Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

Isırgan otunun tüm faydaları

Isırgan otunun tüm faydaları evrensel olarak uygulanabilir değildir. Bu yazıda, bu bitkiyi günlük yaşamınıza dahil etmenin en iyi yollarından birkaçına daha yakından bakacağız.

Isırgan Otunun Faydaları

İlkbahar bitkisi ısırgan otu (Urtica dioica), saman nezlesi ve diğer alerji semptomlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Ayrıca mast hücrelerinden histamin salınımını azaltır. Ayrıca, bu bitki kan şekerini ve kan basıncını düşürebilir. Burkulmalar, suşlar ve tendinit dahil olmak üzere çeşitli durumlar için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca diyabet ve genişlemiş dalak tedavisinde de etkilidir.

isırgan otunun faydaları nelerdir?

Isırgan otu, iltihap önleyici özelliklerinin yanı sıra magnezyum ve potasyum da dahil olmak üzere çeşitli besinler içerir. Isırgan otunun iğneleri formik asit enjekte etme yeteneklerini kaybettiğinden, yaprakları hala acırken yenilebilir.

Araştırmalar, ısırgan otunun insan ve hayvan deneklerde proinflamatuar hormonların salınımını azalttığını gösteriyor. Bu, eklem ağrısı semptomlarına ve iltihabın neden olduğu diğer sorunlara yardımcı olabilir. Prostatın büyüdüğü bir durum olan iyi huylu prostat hiperplazisinin tedavisi için de faydalı olabilir. Bununla birlikte, bitki birçok ilaçla etkileşime girebilir. Bu nedenle, durumunuz için bir ısırgan otu ürünü almayı düşünüyorsanız, bir doktora danışmanız önemlidir.

Isırgan otu uzun bir tıbbi geçmişe sahiptir. Ortaçağ Avrupalıları tarafından idrar söktürücü olarak ve eklem ağrılarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Gövde ve yapraklardaki ince tüyleri cildi tahriş eden bileşikler içerir. Kıllar iltihabı azaltır ve ağrı sinyallerine müdahale ederek bitkinin artritli hastalar için faydalı olmasını sağlar.

Isırgan otu da BPH için bitkisel bir ilaç olarak kullanılır. Durumun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur ve hatta idrar akışını iyileştirebilir. Ayrıca idrar sonrası damlamayı ve mesane sinirliliğini giderebilir. Bitki Avrupa ve Kuzey Amerika’ya özgüdür. Kas-iskelet ağrısından kurtulmak için doğrudan cilde uygulanabilir.

Antioksidan savunma sistemini geliştirir

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Polonya ve Beyaz Rusya’ya özgü bir bitki olan ısırgan otunun insanlarda antioksidan savunma sistemini güçlendirebileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminde oynadığı rolü belirlemek için ısırgan otu ekstraktının kimyasal bileşimini incelediler. Isırgan otunun insan trombositlerinde siklooksijenaz ve katalaz aktivitesini inhibe ettiğini keşfettiler. Bu bulgular, bitkinin çeşitli iltihaplı hastalıklar için potansiyel bir ortak tedavi olabileceğini düşündürmektedir.

isırgan otunun faydaları nelerdir?

 

Isırgan otundaki antioksidan bileşikler, koruyucu antioksidanlar olarak işlev görür ve vücudu yaşlanma, kanser ve diğer koşullarla bağlantılı serbest radikallerin zararlarından korur. Serbest radikaller ayrıca vücudun yaralanma ve hastalığa karşı doğal tepkisi olan iltihaplanma ile bağlantılıdır. İltihap yaraları iyileştirmek için gerekli olsa da, önemli hasarlara da neden olabilir. Isırgan otu, iltihap hormonlarının üretimini engelleyen, böylece iltihabı azaltan ve iltihaplı durumları önleyen bileşiklere sahiptir.

Bu bitki uzun zamandır bir besin kaynağı olarak kullanılırken, günümüzde alternatif bir ilaç ve lif takviyesi olarak dikkat çekiyor. Birçok kültür, ısırgan otu yapraklarını yapraklı bir sebze olarak tüketir. Bu bitkinin besleyici özellikleri ve işlemenin bitkinin bileşimi ve biyoaktif bileşikleri üzerindeki etkisi üzerine çalışmalar yapılmıştır.

Isırgan otu magnezyum, potasyum ve protein açısından zengindir. Ayrıca vücudun serbest radikallere karşı savunmasına yardımcı olan polifenoller içerir. Serbest radikaller yaşlanma, hastalık ve kanserden sorumludur, bu nedenle ısırgan otunun içindeki polifenoller bu toksinlere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Bu bileşikler ayrıca kalp hastalığı, diyabet ve inflamatuar bozuklukları önlemeye yardımcı olabilir.

Çalışma ayrıca ısırganın bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler içerdiğini de buldu. Antioksidanlar, bağışıklık hücrelerinin işlevi için önemlidir. Isırgan otu özü, bağışıklık tepkisini güçlendirir ve hastalığa neden olan patojenlerle savaşan T hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin aktivitesini destekler.

Kan basıncını düşürür

Araştırmacılar, ısırgan otunun vücuttaki nitrik oksit üretimini artırarak kan basıncını düşürebileceğine inanıyor, bu da bir vazodilatör görevi görerek kan damarlarını genişletiyor. Bitki ayrıca kalsiyum kanal blokerleri olarak işlev gören ve kalp kasılmalarının gücünü azaltan bileşikler içerir. Bu bileşikler, hayvan çalışmalarında kan basıncını düşürmede etkili olsa da, insanlar üzerindeki etkileri belirsizliğini koruyor.

Araştırmalar, ısırgan otunun anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu da göstermiştir. Enflamasyon, vücudun enfeksiyona veya hastalığa karşı normal bir tepkisidir, ancak kronik enflamasyon zararlı olabilir. Isırgan otu, vücudun bağışıklık sistemine faydalı olan birçok kimyasal içerir. Vücuttaki iltihaplanma miktarını azalttığı gösterilmiştir.

isırgan otunun faydaları nelerdir?

 

Diğer çalışmalar, ısırgan otunun kan basıncını düşürebileceğini ve kan şekeri seviyelerini düşürebileceğini düşündürmektedir. Araştırmalar, ısırgan otunun bazı kanser türleriyle savaşmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ek olarak, bitkinin BPH ve artrit gibi inflamatuar durumları azalttığı gösterilmiştir. Ek olarak, ısırgan otu, diyabetli kişiler için önemli olan kan lipid düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Isırgan otu yenilebilir ve çaylar ve içecekler dahil olmak üzere çeşitli gıda ürünlerinde kullanılabilir. Bununla birlikte, alerjik reaksiyon riskinden kaçınmak için ısırgan otunu tüketmeden önce iyice pişirmek önemlidir. Isırgan otu genellikle iyi tolere edilse de, bazı kişilerde taze veya çiğ yenildiğinde kabızlık veya kanama olabilir. Bu nedenle hamileyseniz veya emziriyorsanız ısırgan otu yememek en iyisidir.

Isırgan otu rahim kasılmalarına neden olabileceğinden hamile kadınlar için zararlı olabilir ve bu da düşükle sonuçlanabilir. Ayrıca ısırgan otunda bulunan kimyasal bileşikler bebek üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğinden ve düşük riskini artırabileceğinden emziren kadınlara önerilmemektedir.

Adet döngüsünü değiştirir

Ağır veya ağrılı dönemlerden muzdarip bir kadın, ısırgan otu kullanmayı düşünmek isteyebilir. Bitki birçok şekilde kullanılır ve adet döngüsünü düzenlediği gösterilmiştir. Bitki ayrıca hormonların neden olduğu ağrılı veya ağır dönemler için de etkili bir çaredir.

Isırgan otu bitkisinin yaprakları ve gövdesi çeşitli kimyasallar içerir. Bu kimyasallar ciltte batma hissine neden olur ve bitkinin ince tüylerinin tabanında bulunur. Isırgan otu, tıbbi kullanımının yanı sıra prostat büyümesi ve idrar rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Isırgan otu ayrıca yüksek miktarda demir ve amino asit içerir. Demir, vücutta oksijenin taşınmasından sorumlu olan hemoglobin yapımında önemli bir bileşendir. Demir, anemiden muzdarip insanların daha fazla oksijen almasına yardımcı olur, bu da daha fazla enerji anlamına gelir. Amino asitler vücut tarafından enerji üretmek için kullanılır ve yetersiz amino asit kaynağı bir kadının yorgun hissetmesine neden olur.

Isırgan otu, kapsüller, meyve suyu ve kuru yaprak dahil olmak üzere birçok biçimde bulunabilir. Ayrıca tentür şeklinde tüketilebilir ve topikal bir krem ​​olarak mevcuttur. Bir bitki olarak kabul edilmesine rağmen, personel sağlık faydaları için kanıtlanmış bir dozaj seviyesi yoktur.

Isırgan otu, yüzlerce yıldır kaslarda ve eklemlerde ağrı için doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca prostat büyümesinin erken evreleri dahil olmak üzere üriner problemler ve hiperandrojenizm için de kullanılmıştır.

isırgan otunun faydaları nelerdir?

BPH semptomunu tedavi eder

Isırgan otu takviyesi, hafif ila orta dereceli BPH için geleneksel reçeteli ilaçlara uygun bir alternatif olabilir. Ayrıca osteoartrit ve diğer proinflamatuar durumlara da yardımcı olabilir. Etki mekanizması kapsaisine benzer. Kansas City VA hastanesinde personel klinisyeni ve Missouri Üniversitesi’nde doçent olan Dr. Sherril Sego, ısırgan otunun BPH’li kişiler için yararlı bir alternatif olabileceğine inanıyor.

Bir çalışma, BPH’li erkeklerin ısırgan otu aldıktan sonra daha az semptom yaşadığını buldu. Araştırmacılar, ısırgan otunun hormon seviyelerine ve prostat hücrelerine müdahale ederek işe yarayabileceğini varsaydılar. Bu iddiaları destekleyecek çok az araştırma olmasına rağmen, ısırgan otunun BPH semptomunun tedavisine yardımcı olması mümkündür.

Çalışma, kırk ila 80 yaşları arasında olmak ve komplikasyon olmaması da dahil olmak üzere katı kriterleri karşılayan BPH’li yüz erkeği randomize etti. Hastalar ellişer kişilik iki gruba ayrıldı. Hastalara günde iki kez üç yüz mg ısırgan özü veya plasebo verildi. Çalışma, çalışma katılımcılarına bir hibe ve araştırma merkezi sağlayan İran’ın Azad Üniversitesi Gachsaran tarafından finanse edildi.

Isırgan otu kökü ve yaprakları, prostat hücrelerinin hassasiyetini engelleyen kimyasallar içerir. Isırgan otu kökü ekstresinin prostat kanseri hücrelerinin ilerlemesini yavaşlattığı da kanıtlanmıştır. Bitki genellikle BPH semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmak için testere palmetto ve diğer bitkilerle birlikte kullanılır.

Isırgan otu birçok personel sağlık gıda mağazasında bulunur ve bireyler tarafından da yetiştirilebilir. Bitkiden yapılan ürünler arasında kapsüller, tentürler ve kremler bulunur. Isırgan otu ayrıca osteoartrit için etkili bir topikal tedavidir. Ayrıca bitkisel bir infüzyon için çaya demlenebilir veya çorbalara ve smoothie’lere eklenebilir.