Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Kardiyolog Dr. Çağdaş Arslan, kalp krizinin en önemli belirtilerinden birinin 5 dakikadan uzun süren göğüs ağrısı olduğunu vurgulayarak uyarılarda bulundu. Dr. Arslan, kalp krizinde erken müdahalenin kalp kasındaki riski azaltmaya çok büyük katkısı olduğunu, erken müdahale etmek için ise belirtileri iyi tanımak gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Çağdaş Arslan, kalp damar hastalıklarının dünyada ve ülkemizde sıklıkla karşılaşılan sağlık sorunlarından biri olduğunu, kalp krizinin kalp damar hastalıklarının bazen ilk tanı anında bazen de kalp damar hastalığı olan hastaların takiplerinde karşılaşılabileceğini ifade ederek kalp krizine neden olan faktörleri şöyle sıraladı; “Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolestrol yüksekliği, genetik faktörler, yaş, erkek cinsiyet, kadınlarda menopoz sonrası dönem ve obezite”
“Göğüs ağrısı ve nefes darlığı en belirgin özelliktir”
Kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüs kafesinin ortasında 5 dakikadan uzun süren baskı tarzındaki göğüs ağrısı olduğuna değinen Dr. Arslan, bu ağrının tipik bir göğüs ağrısı olarak tanımlandığını ve çoğu zaman kalp damarlarının açılmasına kadar devam eden bu ağrının özellikle şeker hastalarında gelip geçici olabileceğini söyledi. Nefes darlığının da yine kalp krizinin ilk belirtisi olabileceğinin altını çizen Dr. Arslan bu nefes darlığının ağrıdan önce olabileceği gibi, ağrı başladıktan sonra gelişebileceğini ve bunların dışında terleme, bulantı, kusma, baş dönmesi ile bayılma gözlenebileceğini söyledi.
“Erken müdahale hayati riski en aza indirgiyor”
Uzm. Dr. Arslan, erken müdahalenin hem hayati riskin azaltılmasını hem de kalp kasının zarar görmeden kurtulabilmesini sağladığını sözlerine ekleyerek vatandaşlara yönelik bilgileri şöyle aktardı; “Belirtileri tanımak, bu durumlarla karşılaşabilecek insanların sağlık kuruluşlarına ulaşması açısından önemlidir. Bahsedilen şikâyetleri olan hastaların bu durumda ilk yapmaları gereken oturmaları ve yanlarındaki insanlara bu durumu bildirmeleri ve yardım istemeleridir. Eğer hasta tek başına ise, telefon ile acil numarayı çevirmeleri ve eğer evdelerse yardımın kendilerine daha rahat ulaşması için kapıyı açık bırakmaları tavsiye edilir.”
Kalp krizinin yaşandığı andan sonraki ilk 1 saatin çok önemli olduğunu belirten Dr. Arslan bu zaman zarfında damar açıcı tedavi uygulanabilirse kalp kasının çok daha az zarar göreceğini ve bu nedenle de kalp krizi tedavisindeki ilk bir saate ’altın saat’ denildiğini söyledi. Dr. Arslan, damarın daha uzun süre tıkalı kalması halinde kalp kasının geri dönüşsüz şekilde hasar göreceğini ve kalp krizi atlatılsa bile uzun dönemde kalp yetmezliği sorunlarının doğabileceğini, bunun da hayat kalitesini kötü etkilediğini anlatı.
“İlk etapta EKG ile değerlendirilmeli”
Hastaneye göğüs ağrısı ile başvuran her hastanın EKG ile değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Çağdaş Arslan, EKG’de belirgin bulguları mevcut olan hastalara hızla ve kolaylıkla kalp krizi tanısı konulabildiğini, bazı hasta gruplarında ise bunun yeterli olmadığını ve bazı yardımcı kan testlerine ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi. Dr. Arslan, özellikle kalp kasının zarar görmesi ile yükselen troponin testi seviyelerinin bu tür hastalarda yol gösterici olduğuna değindi. (Kaynak: İHA)