Histero ve skopi kelimelerinin birleşiminden oluşmuş olan bu tıbbi terim rahim ile görüntüleme kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Toplumda vajinal kamera veya özel optik cihaz olarak bilinen bu araç rahim ağzına girerek rahim içinin veya tüplerinin kamera yardımıyla değerlendirilmesi işlemine verilen isimdir.
Hangi hastalıklarda kullanılmalıdır?
Histeroskopi genelde kanama şikayetiyle gelen kadınlarda ve adet düzenliği baş göstermiş kadınlarda uygulanmaktadır.
Polip,miyom gibi bu türde olan anomalilerde tekrarlanmış gebeliğin kayıplarında, rahimde perde bulunması durumlarında hem tanı olarak hem de tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Bunların dışında histeroskopi rahim duvarının patolojilerine tanı koymak amaçlı örnek almak için de kullanılabilmektedir.
Histeroskopi işlemi nasıl yapılmaktadır?
Vajinal yollardan rahim ağzı kanalına girerek rahime ulaşma işlemidir, bütün bu İşlemler başlamadan önce hastaya ilaç verilmektedir.
Kamera,mercek sisteminin oluşturduğu bir boru aracılığıyla histereskop vajina ile rahim ağzından geçerek rahim bölgesine ulaştırılır bu tekniğin amacı uterusun içini görüntüleyip doktorun belirlediği sıvıyı vermektir. Çok farklı anomaliler gerçekleşirse histeroskobun ucunda bulunan kesici ve yakıcı aletler ile operasyonu ilerletebilirler.
Histeroskobi hakkında sıklıkla sorulan sorular..
Diagnostik histeroskopi nedir?
Rahim içerisindeki lezyonları veya yapı olarak anomalileri histeroskop ile teşhis edilmesine yani tanı koyulmasına denilmektedir.
Cerrahi histeroskopi ise rahim içerisindeki lezyon ve anomalilerin giderilmesine denilmektedir.
Histeroskopi ne zaman yapılır?
Histeroskopi adet bittikten sonraki bir hafta içerisinde yapılması uygundur. Bu dönem içerisinden sonra rahim kalınlaşmaya başlamaktadır, bu patolojilerin görülmesini engelleyebilmektedir bu da istenmeyen durumdur.
Histeroskopi yapılmasına nasıl karar verilir?
İlk adım olarak kadın hastalıkları veya doğum doktorunun muayenesine girilmeli, hemen ardından da ultrasonografi rahim içinde patolojiden şüphelenirse histeroskopi kararı vermektedir.
Bu işlem için kimler uygundur?
Bu işlemin uygun görüldüğü kimseler genel itibarıyla rahim yapışıklığı olanlar, polip veya miyomu olanlar aşırı kanamaya maruz kalmış ve rahminde doğuştan anomali bulunan kimseler için uygulanan yöntemdir. Menopoz döneminden sonra kanaması olan kimselere de histeroskopi yapılmaktadır.
Histeroskopi yaptıracak kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir?
Hamile olmadıkları süre zarfında bu işlem için uygun olduğunu düşünen kimselerin yukarıda belirtilen adımlar sonrasında uygun bulunmasıyla yapılmaktadır.
Histeroskopi riskli bir işlem midir?
Bu işlem oldukça kolay ve risksiz bir tedavi yöntemidir.
Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
1 hafta 10 gün zaman dilimi içerisinde hiçbir şekilde cinsel bir ilişkiye girilmemelidir.
Histeroskopi sonrası kanama görülür mü?
Kanamalar lekeli şekilde görülebilir fakat kasık ağrısı da duruma eşlik ederse tahmini bu sorunların giderilme süresi 2-3 gündür bu süreç sonrasında ağrı ve ateş görülmesi halinde doktora gidilmelidir.
Histeroskopi işleminin avantajları nelerdir?
Doğal bir şekilde vajinal yola boru yardımıyla girildiğinden dolayı herhangi bir kesik olmadan rahim içine tanı koyulabilmektedir.
Aynı gün içerisinde de taburcu olabilecek
düzeyde hastalar mevcuttur fakat bilinmelidir ki semptomlar her birey için aynı değildir.