Kastamonu’da hava sıcaklıklarının artması ve Taşköprü sarımsağı hasadının başlaması ile birlikte kene vakaları artış göstermeye başladı. Şehirde son bir ayda kene ısırması şikayetiyle birçok kişi acil servisleri ziyaret etti.
Hastaneye gelen vakaların büyük bölümü kenenin çıkartılması sonrası ayaktaki tedavilerini tamamlayarak taburcu edildi. Gözlem amacı ile tedavi altına alınan altı kişiden biri Çorum’a sevk edildi. Bir kişinin tedavisi ise Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sürerken, Dört kişi tedavilerinin ardından taburcu edildi. Uzmanlar artan kene vakalarına karşı vatandaşlara uyarıda bulunarak , sık aralıklarla vücudun kontrol edilmesinin kenelerin daha erken tespiti için önemli olduğunu belirtti.
“Kene Isırmasının Neden Olduğu KKKA Hastalığında İyice Artış Görülüyor”
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesine Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Oğuzhan Sepetçigil Kene ısırmasının neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının son aylarda belirgin bir artış gösterdiğini dile getirirken sözlerine şöyle devam etti, “Pikniklerde kene temasına dikkat etmemiz gerekiyor. Yine bu dönemlerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı var. Özellikle kene ısırması sonrasında oluşan bir rahatsızlık. Ateş, kas ağrısıyla kendini gösterebilir. O yüzden elbiselerin kontrol edilmesi oldukça önemli. Tabii ki sinek ısırmaları, böcek ısırmaları da bu dönemde çok sık görülüyor. Bu konuda da yine sivrisineklerden korunmak amacıyla nebati önleyiciler, spreyler ve sinek kovucular kullanılabilir. Bu konuda da şikayetler olursa kaşıntı giderici kremler, alerji şurupları kullanılabilir”
“Kene Yapışan Bölgeye Alkol Ve Türevi Kimyasalları Dökmekten Kaçınmalıyız”
Sepetçigil, sarımsak hasadı sırasında kene ısırmalarının olabileceğine dikkat çekerek; “Taşköprü’de de sarımsak hasadımız başladı. Tabii ki bu yine çalışanlarımızın, çiftçilerimizin sıcak çarpmalarına da dikkat etmeleri gerekiyor. Özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene ve bulaşıcı hastalıklar açısından dikkatli olmaları oldukça önemli. Özellikle çiftçilerimizin ya da pikniğe gidenlerin elbiselerini çıkarırken vücuda dikkat etmeleri, eğer kene yapıştığını görürlerse kendileri cımbızla tek seferde çıkarabiliyorlarsa çıkarmaları, alkol uygulanmasını istemiyoruz. Kendileri çıkaramayacak düzeyde ise o zaman acile başvurup orada çıkarılması önemli. Bazı kimyasallar kullanılarak çıkarılmasını çok önermiyoruz. El yıkama oldukça önemli ve temizliğe dikkat etmek gerekiyor. Eğer kene ısırığından sonra belirli aralıklarla ateş, kas ağrıları açısından takip ediyoruz ve belirli aralıklarla kan tahlilleri yapılabiliyor. Bu konuda da yine çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıklarına başvurulabilir” diyerek sözlerini noktaladı. (Kaynak: İHA)