Bilim insanlarının çığır açan çalışmalarından, insan beyni hücrelerinin farelere aktarılması, dünyada ilgi odağı oldu. Yöntemin esas amacı, epilepsi gibi rahatsızlıkların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak.
Uluslarası araştırmacılardan oluşan ekip, insanların beyin hücrelerini ilk kez farelere başarılı bir şekilde aktardı. İnsanlarda yapılamayan deneylerin yapılmasına olanak tanıyan çalışma, epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde çığır açacak.
Laboratuvarda yetiştirilen beyin hücreleri iki ya da üç günlük farelere nakledildi. Yetişkin farelerdeki geçmiş denemelerin aksine, yeni çalışmada beyin hücreleri hızla emildi ve altı ay sonra beynin üçte birini oluşturarak farelerin karar verme ve fiziksel tepkilerinin bir parçası haline geldi.
Araştırmacılar, farelerde gelişen mutant beyinlerin, insanlardaki hastalıkların ayrıntılı olarak incelenmesine olanak tanıyacağını söyledi.
ABD Stanford Üniversitesi’nden başyazar Prof. Dr. Sergiu Paca konya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çalışmamız, insan hastalıklarının gerçekçi modellerinin üretilmesini sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Çalışmanın diğer yazarı, Dr. Jürgen Knoblich ise “İnsan beyni en korkunç hastalıklardan bazılarına ev sahipliği yapıyor ve biz onu çok iyi anlamıyoruz. Bulgularımız epilepsi gibi nörolojik hastalıklarla ilgili araştırmalar üzerinde etkisi olabilir.” dedi. (Kaynak: ntv.com.tr)