Sağlık Makaleleri

İki Dilin Gücü: Alzheimer’a Karşı Beyni Güçlendiriyor

Yeni bir araştırma, iki dil bilmenin Alzheimer başlangıcını tek dilli kişilere kıyasla beş yıla kadar geciktirebileceğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, iki dil bilen insanların hipokampüs hacminin korunması sayesinde beyin dirençlerinin arttığı belirlendi. Ana dilin yanında bir yabancı dil öğrenmenin, yaşlı yetişkinlerde bilişsel faydalar sağladığı uzun süredir biliniyor.

Bilingualism dergisinde yayımlanan çalışmada Concordia Üniversitesi araştırmacıları, dil ve yaşlanmayla bağlantılı beyin bölgelerindeki dirençleri incelemek için nörogörüntüleme yöntemlerini kullandı. Araştırma, Alzheimer hastalığı olan iki dil bilen bireylerde hipokampüsün, yaş, eğitim, bilişsel işlev ve hafıza açısından tek dilli kişilere göre daha büyük olduğunu gösterdi.

Çalışmanın baş yazarı, doktora adayı Kristina Coulter, “Beyinde öğrenme ve hafıza için ana bölge olan ve Alzheimer’dan oldukça etkilenen hipokampüste daha fazla beyin maddesi vardı” dedi.

Araştırmacılar, bilişsel olarak normal olan, öznel bilişsel gerileme veya hafif bilişsel bozukluk risk durumlarında olan veya Alzheimer teşhisi konan tek dil ve iki dil bilen yaşlı yetişkinlerin beyin özelliklerini karşılaştırdı.

Tek dil bilen hafif bilişsel bozukluğu ve Alzheimer’ı olan bireyler arasında hipokampal atrofi kanıtı varken, Alzheimer gelişiminin sürekliliği boyunca iki dil bilenlerde hipokampal hacimde bir değişiklik olmadığını buldular.

Coulter, “Alzheimer ile ilgili alandaki beyin hacmi, sağlıklı yaşlı yetişkinlerde, iki risk durumunda ve iki dil bilen katılımcılardaki Alzheimer hastalığı grubunda aynıydı. Bu, iki dil bilmekle ilgili bir çeşit beyin bakımı olabileceğini ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Phillips, “Birden fazla dil konuşmak, beyin sağlığını destekleyen bilişsel ve sosyal olarak meşgul olmanın çeşitli yollarından biridir. Bu araştırma, bilişsel olarak normal olan bireylerden Alzheimer’a yakalanma riski daha yüksek olanlara ve gerçekten hastalığa yakalanmış olanlara kadar, demans riskinin sürekliliği boyunca iki dil bilmenin beyin yapısı üzerindeki potansiyel etkisini inceleyebildiği için benzersizdir.” dedi.

Concordia araştırmacılarının gelecekteki çalışmaları, çok dilli olmanın beyin ağları üzerinde benzer bir olumlu etkiye sahip olup olmadığını araştıracak. (Kaynak: Burak Kalkandelen / NTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu