Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hemşirelik Sertifika Programları Yayımlandı 2022

Bu yazımızda yoğun bakım

Bu yazımızda yoğun bakım hemşireliği, iş yeri hemşireliği, ameliyathane hemşireliği ve diyabet hemşireliği eğitim programları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

 

Yoğun Bakım Hemşirelik Sertifika Programları 2022

Yoğun bakım hemşireliği sertifikası, yoğun bakım hemşireliği eğitim programını tamamlayan kişilere verilir. Bu eğitim, birçok devlet üniversitesinin, özel üniversitenin ve özel eğitim kurumunun bünyesinde verilmektedir. Yoğun bakım hemşireliği eğitim programının süresi, toplam 240 saat yani 30 iş günüdür. Eğitimin 15 günlük bölümü teorik, kalan kısmı ise pratik eğitimdir.

 

Söz konusu eğitim programı, yoğun bakımda halihazırda çalışmakta olan ya da çalışmayı planlayan hemşire, ebe ve toplum sağlığı alanında çalışan sağlık memurlarına açıktır. Kişilerin programa katılabilmesi için yoğun bakımda çalışacağını kanıtlaması gerekir ve programa katılacak ebelerin, hemşire yetkisine sahip olması gerekir.

 

Yoğun Bakım Hemşireliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Şu şartları taşıyan aday, eğitim programı sonunda yoğun bakım hemşireliği sertifikasına sahip olur:

  • Katılımcı, eğitim programının tamamına katılmış olmalıdır.
  • Katılımcı; teorik sınavda yüz üzerinden en az 75 puan almalı, hem pratik sınavda hem de teorik sınavda başarılı olmalıdır.

Şartları yerine getiren katılımcılar için düzenlenen sertifikalar Sağlık Bakanlığı tarafından 5 yıl geçerli olmak üzere tescil edilir.

 

İş Yeri Hemşireliği Sertifikası

Bakanlık onaylı eğitim kurumları tarafından verilen iş yeri hemşireliği sertifikası, iş yeri hemşireliği eğitimini tamamlayan ve sınavda başarılı olan adaylara verilir. Bu sertifikaya sahip olan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyet gösteren İSGB ve OSGB’lerde çalışabilir.

 

Kimler İş Yeri Hemşireliği Sertifikası Alabilir?

İşyeri Hemşireliği eğitimine sadece hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ya da çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişiler katılabilir ve sadece bu kişiler, iş yeri hemşireliği sertifikası alabilir.

 

İş Yeri Hemşireliği Eğitim Programı Detayları

Eğitim; 45 saati teorik, 45 saati pratik olmak üzere toplam 90 saatten oluşur. Adayların iş yeri hemşiresi olabilmek için bu temel eğitimi aldıktan sonra en geç üç yıl içinde ilgili sınava katılmalı ve başarılı olmalıdır.

Çalışma Bakanlığının düzenleyeceği sınavda başarı kriteri, 100 soruluk sınavda en az 70 puan almaktır.

 

 

Ameliyathane Hemşireliği Sertifika Programları 2022

Ameliyathane hemşireliği sertifika programına, ameliyathane ortamında en az 2 yıl çalışma tecrübesi olan hemşireler, toplum sağlığı alanında çalışan sağlık memurları ve hemşire yetkisi bulunan ebeler katılabilir.

176 saatlik (22 günlük) eğitimi başarıyla tamamlayan adaylara Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilen 5 yıl geçerli ameliyathane hemşireliği sertifika düzenlenir.

 

Diyabet Hemşirelik Sertifika Programları 2022

Hastanelerin diyabet ünitesinde, servislerinde ya da polikliniklerinde çalışan diyabet hemşireleri, diyabetli bireylere uygulanan tedavi ve uygulamalara yönelik uzmanlaşmış hemşirelerdir. Bir diyabet hemşiresinin başlıca görevleri şunlardır:

  • Diyabetli bireyin takibini yapar.
  • Diyabetli bireyin kendi kendini yönetmesine destek olur.
  • Hastayı diyabetik ayak yönünden değerlendirir ve bilgilendirir.

 

Diyabet hemşireliği eğitimi, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan sayılı kurum ve kuruluş tarafından verilebilmektedir. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün internet sitesine göre diyabet hemşireliği sertifika eğitimi vermeye yetkili olan kurumlar şunlardır:

  • İzmit Seka Devlet Hastanesi
  • Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  • Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi

 

Hemşirelik Sertifika Eğitimi Veren Kuruluşlar

Hemşirelik türlerine göre sertifika eğitimi verme yetkisi bulunan kurumlar, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer almaktadır.

 

 

Hemşirelik Sertifika Programları Yayımlandı 2022