Hassas Bağırsak Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nedenleri, Tedavisi
Tıp dilinde irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen bu sendrom, toplumun yaklaşık olarak %15’ini etkileyen yaygın bir hastalıktır. IBS büyük oranda rahatsızlığa ve sıkıntıya yol açmasıyla birlikte, bağırsaklara kalıcı bir hasar vermemektedir. Kanama ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına hiçbir katkı sağlamayan hassas bağırsak sendromunun sadece kişilerin hareket etmelerini belirli ölçülerde zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı kişiler, toplum içerisine sıklıkla çıkmamaktadır. Bu bağlamda yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Hassas Bağırsak Sendromunun Belirtileri
Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri şunlardır:
- Karında oluşan ağrılar ve kramplar
- Gıda intoleransı
- Sürekli olarak tekrarlayan ishal veya kabızlık
- Bağırsakların tamamen boşaltılmadığı hissi
- Şişkinlik
- Gaz şikayetinde belirgin artış
- Dışkıda mukus
- Sinirlilik hali
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Mide bulantısı
- Demir eksikliği anemisi
- Ani kilo kaybı
- Rektal kanama
- Kronik yorgunluk
- Kadınlarda disparoni
- Geçmeyen karın krampları
Hassas Bağırsak Sendromunun Oluşmasının Nedenleri
Huzursuz bağırsak sendromunun oluşmasının altında yatan nedenler halen tam olarak bilinememektedir. Fakat hassak bağırsak sendromu olan duyarlı kişilerde atakları tetikleyen bazı nedenlerin olduğu açığa çıkmaktadır. Bu hastalığın oluşmasının nedenleri arasında aşağıda listelenen durumlar bulunmaktadır.
- Enfeksiyon
- Gıda intoleransı
- Yeterli oranda lif içermeyen beslenme şekilleri
- Stres
- Antibiyotik ilaçları
- Antiasit ilaçları
- Ağrı kesici ilaçları
- Alkol tüketimi
- Sigara tüketimi
Hassas Bağırsak Sendromunun Tedavisi
Huzursuz bağırsak sendromunun tedavisinde temel amaç hastanın yaşam kalitesini artırmak ve belirtileri hafifletmektir. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak tedavi bulunmasa da, uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın şiddetini azalmakta ve tekrardan gelişmesini önlemektedir. Hassas bağırsak sendromunda kişiler, aşağıda listelenen yaşam tarzındaki değişiklikleri uygulayarak hastalığı belirtilerini kontrol altına alabilmektedirler.
- Günde en az 8-10 bardak su tüketimi yapılmalıdır.
- Gaz sorunu yaşayan hastalar fasulye ve lahana gibi gaz üretimini artıran sebzeler tercih etmelidir.
- Hassas bağırsak sendromunda hastalara yönelik belirli bir beslenme programı yapılmamaktadır. Çünkü her hastanın farklı besinlere farklı türde uyaranları bulunmaktadır. Bundan dolayı her hasta kendinde sendromu tetikleyecek besinlerden kaçınması gerekir.
- Huzursuz bağırsak sendromunu tetikleyen en önemli faktörlerden birisi de laktoz intoleransıdır. Bu süt ürünleri tüketildiğin ağrılar şiddetlenirse uzaklaşılması gerekmektedir.
- Fiziksel aktiviteler hassas bağırsak sendromunun belirtilerini azaltmaktadır.
- Belirli bir beslenme programı ayarlanarak bu beslenme düzenini sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi sonucunda sindirim yolları düzene girmektedir.
Hassas Bağırsak Sendromunun Teşhisi
Huzursuz bağırsak sendromunun tanısı ilk önce doktor tarafından görülen belirtiler ve hastanın tıbbi geçmiş ile konulmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda herhangi bir organik bozukluğun veya patolojik bir bulgunun bulunmaması durumunda genellikle hassas bağırsak sendromu tanısı konulmaktadır. Bu hastalığın belirlenmesinde doktorun gözlem ve araştırmaları oldukça ön planda tutulmaktadır. Kesin olarak teşhisin konulamadığı durumlarda doktor kontrolü ile testler yapılmaktadır. Belirtilerin çok şiddetli olması durumunda sigmoidoskopi muayenesi gerekebilmektedir.