Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kanser Tedavisinde Bir İlk: mRNA Aşısı Umut Oluyor

Biontech tarafından geliştirilen mRNA

Biontech tarafından geliştirilen mRNA aşısı, kişiselleştirilmiş kanser tedavisinde büyük bir başarı elde etti. İngiltere’de Adrian Taylor, bu tedaviyi alan ilk hasta olarak biliniyor ve 54 yaşındaki Taylor’ın tümörleri yaklaşık bir yıl içinde kayboldu.

İngiltere’de yürütülen klinik çalışmalar, bademcik kanseri ile mücadele eden 54 yaşındaki Adrian Taylor’ın etkileyici bir iyileşme hikayesine yol açtı. Aralık 2021’de bademcik kanseri teşhisi konulduktan sonra Taylor, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edildi ve bademcik tümörü tamamen ortadan kayboldu.

Ancak Haziran 2022’de akciğere yayılan kanser, sağ akciğerinde 6 tümör oluşturdu. Bu tümörlerden biri çok hızlı bir şekilde 25 milimetre boyutuna ulaştı. Bu olumlu sonuçlar, bile doktorları büyük bir şaşkınlıkla karşıladı.

Adrian Taylor’ın hastalığı hızla ilerliyordu ve doktorlar onun hayatta kalma şansının neredeyse olmadığını düşünüyordu. Ancak Eylül ayında, umutsuzluğa rağmen, mRNA temelli kanser aşısının klinik denemelerine katılmak için başvurdu ve kabul edildi. Tedavisine Liverpool’daki Clatterbridge Kanser Merkezi’nde başlandı ve burada kendisine mRNA aşısı yanı sıra “Pembrolizumab” adı verilen yeni bir ilaç verildi.

Aşı, yeni bağışıklık hücrelerini harekete geçirerek kanser hücrelerini etkisiz hale getirirken, ilaç da bağışıklık sistemini kanser hücrelerine karşı mücadelede destekledi. Adrian Taylor, aşı tedavisine Kasım ayında ilk dozunu aldı ve ardından üç haftada bir yeni doz uygulandı, sekiz haftada bir de görüntüleme yapıldı. Mayıs taramasında, akciğerindeki tümörlerin bir hariç hepsinin kaybolduğu ve 25 milimetreden 4,6 santimetreye küçüldüğü tespit edildi. Taylor’ın tedavisi, iki yıl süresince devam edecek.

Kanser Aşısı Kişiye Özel ve Hazır Uygulanabilir

İngiltere’de, henüz deneme aşamasında olan kanser aşısı, Adrian Taylor gibi hastalar üzerinde olumlu sonuçlar göstermesi umut vadediyor. Klinik deneylerin olumlu seyretmesi halinde, mRNA aşısı kanser tedavisinde devrim yaratabilir. Bu aşı, kişiye özel olarak üretilebildiği gibi hazır bir versiyonu da kullanılabilmektedir.

Ayrıca, önleyici bir aşının aksine kanser aşısı, hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılıyor. İngiltere’de, baş-boyun kanserleri, melanoma, prostat, kolon ve rektum kanserleri gibi farklı kanser türlerine yönelik klinik çalışmalar da hızla devam ediyor. (Kaynak: NTV)