Kan Şekeri Nasıl Dengelenir?
Gün içerisinde tükettiğimiz besinler bizim enerji kaynağımızdır. Sağlıklı bir ömür geçirmek için de enerji kaynağımızın yani aldığımız besinlerin içeriğine dikkat etmek durumundayız.
Dengeli Beslenmemek Nelere Yol Açar?
Besinlerin sindirilmesi neticesinde oluşan glikoz, kanımıza karışır ve bu sayede vücudumuz için gerekli olan enerji üretilmiş olur. Glikozun kanımızda bulunduğu miktarın az ya da çok olması ise kan şekeri düşüklüğüne (hipoglisemi) ya da kan şekeri yüksekliğine (hiperglisemi) neden olarak sağlığımızı kötü etkiler.
Kan şekeri, olması gereken seviyede tutulmadığı takdirde kan damarlarına, sinirlere, böbreklere önemli ölçüde zarar verebilir. Vücudumuzda uzun süre yüksek değerlerde bulunan kan şekeri insülin direncinin oluşmasına ve bu durum da zamanla diyabet rahatsızlığına evrilir. Bu durumda yapılması gereken şey ise beslenme düzenimizi ve yaşam tarzımızı düzene sokmak olacaktır.
Kan şekeri dengesizliğini gösteren bazı durumlar ise şu şekildedir;
- Vücut yağında meydana gelen artış
- Sık açlık hissetme
- Çok yeme ihtiyacı
- Ani sinir atakları
- Halsizlik
- Odaklanmada zorluk
- Baş ağrısı
- Bulantı
- Susuzluk
- Bulanık görme
- Uyku sorunları
- Ciltte meydana gelen renk değişiklikleri
- Yemek sonrası uyku basmasıdır.
Beslenmede Nelere Dikkat Edilmeli?
Kan şekeri dengesinde son derece hızlı bir biçimde değişikliğe neden olan besin grubu karbonhidratlardır. Yapılabilecek en önemli ve beraberinde en etkili çözüm yöntemi karbonhidrat besin grubunu hayatımızdan tamamen çıkarmak değil, tükettiğimiz karbonhidrat çeşitlerinde değişikliğe gitmek olacaktır.
İçeriğinde basit şeker bulunduran gıdaları tüketmek yerine kompleks tüketmemiz daha doğru bir tercih olacaktır. Bu noktada beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitleri, meyve suyu tüketmek yerine meyvenin kendisini yemek sağlımız açısından çok daha faydalı olacaktır. Beraberinde öğünlerimizde kuru baklagil ve sebze tüketmek de faydalı karbonhidrat seçimleri arasında yer almaktadır.
İnsülin hassasiyetini arttırarak vücudumuzdaki kan şekerini dengelenmeye yarayan Omega 3’ten yana zengin olan balık, keten tohumu, ceviz, chia tohumu ve soya fasulyesi öğünlerimizde dengeli miktarda bulunmalıdır.
Bunlar dışında lif açısından zengin besinler de gün içerisinde ihtiyacımız olan protein besin grubunu almamızı sağlayacaktır. Kan şekerini dengede tutmanın tek dayanağı tükettiğimiz ya da tüketmediğimiz besinler değildir. Yanı sıra bol su tüketmek, uykumuzu almak, düzenli spor yapmak ve stresi yönetebilmek kan şekeri dengesi için önemlidir.