40 bin yetişkinin 10 yıl boyunca izlenmesiyle yapılan araştırma, kahve içmenin zamanlamasının sağlık üzerindeki etkilerini gözler önüne serdi.
Sabah kahvesi içenlerin, içmeyenlere göre 10 yıllık takip süresi boyunca herhangi bir nedenden ölme olasılıklarının yüzde 16 daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca, sabah kahvesi içenlerin kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle ölüm riskinin yüzde 31 daha az olduğu tespit edildi. Ancak, gün boyunca kahve içen kişilerde bu kalp sağlığına yönelik faydaların ortadan kalktığı ifade ediliyor.
Çalışma, 1999-2018 yılları arasında ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’ne katılan 40 bin 725 yetişkinin beslenme alışkanlıklarından yararlandı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 36’sı sabah kahvesi içerken, yüzde 16’sı günün ilerleyen saatlerinde kahve içti. Çalışmaya göre, sabah kahvesi içenlerin daha düşük ölüm riskine sahip olduğu tespit edildi.
Londra’daki Royal Brompton ve Harefield hastanelerinde danışman kardiyolog olarak görev yapan Prof. Thomas Lüscher, gün boyu kahve içenlerin çoğunun az uyuduğunu belirterek, kahvenin beyinde uykuyu tetiklemek için önemli bir hormon olan melatonini baskıladığını söylüyor.
Öte yandan araştırmacılar, kanda bulunan ve iltihaplanmaya yol açan bazı maddelerin genellikle sabahları zirve yaptığına ve sabah kahvesindeki iltihap önleyici bileşiklerle dengelenebileceğine dikkat çekiyor.