönelik televizyon programları, bu konuda sorumluluk alabilir.” dedi.
“Aşının, Çocuklar ve Yaşlılar İçin de Güvenli Olduğunu Anlatmalıyız”
Açıklamasında çocukların ve yaşlıların aşılanma oranlarına da değinen Prof. Dr. Şimşek, dünyada 12 yaş altı için de aşılama çalışmalarının sürdüğünü, Türkiye’de ise 12 yaş üzeri için aşılama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Türkiye’de uygulanan aşıların çocuklar ve yaşlılar için de güvenli olduğunun daha fazla anlatılması gerektiğini söyleyen Bilim Kurulu üyesi Şimşek, yaşlı gruptaki aşılamada henüz %90’a bile ulaşılmadığını, hedefin %100 olması gerektiğini ifade etti.
“Çocuklarda Ağır Vaka Sayısı ve Ölüm Oranı Artıyor”
Pandeminin ilk gününden beri, virüsün çocuklara daha az etki ettiği yönünde konuşuluyor. Yaptığı açıklamada bu konuya da değinen Prof. Dr. Serap Şimşek, çocuk grubunda da hasta ve ağır vaka sayıları ile ölüm oranlarının arttığını söyledi. Kısıtlamaların sona ermesinin, hareketliliğin tekrar artmasının ve çocukların yüz yüze eğitime başlamasının bu istatistikleri etkilediğini açıklayan Bilim Kurulu üyesi Şimşek, delta varyantını da hatırlattı.
“Deltada enfeksiyon azalmıyor. Aynen ilerliyor. İlerleyişi durdurmamız için aşılama oranını arttırmamız lazım. Ülkemizde hala her gün 200 kişi ölüyor. Bu sayı normalleşmemeli. Bütün nüfusun %85’ini aşılayana kadar aşılama çalışmalarını ara vermeden sürdürmeliyiz. İnsanların televizyonlarda, sokaklarda aynı şeyleri duymaktan sıkıldığının farkındayım ama her medyanın bunları anlatmaya devam etmesi gerekiyor. Doktorların her kanalda bu konudan bahsetmesi gerekiyor.” diyen Prof. Dr. Şimşek, tedbirlerin elden bırakıldığını söyledi. Şimşek, “Aşılama yoğun şekilde devam ediyor ama temel tedbirlerin hepsi bırakıldı. Herkes aşı olmayı toplumsal sorumluluk olarak kabul etmeli. Günlük hayatımızda birçok şeyi, ne kadar etkili ve güvenli olduğundan emin olmaksızın yapıyoruz. Oysa aşıların güvenliği ve etkinliği, çok saygın araştırmalarla defalarca kanıtlandı. Bu nedenle aşıdan kaçmaya gerek yok.” açıklamasında bulundu.
Yaşlılar Konusunda Bakan Koca da Uyarı Yaptı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı kampanyası kapsamında sosyal medya paylaşımlarını sürdürüyor ve sosyal medyadan, 81 ildeki aşılanma istatistikleriyle ilgili bilgiler vermeye devam ediyor. Sosyal medya hesaplarında yaptığı son paylaşımda, bir ay içindeki virüs kaynaklı vefatların %84,8’ini 60 yaş üzerinin oluşturduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşlılar konusunda uyarıda bulundu. Bütün yaşlıların mutlaka aşı yaptırması gerektiğini hatırlatan Koca, paylaşımında çocuklardaki vaka sayılarına da değindi.
8-16 yaş grubundaki çocukların toplam vaka sayısı içindeki oranının yaklaşık %10 düştüğünü söyleyen Koca, “Bu durum, salgının seyri açısından önemlidir.” açıklamasında bulundu.
Gebelerde, yaşlılarda ve çocuklarda aşının önemi, son Bilim Kurulu Toplantısı’nda gündeme gelmişti. Bilim Kurulu, bu gruplardaki aşılanmayı arttıracak tedbirler üzerinde tartışmış ve toplantıda, “Manisa modeli” olarak kamuoyunda gündeme gelen Manisa’daki uygulamanın, bütün Türkiye için faydalı olabileceği değerlendirilmişti.