Kabakulak nedir? Kabakulak, çoğunlukla kulak ile alt çene arasındaki prosinüs bölgesinde bulunan tükürük bezlerini etkileyen oral viral bir enfeksiyondur. Kabakulak nedir ve neden olduğu komplikasyonlar tam olarak anlaşılmamıştır. Bununla birlikte, kabakulak ne olduğunu taklit edebilecek birkaç tıbbi durum vardır. Örneğin, böbrek problemleriniz veya yüksek tansiyonunuz varsa, kabakulak hastalığına yakalanma riskiniz artar. Kabakulak hastalığına neden olabilecek diğer sağlık sorunları kötü beslenme seçenekleri, obezite ve diyabettir. Tüm bu koşullar aslında kabakulak hastalığını taklit etmese de, her ihtimale karşı onları kontrol ettirmek akıllıca olacaktır. Kabakulak nedir, semptomları bulmak, zamanında tedavi almak ve sağlığınızı izlemek normal bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.
Kabakulak belirtileri Nelerdir ?
Kabakulak semptomları genellikle düşük dereceli ateş, baş ağrısı, yorgunluk, ağrılar, iştahsızlık, başın her iki tarafında çene veya çene altında şişmiş bezler (parotit) ve bazen kabakulak bölgesinde kızarıklık içerir. Alışılmadık bir şekilde, hamile bir kadın da kabakulak alabilir. Bunun nedeni, hamilelik sırasında uterusun, beyinden gelen hormonal sinyaller tarafından kolaylaştırılan serviks boyunca sıvı akışındaki artışa duyarlı olmasıdır. Tipik bir parotit semptomu, bu semptomlardan bir veya daha fazlasını içerebilir. Kabakulak, bazı kişilerin boyunda veya yüzde genişlemiş bezler (genellikle parotis glandüler semptomlarla sonuçlanan) olması dışında genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda kabakulak artrit, leptospirosis ve diyabet semptomlarına da neden olabilir. Kabakulak en çok küçük çocuklar arasında bulaşıcıdır. Ancak havlu, şapka veya oyuncak gibi eşyaların paylaşılmasıyla da bulaşabilir.
Kabakulak tedavileri Nelerdir ?
Yaygın olarak “dokunma darbeleri” olarak adlandırılan şeye sahipseniz, uygun bir teşhis için hemen sağlık uzmanınıza başvurmalısınız. Dokunarak kendiliğinden geçmeyen tümsekler veya çıkıntılar doktorunuz tarafından görülmelidir. Doktorunuz, çarpmalara neyin neden olduğunu ve hangi tedavilerin semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirlemek için uygun testler isteyecektir. Soruna neden olan kanserli değilse biyopsi alınmasına gerek yoktur. Ancak, soruna neden olan kanserliyse biyopsi alabilir ve belirli kanser türleri için tarama yaptırabilirsiniz.